POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Metron epäilijät jäivät maan alle

TKY päätti viime syystalvena kannattaa avoimesti länsimetron rakentamista osana sosiaalipoliittista linjaustaan sekä toimia asiassa teekkarien äänitorvena. Edustajiston kokous 5.12. oli yksimielinen ja sitä edeltäneessä valmisteluprosessissa soraääniä ei kuulunut, joskin yksityiskohdista keskusteltiin.

Nyt metron vastustajat ovat kuitenkin heränneet. Monen mielestä he nukkuivat onnensa ohi kun eivät osallistuneet valmisteluvaiheessa TKY:n kannanotosta keskusteluun. Espoon kaupunkikuva ja sen muuttuminen on ollut yksi eniten esillä olleista argumenteista.

"En minä haluaisi asua omakotitalossa vaimon, koiran ja Volvon kanssa. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että moni haluaa. Ja nämä monet myös maksavat melkoisen määrän veroja", kertoi Kari Koskinen uutisryhmissä. "Ei ole kenenkään etu ajaa heitä entistä pidemmän matkan päähän Kirkkonummelle ja Nurmijärvelle."

Koskisen kiinnostus metroon ja joukkoliikenteeseen ei ole pelkkää henkilökohtaista innostusta, vaan toimii tutkijana ja jatko-opiskelijana TKK:n liikennelaboratoriossa.

Myös länsimetron liikenteellistä etua Koskinen epäilee vahvasti. "Tutkimusten valossa Etelä-Espoon yhteyksissä ei saataisi aikaan kovinkaan suurta eroa, eikä Länsiväylän bussiliikenne ole edes likimain pääkaupunkiseudun pahin liikenneongelma. Ovatko edut sen mukaisia, että pyydetään jokaiselta suomalaiselta 100 euroa rahaa?"

Petri Kärhä puolestaan epäili Helsingin olevan vain oman etunsa asialla. "Metro sitoo Espoon aika vahvasti Helsinkiin. Tämä taas on tärkeää, koska sen jälkeen Helsinki saa helpommin läpi kuntien yhdistämisen".

Lauri Pitkänen lisäsi tähän, että raide-YVA:ssa jätettiin tutkimatta kaikki vaihtoehdot, joihin Helsinki ei suostunut. "Metron ja pikaratikan kombi rajattiin päättymään Hakaniemeen. Espoosta tulevat junat pysähtyvät juuri ennen itämetron raskaiten kuormitettua osuutta Hakaniemi-Herttoniemi. Ei huono peliliike - Espoo on tutkinut kiltisti, mitä isoveli käskee."

Monet ovat kritisoineet metroa myös puhtaan teekkarikyläläisestä näkökulmasta: kirjastolle siirtyvä pysäkki pidentää matkustusaikaa.

Vasta-arvostelua on esitetty jotakuinkin yhtä paljon. Kaarlo Vapaaoksa huomautti, että TKY:lle pitäisi olla tärkeää, että opiskelijat pääsevät Otaniemeen mahdollisimman laajalta alueelta sujuvasti - "viisi minuuttia pidempään tai vähempään kyläläisen kesätyömatkassa on aika lailla sivuseikka". Mikko Särelä puolestaan ihmetteli, mistä löytyy espoolaisten enemmistö, joka kannattaa väljää asumista, kun "kuulemma yli 60 % asukkaista on metron kannalla".

Epäilykset ylioppilaskunnan päätöksenteosta ja sen demokraattisuudesta ovat nekin nousseet pintaan. Tänä ja viime vuonna sosiaalipoliittisena sihteerinä työskennellyt Pinja Nieminen kuitenkin puolusti päätöksen asiallisuutta. "Linjapaperi [johon metrokanta sisältyy] on mennyt huolellisen demokraattisen valmistelun kautta", hän totesi.

Edustajiston nykyinen puheenjohtaja ja edeltävälläkin kaudella edarissa istunut Kaarlo Väisänen oli samaa mieltä ja kritisoi vaatimuksia, joiden mukaan TKY:n koko jäsenistön täytyisi olla linjauksista yksimielinen. "Se olisi demokratian irvikuva ja pahimman luokan vähemmistödiktatuuria. Lisäksi edustajisto oli metropäätöksestä yksimielinen."

Teksti: Tuomas Kangasniemi

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 11.10.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]