POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Hallitus sopi yliopistolain uudistuksen periaatteista

Kokonaisuudessaan vuonna 2010 toteutuvan lakiuudistuksen päätarkoituksena on muuttaa yliopistojen oikeudellinen ja taloudellinen asema itsenäisemmäksi. Samalla monia opiskelijoiden asioihin liittyviä seikkoja mietitään uudelleen.

teksti: Johanna Mitjonen

Hallitus päätti iltakoulussaan keskiviikkona 21. marraskuuta yliopistojen taloudellisen ja hallinnollisen aseman uudistamisen ja innovaatioyliopiston perustamisen periaatteista. Hallituksen tavoitteena uudistuksessa on muun muassa, että tulevaisuudessa yliopistot pystyvät monipuolistamaan rahoituspohjaansa, kohdentamaan resursseja huippututkimukseen sekä kilpailemaan aiempaa paremmin kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta ja tekemään yhteistyötä ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Tiistaina 20.11. opetusministeriön pitämässä informaatio- ja keskustelutilaisuudessa Anita Lehikoinen opetusministeriöstä kertasi uudistukseen liittyviä faktoja. Hallitusohjelman mukaisesti yliopistojen oikeudellista asemaa ollaan uudistamassa. Tavoitteena on kaikkien yliopistojen taloudellisen ja hallinnollisen autonomian vahvistaminen. Yliopistouudistuksen lähtökohtia ovat yliopistojen uusi oikeushenkilöasema; nyt yliopistoilla on valittavanaan siirtyminen joko julkisoikeudelliseksi oikeushenkilöksi tai yksityisoikeudelliseksi säätiöksi. Tuleva innovaatioyliopisto tulee olemaan säätiömallinen.

Uudistuksen myötä korkeakoulujen talous ja hallinto uudistuvat, ja ne siirtyvät valtion budjettitalouden ulkopuolelle. Lehikoinen sanoi omassa puheenvuorossaan, että valtion pitkä, loppumaton piikki ei ole enää takaajana. Jatkossa yliopistoilla joudutaan ottamaan huomioon se, että niillä on käytössä vain tietty määrä rahaa. Valtio tulee kuitenkin edelleen olemaan toiminnan merkittävänä rahoittajana.

Tilaisuudessa vakuutettiin, että tutkintoon johtava koulutus pysyy edelleen maksuttomana. Myös se kerrottiin, että tulevaisuudessa yliopistot voivat harjoittaa maksullista toimintaa. Yliopistolain uudistuksen jälkeen eduskunta on edelleen se, joka päättää yliopistojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Tavoitteena on hallituksen esityksen antaminen eduskunnalle kevätistuntokaudella 2009. Tätä edeltää laaja lausuntokierros sidosryhmille.


Tulevaisuudessa opiskelija voidaan ehkä erottaa pysyvästi

teksti: Johanna Mitjonen

Opiskelijoiden kurinpitosäädöksiä todennäköisesti tiukennetaan. Nykyisin ankarin rangaistus on määräaikainen erottaminen, mutta tulevassa laissa suunniteltuna vaihtoehtona olisi myös lopullinen erottaminen. Kun asiasta mainittiin opetusministeriön tilaisuudessa, SYLin puheenjohtaja Lasse Männistö ilmoitti kuulevansa asiasta ensimmäistä kertaa ja kysyi puheenvuorossa olleelta hallitusneuvos Eerikki Nurmelta minkälaisissa tilanteissa erottaminen voisi tapahtua. Nurmi vastasi, että tiukennettua kurinpitotointa käytettäisiin vain äärimmäisissä tapauksissa, kuten jos opiskelija olisi esimerkiksi aggressiivinen toistuvasti toisia oppilaita tai opettajia kohtaan, tai olisi jäänyt kiinni siitä, että on valmistanut laboratorioissa huumeita. Huonon koulumenestyksen vuoksi ei lakiuudistuksenkaan jälkeen saisi opiskelijaa erottaa. 


Mitä säätiöyliopisto tarkoittaa?

teksti: Johanna Mitjonen

Säätiö on varallisuusmassa, jota säätiön hallitus hoitaa. Perustamismääräyksessä on mainittava säätiön tarkoitus ja omaisuus. Säännöissä mainitaan muun muassa hallituksen jäsenten lukumäärä, asettamistapa ja toimikausi. Säätiöyliopiston varallisuuden muodostamiseen osallistuvat myös muut tahot. Varallisuusmassaa voi pyrkiä kasvattamaan hyvällä talouden hoidolla, sijoituksilla sekä lahjoitusten vastaan ottamisena.



Siirry sivun alkuun

Päivitetty 5.12.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]