Ylioppilaskunnan vaaleissa äänestetään tuttua
 |
 |
Sebastian Knight, Leena Ikonen, Erica Roselius, Jyri Tiimonen, Miia Pesonen, Varpu Vuoristo, Markus Marttiini, Christian Peltonen, Patrick Jensen ja Mikko Hyppölä suunnittelevat vaalikampanjointia Otarannan saunalla. |
 |
Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston vaalit koittavat, mutta joidenkin vaalirenkaiden kampanjoinnista näkyy, että vaaleista saattaa tulla kolmen vanhan ylioppilaskunnan välinen kilpailu.
Vaalilautakunnan ja ylioppilaskuntien hallitusten yhteistyössä valmistelemat vaalisivut häivyttävät vanhat rajat. Vaalisivuston ehdokaslistassa näkyvät ehdokkaan nimen ja äänestysnumeron lisäksi ainoastaan vaaliliitto ja -rengas. Samat tiedot näkyvät myöhemmin äänestyskopeissa.
"Se on keskusvaalilautakunnan päätös. Korkeakoulujen rajat eivät ole relevantteja tekijöitä, koska vanhat ylioppilaskunnat yhdistyvät uudeksi kokonaisuudeksi. Jos äänestäjät kokevat koulutaustan tärkeäksi kriteeriksi, he ovat todennäköisesti katsoneet ehdokkaansa koulun jo etukäteen", vaalisihteeri Hanna Sirén perustelee.
Ehdolle on asettunut 456 opiskelijaa, joista 45-paikkainen edustajisto valitaan. TKY:ltä ehdokkaita on 202, KY:ltä 167 ja TOKYOsta 87. Vaalirenkaita on viisi ja -liittoja 22, joista kaksi ei kuulu mihinkään renkaaseen. Osassa vaalirenkaista ja -liitoista on opiskelijoita vain yhdestä korkeakoulusta, joissakin taas on opiskelijoita kaikista.
"Kylteri, muista äänestää kylteriä!" Avainrengas-vaalirenkaan sivut huutavat. Renkaan ehdokkaat ovat huolissaan jäsenmaksun noususta samalla, kun kyltereiden palvelutason pelätään tippuvan. Joukon 167 jäsenestä vain muutama on muu kuin kauppatieteilijä. Kauppatieteilijöitä ei ole liittynyt juuri muihin renkaisiin.
"Näkisin, että ennen kuin school-rakenne saadaan vakiinnutettua Aallossa, korkeakoululla on väkisinkin jonkinnäköinen merkitys näissä vaaleissa", Avainrenkaan asiamies Kasper Stenbäck puolustelee.
Vastaavasti teekkareista koostuvia vaalirenkaita ovat Jämerä ja Ratas. "Lähtökohtana ei ollut, että olisi pelkästään teekkareita. Olimme aktiivisesti yhteydessä kyltereiden ja taikkilaisten suuntaan", Rataksen asiamies Christian Peltonen sanoo. Kyltereiltä vastausta ei kuulunut, ja keskustelut taikkilaisten kanssa jäivät liian myöhään.
Symbioosi-renkaassa on asiamies Markus Koljosen mukaan ehdokkaita muista renkaista poiketen kaikista korkeakouluista: "Kantavana ajatuksena on poikkitieteellisen yhteistyön rakentaminen."
Osa renkaista ja renkaisiin liittymättömistä liitoista liputtaa puoluepoliittisia värejä. "Jos katsoo TKY:n kiltarenkaita ja ryhmiä, niin killat rupeavat pirstaloitumaan pieniksi ja saavat yksi-kaksi paikkaa per kilta, mikä on aika vähän, ja siksi uskon, että on paineita löytää muita tapoja ryhmittyä. Uskon, että seuraava vaihe on uudelleen politisoituminen", Oikean Aallon asiamies Eero Rantala ennustaa.
Aalto-yliopiston demareiden asiamies Teemu Kovanen perustelee poliittisuutta sillä, että "ainahan kaikissa päätöksissä on taustalla tietyt arvot, joiden perusteella tehdään päätöksiä."
Keskeisten asiamies Juha Jäämaa perustelee poliittisuutta sillä, että "meillä on vanhoista ylioppilaskunnista riippumaton porukka, jossa keskustelemme laaja-alaisesti esillä olevista asioista."
Kaikilla vaalirenkailla ei ole yhtä yhteistä agendaa. Heille tärkeimmät vaalivaltit ovat ehdokkaat itse tai tietyt killat. "Väitän, että nämä ovat enemmän henkilövaalit kuin teemavaalit. Sillä asialla, mitä ryhmittymä ajaa, on vähemmän merkitystä kuin sillä, että ehdokkaat ovat äänestäjille tuttuja", Rataksen asiamies Christian Peltonen arvelee.
Jämerän asiamies Varpu Vuoristo sanoo renkaansa profiloituvan ennen kaikkea tiettyjen tutkinto-ohjelmien opiskelijoiden renkaaksi.
Janne Luotola
Vaalirenkaat ja itsenäiset vaaliliitot
Avainrengas, 167 ehdokasta, pääosin kauppatieteilijöitä
www-sivuilta "Avainrengas on pääasiassa kyltereiden muodostama vaalirengas, jonka tarkoituksena on toimia luonnollisena yhteistyökanavana AYY:n edustajistossa kyltereille tärkeimmissä päätöksissä. Äänestämällä vasemmalla näkyviä vaaliliittojen ehdokkaita vaaleissa takaat, että kylterin paras näkyy ja kuuluu AYY:n edustajistossa!"
Asiamies Kasper Stenbäck: "Suurin osa meistä on kauppatieteilijöitä. Mitään jyrkkää kuria ei olla suunniteltu eikä sellaista tule. Lähinnä renkaamme on luonnollinen kanava yhdistää voimat edustajistossa sellaisissa asioissa, missä kauppatieteilijöiden etua pitää edustaa."
Oikea Aalto, 24 ehdokasta, teekkareita ja taikkilaisia
www-sivuilta "Oikea Aalto tavoittelee parempaa ainakin seuraavissa asioissa: Opiskelu: - Kunnolliset mahdollisuudet poikkitieteellisiin sivuaineisiin - - Liikuntapalvelut: - Lyhyellä aikavälillä kaikille nykyisille kampuksille loistavat liikuntapalvelut - - Kansainvälisyys: - Kansainväliset opiskelijat täysillä mukaan toimintaan, esimerkiksi fuksikasvatukseen - -."
Asiamies Eero Rantala: "Suurin etu, mikä saavutetaan politisoitumisella, on se, että meillä on suora vaikutuskanava eteenpäin ja voimme suoraan kävellä oman puolueen kansanedustajaa tapaamaan."
Jämerä, 67 ehdokasta, teekkareita
www-sivuilta "Renkaan ehdokkaat tekevät työtä yhteisen ylioppilaskunnan puolesta, jossa kaikki otetaan huomioon ja jäsenille annetaan innostava mahdollisuus toteuttaa ideoitaan. Opiskelijayhteisön tulee rakentua yksilöiden omilla ehdoilla ja yhteisössä toimivien yhdistysten, kiltojen ja osakunnan tulee olla vahvoja ja itsenäisiä toimijoita." (Jämerällä ja Rataksella yhteinen Facebook-ryhmä)
Asiamies Varpu Vuoristo: "Ei meillä varsinaisesti ole mitään yhteistä tavoitetta. Vanhat, TKY:n edustajiston tutkinto-ohjelmien ja kiltojen edustajistoryhmät tapasivat toisensa ja järjestäytyivät uudelleen. Osa meni Jämerään ja osa Ratakseen. Molemmissa on opiskelijoita eri tutkinto-ohjelmista."
Ratas, 78 ehdokasta, teekkareita
www-sivuilta Renkaan ehdokkaat tekevät työtä yhteisen ylioppilaskunnan puolesta, jossa kaikki otetaan huomioon ja jäsenille annetaan innostava mahdollisuus toteuttaa ideoitaan. Opiskelijayhteisön tulee rakentua yksilöiden omilla ehdoilla ja yhteisössä toimivien yhdistysten, kiltojen ja osakunnan tulee olla vahvoja ja itsenäisiä toimijoita. (Rataksella ja Jämerällä yhteinen Facebook-ryhmä)
Asiamies Christian Peltonen: "Me ollaan niitä, jotka haluavat edistää Aallon asioita. Ero Jämerään on se, että Rataksessa on pienempiä vaaliliittoja. Rataksen ehdokkaita yhdistää se, että se on pienien vaaliliittojen rengas. Meillä kaikki edustaa ennen kaikkea itseään. Renkaassa löytyy erilaisia mielipiteitä eri asioista. Ihmiset ovat omilla asioillaan ehdolla eikä niin, että me olisimme poliittinen puolue, joka edustaa puolueen agendaa."
Symbioosi, 108 ehdokasta, kaikista ylioppilaskunnista
www-sivuilta "Symbioosin keskeinen tavoite on saada aikaan moniarvoinen, jäseniä palveleva ja moderni ylioppilaskunta, joka ajaa opiskelijan asiaa tehokkaasti. Symbioosille on tärkeää turvata nykyiset taikkilais-, kylteri- ja teekkarikulttuurit, mutta samalla haluamme luoda jotain aivan uutta."
Asiamies Markus Koljonen: "Siinä missä monet muut lähtevät nurkkien vartioinnista, me haluamme lähteä yhteistyöstä ja katsoa kaikkien yhteistä etua ja rakentaa yhteinen ylioppilaskunta. Minä koen ainakin, että tässä yhdistymisprosessissa on mennyt hirveästi energiaa siihen, että eri tahot riitelevät keskenään. Se ei ole meidän lähtökohta vaan olemme valmiita tekemään kompromisseja ja näkemään asioita toisten silmin."
Aalto-yliopiston demarit -vaaliliitto, 3 ehdokasta, teekkareita
Asiamies Teemu Kovanen: "Tarkoituksena on tuoda esille demareiden arvoja ja vaihtoehtoista politiikkaa. Meillä on taustalla ihan kaikki demareiden arvot: pyritään turvaamaan kaikkien opiskelu, ja yhteiskunnan pitää olla taustalla tukemassa."
Keskeiset-vaaliliitto, 9 ehdokasta, pääosin teekkareita
Asiamies Juha Jäämaa: "En tiedä, miten puoluetausta näkyisi edustajistotoiminnassa. Meille se on lähtökohtana vaaliliiton muodostamisessa. Meillä on vanhoista ylioppilaskunnista riippumaton porukka, jossa keskustelemme laaja-alaisesti esillä olevista asioista."
Näistä asioista tuleva edustajisto päättää
Budjetista: Pihisteleekö ylioppilaskunta yhdistysten tuissa? Entä törsääkö se varansa edustustiloihin ja samppanjaan?
Ylioppilaskunnan säännöistä: Mitkä ovat ylioppilaskunnan hallituksen tehtävät? Entä kuka päättää merkittävistä taloudellisista asioista?
Asumisohjesäännöstä: Kauanko teekkarikylässä saa asua ja tuleeko tänne kyltereitä?
Hallituksen ja edustajiston työjärjestyksistä: Miten norsunluutornissa toimitaan?
Ylioppilaskunnan tunnuksista ja merkeistä: Onko AYY:n lippu tekniikanpunainen, dollarinvihreä vai jotain siltä väliltä?
Toimintasuunnitelmasta: Keskittyykö ylioppilaskunta edunvalvontaan Aalto-yliopiston sisällä vai vaikutammeko myös ympäröivässä yhteiskunnassa?
AYY:n ensimmäisestä hallituksesta: Kuka käyttää valtaa ja montako teekkaria/kylteriä/taikkilaista hallituksesta löytyy?
Viestinnästä: Kulkevatko ylioppilaskunnan viestit sähköisesti, paperilla vai kirjekyyhkyn selässä?