![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
||||
J. Naali
Väittävät, että matkoilla mielenkiintoisinta on syödä paikallista ruokaa. Jättävät samalla mainitsematta, että läheskään aina kokemukset eivät ole mukavia. Minä ainakaan en voi myöntää saatua nieltyä kakomatta kaikkea, mitä eteeni on kannettu. Ulkomailla nämä ennakkoluulottomuuttaan korostavat turistit maistelevat mielellään paikallisia erikoisuuksia. Siis jotain, mitä kantaväestö syö vain satunnaisesti tai tiettyinä juhlapäivinä. Apinanaivoista, käärmeestä ja lampaansilmästä voi sitten kertoa hurjia juttuja kotona. Harva näistä makumatkailijoista ostaa kuitenkaan mustaamakkaraa Tampereella käydessään. Opiskelijat matkustavat usein rinkka selässä. Budjetti on sen verran tiukka, että paikallista ruokaa on syötävä, ellei aio kerätä kokemuksia vain kultaisten kaarten alta. Reppumatkailijoiden syömä ape eroaa kuitenkin kulinaristien paikallisherkuista. Reppumatkailijat syövät arkiruokaa erilaisissa kuppiloissa tai pikaruokaa grilleillä. Monasti saa loistavaa ruokaa, mutta ei aina. Kun odottaa vaikkapa Riian yöbussin lähtöä Tallinnassa, syö todennäköisesti hampurilaisen jollakin linja-autoaseman lähistön grilleistä. Vaikka kaikki muut mausteet puuttuisivatkin, löytyy sämpylän välistä varmasti ohutta oranssia majoneesikastiketta, "eesti kastmetta". Sitä lisätään kaikkiin annoksiin halvoissa syöttölöissä, jos ei muuten niin salaatinkastikkeeksi. Inhoan tököttiä, mutta myyjät laittavat sitä kielloista huolimatta. Albanian maaseudun kuppiloissa lihakeitossa oli vain lihaa, tai oikeammin läskiä. Bussikuski ryysti annostaan tyytyväisenä, mutta minä en meinannut saanda montaakaan palaa alas. Mitään muuta ei ollut tarjolla, joten söin soppani. Ruokataukoja ei tietenkään pidetty kalliimmissa paikoissa, joita niitäkin matkan varrelta löytyi. Eivät taalani niihin olisi riittäneetkään. Kiinassa saa maistaa käärmemättä ja muutenkin maailman parasta ruokaa, mutta köyhä ei siihen aina pysty. Suurin osa kiinalaisista ei syö usean lajin illallisia vaan riisiä ja vihanneksia tai nuudeleita. Joissakin paikoissa saa vain keitetystä riisistä ja munanvalkuaisesta sekoitettua "kontsiita". Se on halpaa ja kiinalaiset ovat oppineet pitämään siitä. Good for them. Harvemmat Suomessakaan reissaavat nuoret poroa tai lohta syövät. Ainakin Let's go -opas suosittelee ruoan suhteen Asematunnelin Alepaa. Retkeilymajassa voi sitten syödä suomalaisen keittiön parhaita antimia: pussinuudeleita tai makaronia ja tonnikalaa. Vaihtoehtona on suomalainen kansallisruoka: pohjoisafrikkalainen tai turkkilainen pitsa. Muut J. Naalin kolumnit:
>> PT 06/2002: J. Naali>> PT 05/2002: J. Naali: Hauskan miehen taakka >> PT 04/2002: J. Naali: Kerrostalokyttääjät >> PT 02/2002: J. Naali: Naiset parantelevat miesten jälkiä |
||||
![]() |