Etusivulle




M-realin toimitusjohtaja lupaa tasaista kasvua
Mikko Arvinen




Kuva
M-realin toimitusjohtaja Hannu Anttila tarjosi opiskelijoille kattavan
yleisnäkymän paperiteollisuuden tulevaisuuden näkymistä.


Metsäteollisuuspäivän yksi kiinnostavimmista puheenvuoroista kuultiin kun M-real Oyj:n vuoden alussa työnsä aloittanut toimitusjohtaja Hannu Anttila tarjosi opiskelijoille kattavan yleisnäkymän paperiteollisuuden tämänhetkiseen tilanteeseen ja tulevaisuuden näkymiin.

M-realin arvion mukaan maailman paperinkulutus tulee kasvamaan seuraavan kymmenen vuoden aikana keskimäärin noin 2,2 prosenttia vuodessa. Suurimmat kasvuodotukset kohdistuvat hienopaperiin, mutta sanomalehtipaperin kulutukseen ei odoteta aivan yhtä voimakasta kasvua.

Hannu Anttilan mukaan suurimmat kasvuodotukset kohdistuvat Itä-Eurooppaan ja Kiinaan. Koska paperi on painavaa tavaraa ja kuljetuskustannukset näyttelevät näin ollen merkittävää roolia lopputuotteen hinnassa, pyritään tuotantolaitoksia saamaan mahdollisimman lähelle markkinoita. Alan kansainvälistymisestä kertoo, että toimitusjohtaja Anttila oli saapunut Jyväskylään suoraan Uruguaista, missä hän oli ollut selvittämässä potentiaalisia laajentumismahdollisuuksia Etelä-Amerikan markkinoille.

– Saa nyt nähdä, Anttila tuumasi.

Kyselyiden mukaan opiskelijat nostavat nykyisin työpaikan turvattuvuuden toiselle sijalle heti palkkauksen jälkeen työpaikkojen houkuttelevuutta arvioitaessa. Myös paperiteollisuudessa on nähty viime aikoina ikäviä irtisanomisia, mutta Hannu Anttilan mukaan vastoinkäymisistä ei kannata hätkähtää liikaa.

– Kannattavuus on ollut koetuksella, mutta se kuuluu tällä alalla aina pelin henkeen. Kyllä teitä tarvitaan, Anttila sanoi nuorille paperi-insinööreille.

Paperiteollisuudessa haasteita on aiheutunut varsinkin dollarin alhaisesta kurssista ja Anttilan mukaan alalla olevasta ylikapasiteetistä. Vaikka uusia, tehokkaampia paperikoneita on rakennettu jatkuvasti lisää, ei vanhoja koneita ole romutettu läheskään samaan tahtiin vaan ne ovat pysyneet heikommasta tuottavuudestaan huolimatta mukana markkinoilla. Toisaalta kysynnän tasaisuus ja kasvunäkyvät takaavat, että paperiteollisuus pysyy luotettavana työllistäjänä myös jatkossa.

Samalla kun ala muuttuu kansainvälisemmäksi, myös opiskelijoille asetetut vaatimuksen kasvavat. Englannin kielen sujuva hallinta ja tekniikan rautainen osaaminen ovat ensimmäisinä vaatimusten listalla, mutta lisäksi tulevaisuuden menestyjiltä toivotaan esimerkiksi liiketoimintaketjujen ymmärtämistä ja yleensäkin monipuolisuutta.

– Haasteet kovenevat. Minä en lupaa teille helppoa, mutta minä lupaan että mahdollisuuksia riittää, toimitusjohtaja Anttila sanoi.

Lisää
>> PT 03/2005: Painettavaa elektroniikkaa ja älykkäitä maitotölkkejä
>> PT 03/2005: Ovatko paperi-insinöörit valmiita muuttamaan "läsäkoskelle"?