Etusivulle




"Mättöö ja läppää”
Anna-Maria Mäki-Kuutti


Sami Garamin ainoat syrjähypyt stadilaisuudesta ovat kaksi opiskeluvuotta Vaasassa ja muutama vuosi sen jälkeistä lähiöasumista Espoossa.

35-vuotias kokki Sami Garam nousi julkisuuteen kolme vuotta sitten voitettuaan Aku Ankan stadinnoskilpailun. Rotsi on mut byysat puuttuu -stadinnoksen vastaanotto oli niin myönteinen, että slangista tuli Garamille toinen työ.

Stadintaminen teki Garamista myös mediapersoonan, johon on vaikea olla törmäämättä. Hän on juontanut tv-visailua sarjakuvista ja ruokaohjelmaa radiossa. Parhaillaan hänet voi nähdä SubTV:llä Food: Impossiblessa, jossa hän kokkaa epätavallisissa paikoissa.

”Akkari oli iso juttu ja palaute lähes pelkästään positiivista. Se oli kuitenkin vasta ensimmäinen työ ja siitä alkoi stadintajan ammatti ja ura. Tilauksia riittää ja käännöksiä ostetaan – kai se tarkoittaa sitä, että niistä myös tykätään!” Garam iloitsee.

”Kokkaushommat ovat mukavia, mutta elämässä tapahtuu onneksi muutakin ja slangijubailusta on tullut mulle se toinen juttu. Nämä asiat kulkevat rinnakkain ja niitä yhdessä hyödyntämällä pystyn tekemään monipuolisesti työtä ja ansaitsemaan leipäni. Yritän tehdä sitä, minkä parhaiten osaan. Tällä hetkellä se tuntuu olevan mätön dusaaminen läpänheiton saattelemana.”

Garamille Stadin slangi on puhekieli, jonka kautta saa tuntumaa kotiseutuun.

”Slangi on läpänheittoa, eikä kumoa mitenkään muita murteita, vaan saa niistä uutta puhtia kehittymällä myös niiden vaikutteista. On hienoa, jos jengi säilyttää oman murteensa ja rakastaa kieltään, sen sijaan että yrittäisi olla jotain muuta kuin mitä on.”

Äidinkieli on koko jutun perusta.

”Sen kautta kaikki muutkin kielet pystyy ottamaan haltuun. Eli jutelkaa mitä juttelette, mutta älkää ihmeessä äidinkielen kustannuksella vaan sitä kunnioittaen”, Garam muistuttaa.

Murreinnostuksen hän selittää ihmisten liikkumisella ja Euroopan laajentumisella.

”Ehkä ihmiset pelkäävät, että rajojen hälvetessä myös kieli katoaa. Murteiden avulla ollaan menty syvälle omiin juuriin, ja niitä on alettu kunnioittaa. Näin suojataan omaa historiaa ja tajutaan, keitä tässä oikeen ollaan. Ja hyvä näin – mukavaa, että ihmisiä kiinnostaa omat tärkeät asiat kuten kieli.”

Sami Garamilta on ilmestynyt muun muassa Snögeli ja seittemän snadii starbuu (2001), Jörde-Juge (2001) sekä keittokirja Stadilainen tsöge (2002). Ensi syksynä on vuorossa Seittemän broidii.

Lisää
>> PT 01/2003: Pohjanmaan mafia jyrää TKK:lla
>> PT 01/2003: Kurikkalaanen kölövi kurmoottaa