POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Tieteen päivillä oltiin tieteiden rajoilla

Tuomas Kangasniemi

Tieteen päivät 2007 pidettiin Helsingin yliopiston keskustakampuksella 10.—14.1.. Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma on jatkanut kasvuaan, ja tällä kertaa päivillä kuultiin noin 330 puhujaa. Suurelle yleisölle tarkoitetut asiantuntijatilaisuudet kattoivat eri aloja laajasti sekä ihmis- että luonnontieteistä.

Tapahtuman pääsihteeri Jan Rydman kertoi, että esiintymisformaattina oli enimmäkseen perinteinen luento tai paneelikeskustelu, jota yleisö seurasi. "Tämä on toisen tyyppistä tieteen popularisointia kuin Heureka. Meillä on esitelmiä ja niiden lisäksi päivystävä professori. Kokemuksemme myös on, että suomalaiseen kulttuuriin luentosalissa istuminen sopii varsin hyvin."
Suosituin yksittäinen tapahtumapaikka oli kuitenkin planetaario.

Tieteen päivien teemana oli tänä vuonna Rajalla. "Tiede itsessäänkin on aina uuden tiedon reunalla", järjestelytoimikunnan jäsen ja yksi luennoitsijoista, ekologian professori Ilkka Hanski perusteli. "Lisäksi esitelmissä on paljon teemoja, jossa liikutaan sovellusten ja tieteen välimaastossa sekä eri tieteenalojen rajoilla."

Esimerkkejä aiheista olivat muun muassa keskoshoitoa käsitellyt Elämän ja kuoleman rajalla, kielten vuorovaikutuksesta puhunut Kielet kohtaavat sekä puhtaan matemaattinen Rajat ja raja-arvot.
Monet aiheet olivat hyvin käytännöllisiä - kuten Kaavoituskonfliktien syyt ja seuraukset.  Toiset luennot vetosivat myös periaatteellisempiin intohimoihin, kuten Konetietoisuus, Sukupuoli - rajatapauksia tai Uskontojen rajat.

Kaikki Tieteen päivien tilaisuudet olivat ilmaisia. Myös menopuolella budjetti oli aiempien vuosien tapaan pieni. "Talkoilla tämä tehdään, emmekä kykenisi maksamaan esiintyjille palkkioita", Rydman kertoi. "Silti kukaan ei yleensä kieltäydy kutsusta, vaan pyyntö otetaan kunnianosoituksena", Hanski lisäsi.

Asiantuntijoita oli paikalla kaikista suurista suomalaisista yliopistoista sekä tutkimuslaitoksista. Tieteen päivien taustalla ovat Suomen tiedeakatemiain valtuuskunta, Tieteellisten seurain valtuuskunta sekä Suomen kulttuurirahasto.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 23.1.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]