POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Verkko uudistuu

Ainakin warettaminen vaikeutuu

Johanna Mitjonen

Suomen korkeakoulut ovat yhteisesti päättäneet asuntolaverkkojen poistamisesta yliopistojen ja korkeakoulujen verkosta Muutoksen kimmokkeena on ollut Tampereella TTY:n asuntaloverkossa todetut väärinkäytökset ja tekijänoikeusrikkomukset, joista on seurannut oikeusjuttuja.

Otaniemessä kyläläisten postiluukuista tipahti ennen joulua kirje jossa kerrottiin, että TKK:n ja TKY:n Funet-järjestely ollaan purkamassa. Uusi systeemi tulee vanhaa kalliimmaksi: kulut nousevat 51 000 euroon vuodessa. Tätä kompensoidaan hidastamalla investointeja, mutta asukkaan kulut eivät nouse.

Tällä hetkellä prosessissa ollaan vasta alkupäässä. Kylässä on mittavat 3000 tietokonetta verkossa, kun melkein jokaisessa asunnossa on kone.
"Valmistelu on aloitettu, mutta hyvin hitaasta prosessista tässä on kysymys. Koko projekti kestää puolisen vuotta, ja asennuksiin menee viikko per talo. Työt tehdään asukkaiden ehdoilla eli tarkoitus on, että ihmisten elämä ei sotkeennu. Jokaiseen kiinteistöön tulee erikseen ilmoitus DCHP:n käyttöön siirtymisestä, kun vaihdosta ollaan tekemässä", Tommi Saranpää Trinetin ylläpidosta sanoo.

"Asuntolaverkoissa on ollut jonkin verran luvatonta ohjelmistojakelua ja esimerkiksi elokuvia on levitelty", Saranpää jatkaa. Otaniemessä mittavia ongelmia ei ole kuitenkaan ollut, toisin kuin Tampereella, jossa muutos onkin toteutettu jo vuosi sitten.

Saranpää vakuuttaa, että mikään ei tule huononemaan muutoksen myötä. Päinvastoin, tavoite on, että palvelu tulee parantumaan: osoite tulee jatkossa automaattisesti ja esimerkiksi IP-ristiriidat vähenevät. "Jokaiselle budjetoidaan kolme osoitetta per asunto, joten laitteita voi olla enemmänkin."

Tietosuoja paranee uudistuksen myötä: IP-osoitteesta ei enää pysty päättelemään ihmisen katuosoitetta. Muutoksen jälkeen on kuitenkin edelleen mahdollista saada kiinteä osoite.

Lisäksi verkko tullaan pilkkomaan pienempiin rappukohtaisiin osiin. Näin verkkomyrskyt vähenevät huomattavasti ja yhden laitteen sekoaminen vaikuttaa enää vain pienellä alueella. "Melkein voi rimpauttaa naapurin ovikelloa ja kysyä, onko kone seonnut, jos omassa on häikkää", Saranpää sanoo.

"Muutoksen jälkeen on mahdollisuus myös siihen, että kylän kaapelitelevisio voisi olla IP-pohjainen. Voisimme tarjota digitelevisioboksin, joka toimii internetissä. Silloin selviäisi pelkällä tietokoneella, eikä televisiota tarvitsisi ollenkaan!", Tommi Saranpää maalailee.

Hän sanoo, että nyt Trinetissä satsataan juuri nyt muutoksen läpiviemisen lisäksi myös verkon toimivuuteen. "Ensinnäkin haluamme, että kuituverkot eli talojen väliset verkot olisivat kunnossa. Sitten siirrytään talojen sisäisten verkkojen kunnostamiseen. Nämä asiat ovat kuin talon rakennus, kivijalan pitää olla ensin kunnossa."

Saranpää kertoo vielä, että Trinetissä pyritään antamaan edelleen netikettiopetusta. Hän huomauttaa, että verkonkäyttäjän itsekkyys kostautuu. Mies puhuukin kolhoosin oireista. "Laajakaistan gigabittiin mahtuu vain kymmenen 100 megan yhteyttä. Moni ajattelee, että minulla on tämä yhteys ja saan käyttää sitä täysin rajattomasti."

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 23.1.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]