POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Luominen vs. Tuominen

Pekka Tuominen

Tiedeyhteisössä vallitsee hyvin laaja yhteisymmärrys siitä, että evoluutioteoria on paras tunnettu selitys nykyisen elämän monimuotoisuuden alkuperälle. Lyhyesti sanottuna, lainatakseni biologi Teodosi Dobžanskia, biologiassa missään ei ole mitään järkeä, paitsi evoluution valossa.

Ajatellaanpa metsää. Miksi puilla on korkea runko? Puun kannalta siitä on silkkaa vaivaa: se muodostaa erittäin suuren osan puun massasta, joten sen rakentamisessa on melkoinen homma. Energiansa puu saa korkealla olevasta lehvästöstä: ravinteiden kuljettaminen korkeuksiin edestakaisin tietää suurta hukkatyötä. Jos puut voisivat sopia keskenään, tai todella, jos ne olisi suunniteltu tehokkaiksi, niiden kannattaisi yhdessä pysyä maantasossa ja säästää koko rungon rakentamisen vaiva. Puut ovat kuitenkin kehittyneet vuosimiljoonien kuluessa niin, että yksilöt jotka ovat olleet hieman toisia pidempiä, ovat jättäneet muut varjoonsa.

Luonto on täynnä vastaavia esimerkkejä. Miksi eläimillä on elämää hankaloittavia ruumiinosia, kuten riikinkukolla pyrstönsä? Miksi sekä gaselli että gepardi ovat niin hyviä juoksijoita? Miksi valaat hengittävät ilmaa? Miksi on viruksia ja niitä vastaan taisteleva immuunijärjestelmä? Kovin kummallista suunnittelua, mutta täysin järkeenkäypää jos elämä on pitkällisen kehityksen tulos.  

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 23.1.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]