 |
 |
Jukka Huhta Kuura-lapsensa kanssa. |
 |
Tasa-arvon päivä kerää eri puolueiden kansanedustajia, eduskunnan naisverkoston ja opiskelijajärjestöjen edustajia puhumaan perhevapaajärjestelmän uudistamisen puolesta eduskuntatalolle.
Paikalle saapuu lapsen kanssa vain yksi vanhempi, vasemmisto-opiskelija Jukka Huhta, joka kannattelee Kuura-lastaan vauvarepussa. Lapsen äiti on jo ehtinyt pitää yhdeksän kuukautta vanhempainvapaata, ja isäkin on ehtinyt viettää lapsensa kanssa jo puoli vuotta.
"Olisi ihan järjetöntä, jos vain mun puolisoni tehtävä olisi hoitaa lasta. Näin se vain on aina ollut, ja tämän tilanteen muuttaminen vaatisi toimia. Perhevapaajärjestelmän yhdistäminen olisi tehokkain yksittäinen keino tilanteen muuttamiseksi", Huhta julistaa.
"Naisten asema työelämässä ja toisaalta miehen asema perheessä ovat molemmat erittäin suuria ongelmia", keskustan kansanedustaja, Jyväskylän yliopiston opiskelija Tuomo Puumala toteaa.
Naisten asema on heikompi työelämässä pienempien palkkojen ja useampien määräaikaisuuksien vuoksi, ja miesten asema on heikompi perhe-elämässä lyhyemmän lapsen kanssa vietetyn ajan vuoksi.
Suurin ongelma on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) hallituksen varapuheenjohtajan Laura Keski-Hakunin mukaan se, että työnantajat välttävät vanhemmuudesta koituvia kustannuksia palkkaamalla naisia vain määräaikaisiin työsuhteisiin.
"Tämä koskee myös opiskelijoita, erityisesti opinnoissaan loppusuoralla olevia", Keski-Hakuni huomauttaa.
Puhujat lähes jokaisesta puolueesta kannattavat 6+6+6-mallia, jossa isä ja äiti saisivat pitää kumpikin kuusi kuukautta vanhempainvapaata ja kolmas puolen vuoden jakso olisi vapaasti heidän jaettavissaan.
Hallitus päätti helmikuussa ryhtyä valmistelemaan vanhempainvapaajärjestelmää ja jakaa uudelleen sen aiheuttamia kustannuksia työnantajien kesken.
Nykyisessä mallissa isyysvapaa kestää tietyillä ehdoilla kolme viikkoa, äitiysvapaa neljä kuukautta, ja vanhempainvapaata voi pitää reilut viisi kuukautta.
Ainoastaan perussuomalaiset uskaltavat asettua selvästi 6+6+6-mallia vastaan. Heidän mielestään pitää ymmärtää, että vanhemmat voivat yhdessä sopia, että koko perheen kannalta voi olla taloudellisesti järkevää, että isä käy töissä ja äiti jää kotiin.
Janne Luotola