Teksti: Juuso Laatikainen, TKY:n hallitus, varapuheenjohtaja, viestintä- ja tietotekniikka-asiat
Kyllä, olet julkkis! Mikäli et ole vielä huomannut, niin hätä ei ole suurenmoinen, sillä julkisuutta on varmasti tulossa vielä paljon lisää itse kullekin. Hienointa kaikessa on se, ettei sinun itse tarvitse tehdä mitään sen eteen, osallistut vain toimintaan ja nautit elämästäsi. Erinäisten kuvien ja videoiden ottamisen ja jakamisen hoitavat aivan muut jampat helppojen julkaisukanavien löytyessä Facebookin profiilin tai henkilökohtaisten kotisivujen kautta. Parasta kaikessa on se, ettei sinua tulla edes häiritsemään julkaisulupien tai muiden huomautusten muodossa - ilmoittelethan jälkikäteen mikäli jokin kuva pitäisi poistaa internetin ihmeellisestä maailmasta…
Lukuvuoden alku on pullollaan mitä hienoimpia ja ihmeellisimpiä opiskelijatapahtumia. Kalenteri suorastaan koostuu rytmityksestä tapahtumasta toiseen, joissa varmasti sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ja joita pohditaan pitkin loppuvuotta ja muistellaan työelämässä. Kännykkäkameroiden ja pienten taskupokkareiden mukana olo tapahtumien ikuistamisessa on luonnollisesti itsestään selvää, mutta toimintakulttuuri näiden käytöstä ja etenkin näiden tuotosten käytöstä on syytä tuoda tapetille.
Nykytoimintamallissa on hauskaa napsia kuvia tai videoita juhlista ja etenkin pitkään venähtäneiltä jatkoilta. Kuvien ottamiseen ei tarvita sen kummempaa lupaa, kunhan nyt ei liiemmin häiritse muita juhlijoita. Valmiit kuvat saadaan kotikoneelle jo aamuvarhain juhlista palatessa ja luonnollisesti jakoon johonkin yhteisöpalveluun, kuten Facebookiin, tai laajemmalle kotisivustolle. Uuden päivän valjetessa muille juhlijoille ovat esimerkiksi Facebook-ryhmän jäsenet saaneet tiedon juhlista otetuista hauskoista kuvista, joissa tyypillisesti "hauskimmissa" pilkka kohdistuu tiettyyn henkilöön. Kotisivuilla julkaistut kuvat sen sijaan ilmestyvät huomaamattomasti ja ovat yleensä osana laajaa kuvagalleriaa, joista oman löytäminen on haastavaa, kunnes se jostain syystä alkaa levitä.
Vaikka lukuvuosi on vasta aluillaan, on Otaniemessa aika pian pyrkiä uusiin luottamustoimiin sekä valmistautua jälleen kerran työnhakuun. Siitä huolimatta, että henkilötietojen "googlettaminen" on väärin, tuntuu tämä kuitenkin olevan eräs hakijoiden perehtymiseen käytetyistä keinoista. Mitäs sitten tehdään kun verkosta löytyy tuntemattomien ja puolituttujen julkaisemia kuvia henkilöstä ilman mitään lupaa? Samoilla hakukoneilla ja yhteisöpalveluiden toiminnoilla törmää myös nopeasti valtaisaan määrään tietoa henkilöstä, jota on joko itse tai muiden toimesta sinne toimitettu. Nämä ovat helposti kaikkien saatavilla ja vaivatta alttiita väärinkaytöksille.
Toivoisinkin täten, ettei kenenkään tarvitsisi tulevaisuudessa kärsiä siitä, että heistä on levitetty luvatta kyseenalaista materiaalia tai että heidän henkilökohtaisia tietojaan olisi väärinkäytetty. Pidetään kamerat mukana, mutta pohditaan hetki mitä kuvataan, ketä kuvataan ja etenkin miten julkaistaan. Yksinkertaisilla salasanasuojauksilla, niukemmalla tiedon levittämisellä sekä rajoitetuilla jakelulistoilla päästään jo pitkälle. Samalla on syytä miettiä, mitä kaikkea internetin palstoilla on halukas julkaisemaan itsestään ja toiminnastaan. On paljon helpompaa olla laittamatta asioita jakoon kuin ottaa niitä pois.