Etusivulle




Naiset huomataan – kursseilla ja kiltatoiminnassa




Tyttöjä kannustetaan hakemaan TKK:hon ja erityisesti uusia koulutusohjelmia markkinoidaan lukioissa tyttöjä kiinnostavina. Koulun tavoitteena on tasoittaa miesvaltaista sukupuolijakaumaa. Valtteri Sonnisen mielestä tämä ei välttämättä ole tasa-arvoa. ”Kaikkia osaavia ihmisiä pitää kannustaa. Ei opiskelijoista väkisin tarvitse olla puolet tyttöjä ja puolet poikia”, hän toteaa.

Tyttöjen vähyys tulee selkeästi esille ainakin laskuharjoituksissa. Luokassa kiertelevä assari tuntuu siirtyvän vain tytön luota toiselle, vaikka myös poikien käsiä on pystyssä. Ohjelmointitaitoisten poikien suhtautuminen tyttöjen osaamista kohtaan saattaa olla vähättelevä. ”Joillakin assareilla on sellainen asenne, että anna näppis, mä teen sen sun puolesta”, Meeri Nieminen kuvailee. Poikaporukassa tyttöjen osaamiseen ei välttämättä luoteta: ”Joskus pojille ei kelpaa tytön apu laskuharjoitusten vääntämisessä, vaan he haluavat vain yrittää itse, vaikka eivät osaakaan”, Noora Moilanen kertoo.

Tytöt ovat harvinainen näky opetushenkilökunnan riveissä. ”Kun ohjelmointikurssilla oli tyttöassistentti, koin sykähdyksen. Se oli niin harvinaista varsinkin ohjelmoinnissa”, Henri Seppä toteaa. Jenni Puttonen myöntää myös yllättyneensä kohdatessaan naisassistentin: ”Ajattelin, että wau!” Seppä huomauttaa, että ilmiö on samantyyppinen kuin ala-asteella, jossa miespuolista luokanopettajaa kummasteltiin.

Koulun käytävillä liikkuu huhuja, joiden mukaan pitkistä silmäripsistä olisi hyötyä valitustilaisuuksissa: naisten arvosanat kohoaisivat helpommin kuin miesten. Keskusteluryhmän naiset myöntävät, että naiseudesta on joskus saattanut olla tällaisissa tilanteissa hyötyä. Heidän mielestään ei kuitenkaan voi sanoa, että naisten arvosanat nousisivat automaattisesti hameen helman mukana.

Kiltatoiminnassa aktiivisesti mukana olevien tyttöjen osuus on suurempi kuin TKK:n sisäänottotilastoissa. Noora Moilasen mielestä tytöt vain ovat keskimäärin poikia aktiivisempia. ”Esimerkiksi poikavaltaisen Tietokillan hallituksessa on tyttöjä enemmän kuin killassa muuten”, Henri Seppä kertoo. Tyttöjen voi olla helppo tulla mukaan kiltatoimintaan, kun kasvot ovat suurimmalle osalle porukasta jo valmiiksi tuttuja.

Lisää
>> PT 04/2004: Hyvä jätkä -tytöt pärjäävät TKK:ssa
>> PT 04/2004: DI-nainen saa pienempää palkkaa
>> PT 04/2004: Lapsuusvuodet näyttävät suunnan opinnoille
>> PT 04/2004: Teekkarit kommentoivat
>> PT 04/2004: Miehistä maailma on tasa-arvoinen