POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Band of Brothers voitti ensimmäisen leet-turnauksen

LC Raimon Jussi Virtanen (vas.) ja Band of Brothersien Antton Halme (oik.) taistelivat historian ensimmäisestä leet-kullasta.

Teksti: Emmi Rautkylä

Oranssi kumipallo irtoaa hurjalla vauhdilla käden mittaisesta muovikourusta ja läimähtää keltaiseen maaliympyrään. Leet-O-Ravien Mareena Soininen kiljuu innosta. Hän on juuri tehnyt leetin historian ensimmäisen virallisen maalin.

Maailman ensimmäinen leet-turnaus järjestettiin Helsingin Urheilutalolla 6.-7.9.2008. Leet Helsinki Cup 2008:n mestaruudesta oli saapunut mittelemään yhteensä 19 uunituoretta, yhden kesän verran lajia harjoitellutta joukkuetta. Rennosta tunnelmasta huolimatta ei jäänyt epäselväksi, että pelaamaan oli tultu tosissaan.

Leet Helsinki Cupissa tehtiin kaikkiaan 196 maalia. Niistä 17 ja samalla pistepörssin voiton kirjasi nimiinsä LC Raimon Joonas Pulkkinen. LC Raimo oli Kaivopuistossa pelattujen harjoituspelien myötä noussut turnauksen ennakkosuosikiksi ja pojat raivasivatkin tiensä finaaliin ottaen murskavoiton LC Mellonista lukemilla 11-1. Finaalissa he kohtasivat kuitenkin parempansa, kun Band of Brothers taidolla ja tarkkuudella iski loppulukemiksi 7-5. Vauhtia finaalista ei ainakaan puuttunut ja katsojat saivat haukkoa henkeään koko 6 x 5 minuuttia. "Yhteinen jalkapallohistoria ja voimakas voitontahto vei meidät voittoon", Band of Brothersin Jaakko Pelli analysoi lopputulosta. "Tiukka ja tasainen taistelu LC Raimon kanssa sai voiton tuntumaan entistä paremmalta".

Myös pronssista taisteltiin tulisesti ja se irtosi lopulta varttuneempaa ikäluokkaa edustaville Start Helsinkiläisille maalein 3-2. LC Mellon ei kuitenkaan joutunut poistumaan turnauksesta tyhjin käsin, vaan vastaanotti ansaitun palkinnon tyylikkyydestään punaisissa minishortseissaan ja itse värjäämissä meloni-topeissaan.

Kaiken kaikkiaan turnaus oli menestys ja varma startti monen leet-harrastukselle. "Tulemme varmasti pelaamaan jollain kokoonpanolla jatkossakin", voittajajoukkueesta kuuluu. "Tästä on hyvä jatkaa kohti ensi vuonna Yhdysvalloissa järjestettävää mestaruusturnausta", suunnittelee leetin valmentajiin ja turnauksen järjestäjiin kuuluva Lauri Leminen tyytyväisenä.



Leet lennättää palloa


Teksti: Emmi Rautkylä

Leet on laji, joka sai alkunsa parin suomalaisen nuoren miehen päässä viitisen vuotta sitten. Pahviputkella ja golfpallolla kopitteleminen johti ajatukseen uudesta pelistä, jonka kehittymistä voisi seurata koko maailma.

Muutaman vuoden kuluessa säännöt ja pelivälineet muokkautuivat lajiin sopiviksi. Nyt leet on totta, ja kenellä tahansa on mahdollisuus kehittyä sen ensimmäiseksi todelliseksi taituriksi.

Leet muistuttaa monia jo olemassa olevia joukkuepelejä, ja perusajatuksena onkin kerätä pisteitä tekemällä maaleja. Leetiä pelataan muovisella, kourumaisella mailalla sekä kumisella, pingis- tai golfpallon kokoisella pallolla.

Monelle laji tuo mieleen koripallon tai haavipallon, mutta erilaisten pelivälineiden lisäksi leet on maustettu muutamalla erikoisella säännöllä. Näitä ovat esimerkiksi "mental shot" eli vapaaheitto keskiympyrästä maaliin sekä "kuuma pelaaja" eli pelaajan kahdesta perättäisestä maalista ansaitsema lisäpiste.

Pelaajat kuljettavat palloa syöttelemällä toisilleen. Palloa saa pitää hallussaan enintään 5 sekuntia kerrallaan, joten pallo ja pelaajat ovat lähes koko ajan liikkeessä. Syöttö voi lähteä ala- tai yläkautta. Sama pätee kiinniottamiseen sekä maaliheittoihin. Varsinaisessa leet-ottelussa maalit ovat ympyröitä, jotka sijoitetaan kentän päätyseiniin noin 5,2 metrin korkeuteen. Käytännössä maalien sijainti ja kentän koko kuitenkin määräytyvät sen mukaan, missä peliä pelataan. Laji kun sopii pelattavaksi myös puistoissa ja hietikoilla soveltavilla street leet -säännöillä.

Leetiä voi pelata niin tyttö-, poika- kuin sekajengein ikään katsomatta. Kuntoa lajissa toki vaaditaan, koska ottelut ovat nopeatempoisia ja tavoitteena on suoriutua peleistä, jotka koostuvat kolmesta 15 minuutin erästä.

"Leetiä voivat pelata kaikki lapsesta vaariin, mutta huippupelaajalta vaaditaan ketteryyttä ja kehonhallintaa", kuvailee Coach Flanagan alias Robert Örthén, leetin päävalmentaja ja yksi idean isistä. "Tällä hetkellä levitämme leetin ilosanomaa maailmalla ja toivomme, että viiden vuoden päästä jokainen tietää leetin olevan Suomessa kehitetty kilpalaji."

www.playleet.com

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 19.9.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]