 |
 |
 |
 |
 |
Ryhmä Helsingin yliopiston opiskelijoita vastusti tammikuun lopussa esitystä uudeksi yliopistolaiksi. |
 |
 |
Esitys uudeksi yliopistolaiksi herättää vastustusta. Joukko Helsingin yliopiston opiskelijoita väittää lain vievän korkeakouluja väärään suuntaan.
Heidän mukaansa uusi laki kaupallistaisi tutkimusta, lisäisi eriarvoisuutta ja johtaisi siihen, että tieteenaloja arvotettaisiin tuottavuuden perusteella.
Tammikuun lopussa opiskelijat järjestivät Helsingin yliopiston Porthaniassa yleiskokouksen, jonka tavoitteena oli käynnistää opiskelijoiden, tutkijoiden ja henkilöstön yhteinen toiminta lakiesityksen kaatamiseksi.
Yleiskokouksesta kertoneessa kutsussa he kertoivat haluavansa uudistaa korkeakouluja, mutta "omien kokemusten, toiveiden ja tarpeidensa mukaan".
Helsingin yliopiston opiskelija Solja Kovero on yksi yleiskokouksen järjestäjistä. Hän sanoo lakiesitystä ongelmalliseksi.
"Prosessissa huolestuttaa, että yliopistosta tulee aikaisempaa johtajakeskeisempi. Samalla meillä on aito huoli siitä, että tieteenaloja karsitaan niiden tuottavuuden mukaan. Yliopistoa koskeva päätöksenteko karkaa yliopistoyhteisön ulottumattomiin", hän listaa.
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta pitää lakiesityksen tavoitteita yleisesti kannatettavina, vaikka onkin ilmaissut huolensa koulutuksen kaupallistamisesta. Ylioppilaskunnan mielestä koulutuskenttää ei pitäisi nähdä markkina-alueena.
Entä Teknillinen korkeakoulu? Miten täällä suhtaudutaan lakiesitykseen?
TKY:n hallituksessa korkeakoulupoliittisista asioista vastaava Jussi Valtonen pitää uutta lakiesitystä hyvänä.
Esitys vaikuttaa Aalto-yliopiston vuoksi eri tavalla TKK:hon kuin Helsingin yliopistoon.
"Lakiesitys mahdollistaa säätiöyliopiston toimimisen, eli se on merkittävä askel matkalla Aalto-yliopistoon. Se ei vaikuta negatiivisesti meille tärkeisiin asioihin", hän sanoo.
Mutta Helsingin yliopistolla vastustetaan lakiesitystä näyttävästi. Pitäisikö näistä asioista olla huolissaan?
"Emme näe tilannetta mitenkään katastrofaalisena tekniikan alan näkökulmasta, vaan pikemminkin päinvastoin", Valtonen vastaa.
Tuomas Kokko