CES 2009 -messut Las Vegasissa
Aalto-yliopiston kärkihankkeenakin mainittu International Design Business Management -sivuaineohjelma tarjoaa yritysprojektien parissa ahertaville opiskelijoille mahdollisuuden tehdä projektia edistävä tiedusteluretki soveltuvaan maailmankolkkaan tai tapahtumaan. Oma ryhmäni selvittää espoolaisen Innohome Oy:n älypistorasioiden tulevaisuudennäkymiä, ja matkakohteeksemme valikoitui CES-uhkapelikaupunki Las Vegasissa.
Ryhmämme tarkoituksena oli haistella alan uusimpia virtauksia ja tarkastella kodinautomaatioyritysten markkinointimetodeja ja -kanavia. Matkaseurakseni sain kauppatieteilijöitä kahdella kielellä; kauppakorkeassa opiskelevan Pasin ja Hankenilla opiskelevan Iran. Ryhmämme taideteollinen osaaja Kristine ei valitettavasti päässyt matkalle mukaan.
Paikan päällä messuilla matkavalinta vaikutti perustellulta. Relevanttia kodinteknologiaa oli esillä ainakin yhden Messukeskuksen verran. Muuta nähtävää olikin sitten vielä yli kymmenen kertaa enemmän. Ehkä eniten CES-messuja leimaava asia onkin valtava koko. Messuihin tutustuminen oli haastavaa, kun messualueen karttaa kysyessä käteen lyötiin neljä erilaista viuhkaa ja esittelijäluettelokin oli samaa kaliiberia kotoisan puhelinluettelon kanssa. No, onneksi nuoret jalat jaksavat, ja osan matkasta etäisemmille kohteille saattoi taittaa mainiolla Monoraililla.
Messuhalleissa olikin monenlaista nähtävää saksofonin mallisista hifikaiuttimista martineja rahtaavaan tarjoilupöytärobottiin. Eri firmojen tiskit vaihtelivat yksittäisen propellipään pitämästä vaatimattomasta kopista Sonyn valtavaan loungeen, josta löytyi leffateatteri ja oma tv-studio. Heti alkuun iskikin ajatus, ettei kaikkea tätä ehdi neljässä päivässä nähdä - eikä tietysti ehtinytkään. Valitsimmekin strategiaksi perehtyä tarkemmin vain messujen Home Networking -osioon ja suhahtaa muut alueet läpi pintapuolisesti niin, että vain kaikkein mielenkiintoisimmille esittelypisteille uhrattiin enemmän aikaa.
Messualueen kiertämisen jälkeen jäi hieman ristiriitainen olo. Hehtaarien ja tuhansien teknotiskien aikana en törmännyt moneenkaan tuotteeseen, joka olisi jäänyt todella kutkuttamaan mielikuvitusta. Mitään scifiä ei CES siis kummemmin tarjonnut, lähinnä samaa vanhaa mutta litteämpänä, kevyempänä, isompana tai tyylikkäämpänä.
Perinteinen teekkari-kylteri-roolitus heitti meillä häränpyllyä. Käytettävyyttä ja ympäristönsuojelua lukevana olen lähtökohtaisesti aika skeptinen uusien tuotteiden tarpeellisuutta kohtaan, kun taas teknologiafriikki Pasi oli erilaisista vimpaimista enemmän täpinöissään.
Loppujen lopuksi CES-messut ovat vain tavanomaiset ammattilaismessut, joskin älyttömän isot sellaiset. Projektimme kannalta se oli vain hyvä asia, mutta tekniikan ihmemaata odottanut teekkari pettyi hieman. Kun koko muu Vegas on aivan älytöntä show´ta, tuntui CES korostetun asialliselta.
Messualueelta löytyi myös yllättävää alojenvälistä yhtymäpintaa. Eräs CES:n messuhalli kun oli jaettu hieman toisenlaisten messujen kanssa - paha kyllä meidän lippumme eivät kuitenkaan oikeuttaneet osallistumaan naapurissa pidetyille aikuisviihteen ammattilaisten AVN-messuille. Ehkä sitten seuraavalla kerralla.
Atte Harjanne