POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Naisopiskelijoiden määrä kasvoi TKK:lla

Teksti: Janne Luotola ja Hannele Okkonen

Syksyllä 2008 TKK:lla opiskelunsa aloittavista 26 prosenttia on naisia. Määrä on prosenttiyksikön verran suurempi kuin viime vuonna.

"TKK:lle hakevien naisten määrä kääntyi nousuun seitsemisen vuotta sitten", TKK:n opintotoimiston opiskelijarekrytoinnin ja -valintojen ryhmäpäällikkö Milla Vaisto-Oinonen kertoo. Silloin suunnilleen viidennes uusista opiskelijoista oli naisia. Sen jälkeen naisopiskelijoiden määrä on kasvanut noin prosenttiyksiköllä joka vuosi.

Naishakijoiden vuosi vuodelta lisääntyvään määrään vaikuttaa Vaisto-Oinosen mukaan se, että nykyään valtaosa lukiolaisista on tyttöjä. "Korkeakoulujen naisistuminen on yleinen trendi."

Kevään hakukampanja näkyi ulkomainonnassa ja netissä. Mainokset olivat kaikille samanlaisia mutta irc-gallerian mainoschatista ehdoteltiin eri tavalla palveluun kirjautuneille naisille ja miehille.

"Laukkaa sinne, missä miehiä on enemmän!", ilmoitus houkutteli naisia. Miehiä kehotettiin sanoilla: "Laukkaa Otaniemeen, missä osaajia tarvitaan!"

Vararehtori Kalevi Ekman uskoo, että naisten lisääntynyt kiinnostus tekniikkaan johtuu myös asenteiden muuttumisesta. "Tekniikan opiskelun imagohan on ollut vähän omanlaisensa. Ihmisillä on ennakkoasenteisiin ja muihin historiallisiin syihin liittyen vallinnut sellainen vääristynyt käsitys, että tekniset aineet eivät sopisi naisille."

Ekmanin mukaan korkeakoululla ei ole virallista tavoitetta, paljonko TKK:lla pitäisi olla naisia. "Mutta tämä on vähän laajempi kysymys, mikä yhteiskunnallinen merkitys sillä on, että tekniikan alalla toimijoista on enemmistö miehiä."

Naisopiskelijoiden määrä jakautuu hyvin epätasaisesti TKK:n eri tutkinto-ohjelmien kesken. Yli puolet uusista opiskelijoista on naisia maisema-arkkitehtuurin tutkinto-ohjelmassa (naisia 72,2 %), yhdyskunta- ja ympäristötekniikan (64,3 %) sekä arkkitehtuurin (60,5 %) tutkinto-ohjelmissa. Kaikkein vähiten TKK:lla tänä vuonna opintonsa aloittavia naisia kiinnostavat konetekniikka (naisia 5,8 %) ja tuotantotalous (8 %).

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 5.9.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]