POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Opinnot kuormittavat yhä useampia

Opintopsykologi: vastuu kuuluu rehtorille

Vararehtori: vastuu kuuluu kaikille

Teksti: Janne Luotola

Opiskelijoiden työhyvinvointi on huonontunut TKK:lla uudesta tutkintojärjestelmästä lähtien. YTHS:n Otaniemen toimipisteen mielenterveysdiagnoosien osuus kaikista aseman yleislääkärien diagnooseista on kasvanut vuosina 2005-2007 359:stä 548:aan tapaukseen eli 8:sta 14,5 prosenttiin.

Työhyvinvointi vaikuttaa opiskelun tuloksellisuuteen, tuloksellisuus taas määrittää TKK:n opetusministeriöltä saamia rahoja. Mitä paremmin opiskelijat voivat, sitä paremmin korkeakoululla on tulevaisuudessa varoja suorittaa opetustyönsä.

Opintojen seurantahankkeen raportin mukaan samoina vuosina ensimmäisen ja toisen vuoden opintojen on havaittu hidastuneen. Vain 12 prosenttia vuonna 2006 aloittaneista saavutti 60 opintopisteen tavoitteen.

"Eräänä ilmeisenä syynä on huonosti toteutettu opintojen mitoitus uudessa tutkintosäännössä. On varsin realistista olettaa, että tavoitteiden saavuttamattomuus heti opintojen alussa aiheuttaa ylikuormitusta opiskelijoissa", henkisen hyvinvoinnin yhteistyöryhmän puheenjohtaja, opintopsykologi Timo Tapola arvioi.

"Työhyvinvointi perustuu paljolti siihen, että työstä saa positiivista palautetta ja tuloksia. Tämä on erityisen tärkeää ensimmäisinä opiskeluvuosina, jolloin opiskelijat luovat vaikutelmaansa TKK:sta", Tapola sanoo. Hänen mukaansa alkuopetusta pitäisi muuttaa kannustavampaan suuntaan niin, että opiskelijat saisivat suoritettua vuodessa toivotut 60 opintopistettä.

Lisäksi ongelmana on, että yhä useampi opiskelija ei saa kasaan vuodessa edes 18 opintopistettä, jotka vaaditaan asumisoikeuden säilyttämiseen poikamieskylässä. Sen lisäksi noin 15 % opiskelijoista ei saavuttanut vuonna 2007 koko lukuvuoden mittaiseen opintotukeen vaadittavaa 43 opintopisteen rajaa. Osa heistä tosin on jättänyt nostamatta tukea tarkoituksellisesti esimerkiksi työssäkäynnin vuoksi.

"Vastuu kuuluu rehtoraatille", Tapola painottaa. Opiskelijan ei Tapolan mukaan tarvitse reagoida ongelmaan. Silti "olisi hirveän hyödyllistä, jos opiskelijat tiedostaisivat ongelmat. Opiskelijaa vastuutetaan kaikesta. On helppoa luulla, että itsessä on vikaa, vaikka voi olla, että vika on tutkinnossa".

"En ole sitä vastaan, että opiskelijat TKY:n kautta yrittäisivät vaikuttaa, mutta yksilönä vaikuttaminen olisi liian iso juttu. Useammat opiskelijat yrittävät kompensoida opiskelemalla enemmän, jolloin epäterve stressi kertyy, kun tekee työtä eikä saa tuloksia."

Opetusasioista vastaava vararehtori Kalevi Ekman toteaa, että alkuopetuksen parantamiseen on osoitettu jo nyt lisävaroja. Korkeakoulun opintotoimikunta on suunnannut kuluvan vuoden ajaksi hankevaroja vajaat 200 000 euroa erilaisiin alkuvaiheen kehitysprojekteihin. Rehtori on lisäksi myöntänyt 500 000 euroa kehittämisrahaa informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunnan järjestämään opetukseen, jonka osuus alkuvuosien opinnoissa on keskeinen.

Matematiikan professori Esko Valkeila laatii tiedekunnassa käytännön tasolla suunnitelmat tasotestien, sosiaalisten harjoitusryhmien, tehostetun ohjauksen, laskutupien ja tietokoneavusteisen itseopiskelun toteuttamiseksi.

Ekmanin mukaan toimenpiteiden pitäisi tehota jo kuluvan syksyn aikana. "Opiskelijat toivovat joustavuutta. Heille tarjotaan lisää mahdollisuuksia parempaan itseopiskeluun, ohjattuun itseopiskeluun ja parannuksia aikaisemmin käytössä olleisiin opetustapoihin."

"Opintovaatimusten mitoitukset täytyy tarkistaa. Jos tutkintorakenteen uudistamisessa on menty järjestelmällisen ylimitoituksen suuntaan, asia täytyy korjata", Ekman toteaa.
Työmääräarvio perustuu keskiverto-opiskelijan käyttämään työaikaan arvosanaan 3 tähdäten. Vuositavoite 60 opintopistettä vastaa 1600 työtuntia, eli yksi opintopiste vastaa 26,7 tuntia.

Syksyllä kuormittavuutta mittaa vararehtorin opiskelijoista kokoama ryhmä. Ekman toteaa kuitenkin, ettei opintojen hallitsemattomassa ja ongelmallisessa viivästymisessä ole kyse pelkästään väärästä mitoituksesta.

"Jokainen opettaja ja opiskelija on omalta osaltaan, yhdessä ja erikseen, vastuussa yhteisön ja sen yksilöiden hyvinvoinnista ja aikaansaannoksista. Olisi tyhmää yksipuolisesti syyllistää kumpaakaan osapuolta."

Ekman toteaa, ettei ole olemassa mitään opintovaatimusten valvontaorganisaatiota ja että voidaan asettaa vain yleisiä peukalosääntöjä, miten kuormittavuutta voidaan analysoida ja suunnitella.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 14.10.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]