POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Kuka ketä hä - Kari Byron

 Myytinmurtajien Miss MacGyver rakastaa
räjähdyksiä

Tuomas Kangasniemi

Kari Byron on tullut tunnetuksi halki maailman Myytinmurtajat-show´n söpönä teknikkona. Epäilemättä monen teekkaripojan murheeksi hän on jo naimisissa, mutta hurjaa tiedettä kohtaan Karin rakkaus on todellinen.

Aloitetaan siitä, kun päädyit Myytinmurtajiin. Kuinka se tapahtui?

Esiinnyin ensimmäisen kerran "lentokoneen vessa" -jaksossa, mutta olin ollut M5 Industriesilla Jamien ohjaamana työharjoittelussa heti siitä alkaen, kun sarjaa alettiin kuvata.

Miltä tuntui, kun sinusta tuli TV-tähti?

En oikein koe itseäni tähdeksi vieläkään, vaikka olen ollut tekemässä ohjelmaa jo vuosia. Myytinmurtajat kuvataan San Franciscossa, ja se on kaukana Hollywoodista - sekä maantieteellisesti että ajatusmaailmaltaan.

Myytinmurtajissa työskentely on sinulle ilmeisesti melkoinen unelmatyö. Mutta onko sinulla ollut sama kiinnostus jo lapsena? Teitkö esimerkiksi kokeita kotikellarissasi?

Käytin aikanaan pikkusiskoani törmäysnukkena. Vanhempani vihasivat sitä.

Olet ammatiltasi graafinen suunnittelija ja kuvataitelija, mutta Myytinmurtajat käsittelee paljon luonnontieteellisiä aiheita. Onko sinulla lainkaan teknistä koulutusta tai oletko kenties opiskellut alaa harrastuksena?

Ei ja en. Mielestäni show´n viehätys on siinä, että meistä tekijöistä kellään ei ole luonnontieteellistä tutkintoa. Jamie on opiskellut venäjää, Adamilla on ylioppilastodistus, Torylla elokuva-alan koulutus ja minulla tutkinto taiteesta. Grant on ainoa, jolla on lainkaan teknistä koulutusta.

Koetko, että näillä aloilla - taiteella ja käytännön tieteellä - on jotain yhteistä keskenään, vai ovatko ne vain kaksi erillistä kiinnostuksen kohdettasi?

Minulla on tapoja soveltaa niitä toisiinsa yhtä aikaa. Esimerkiksi työhuoneessani lojuu pitkin poikin anatomisia piirroksia ja kuvaajia, joita hyödynnän veistosten tekemisessä.

Palataanpa vielä takaisin ohjelmaan. Kun murratte myyttiä, teillä on useita työvaiheita, kuten koejärjestelyjen määritys, rakentaminen ja itse testaus. Onko sinulla jotakin erityistä suosikkia näiden joukossa?

Pidän erityisesti ongelmanratkaisusta, johon myytit haastavat, mutta räjähdykset ovat poikkeus. Niissä parasta on kokeellinen osuus.

Mitkä myytit ovat olleet sinun omia ideoitasi?

Televisiossa on näytetty muutamia keksintöjäni. Suosikkini niistä on jakso, jossa testasimme lentokoneen turva-asentoa (engl. brace position).

Entä osaatko nimetä, mikä ollut yllättävin tai mieleenpainuvin koetulos?

Olin tavattoman ällistynyt, että "räjähtävät housut" olikin tosijuttu. Kokeilimme, pystyivätkö tietyt maatalouskemikaalit aikaansaamaan puuvillakankaassa itsesyttymisen käytännön oloissa.

Monissa Myytinmurtajien jaksoissa esiintyy vain show´n vakituista väkeä, mutta joissakin tapauksissa ryhmällänne on apuna ammattilaisia, kuten rakettiasiantuntijoita. Mutta käytättekö konsulttiapua ruudun ulkopuolella? Voitteko esimerkiksi keskustella DI:n kanssa kokeista, vai ovatko järjestelyt täysin omianne?

Pyydämme toki ammattilaisia varmentamaan tutkimusmenettelymme. Haluamme parhaamme mukaan tehdä asiat täsmällisesti.

Tästäpä tulikin mieleeni kysyä, mitä mieltä olet kenties parhaiten tunnetusta kilpailijastanne, brittiläisen Sky One -kanavan Brainiac-ohelmasta. Sarja tunnetaan suomeksi myös nimellä Järjen jättiläiset. Itse olen nimittäin kiinnittänyt huomiota, että se on usein lähinnä pelleilyä eikä tiedettä. Pahimmillaan vaikuttaa, että Brainiacissa annetaan jopa tahallisen harhaanjohtavia tuloksia.

Rehellisesti sanottuna en ole koskaan nähnyt koko ohjelmaa. Olen kuullut usein, kuinka meitä verrataan Brainiaciin, mutta se ei taida olla kovin iso show täälläpäin.

Useimmiten TV-esiintyjiä ehostetaan paljon ja he käyttävät stylistejä. Miten asianlaita on Myytinmurtajissa? Saatko esimerkiksi päättää itse kampauksestasi - jota päätoimittajamme muuten kehui?

Kyllä, kampaan itse itseni. Olemme muutenkin pikkaisen karvalakkimiehistö: meillä ei ole meikkitaiteilijoita. Itse asiassa minulla taitaa olla likaa kasvoissani suurimman osan ajasta.

Lopuksi se pakollinen kysymys. Sinulla on kaiketi paljon ihailijoita, ja englanninkielisen Wikipedian mukaan olet monien mielestä peräti "nörttien seksisymboli". Miltä tälläinen huomio tuntuu, ja kohtaatko sitä paljonkin?

Kyllä minä todellakin saan huomiota. Se on jotenkin niin hassua, mutta toisaalta myös iso kohteliaisuus.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 25.5.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]