POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Turvallista seksiä kesälaitumilla

Kondomi varmistaa, että kesästä jää vain mukavia muistoja

Johanna Mitjonen

WHO:n vertailevan tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret käyttävät vähiten kondomeja Euroopassa. Ei-toivottu raskaus, sukupuolitaudit, hiv ja muut ikävät asiat mielletään asioiksi,  jotka tapahtuvat jollekin muulle, ei omalle kohdalle sattuviksi. Seksiteitse tarttuvat taudit ovatkin olleet kasvussa jo useamman vuoden, erityisesti nuorten keskuudessa. Klamydia on taudeista selvästi yleisin.

YTHS:n terveydenhoitaja Minna Pulkkinen kertoo, että vuonna 2006 todettuja klamydiatartuntoja YTHS:n Helsingin, Espoo ja Viikin terveysasemilla oli yhteensä 145. Otaniemen asemalla otettiin vuoden aikana 512 klamydiatestiä, joista 20 osoittautui positiiviseksi.

Otaniemen YTHS:n asiakkaat hakeutuvat usein oma-aloitteisesti testeihin. Tilanne, jolloin testeihin tullaan, on usein se, että seurustelu on juuri aloitettu tai ollaan siirtymässä e-pilleriehkäisyyn. Tällöin halutaan käydä testeissä varmuuden vuoksi, oireita ei yleensä ole. Testeihin hakeudutaan myös silloin kun esimerkiksi entiseltä poikaystävältä on tullut tieto todetusta klamydiasta.

Henkilökunta ehdottaa testeihin menoa, jos oireet viittaavat mahdolliseen klamydiatartuntaan. "Yleensä myös virtsatieinfektio aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin klamydia, tällöin henkilökunta yleensä kehottaa käymään myös klamydiatestissä."

Kun testitulos on positiivinen, ihmistä harmittaa. Pulkkinen sanoo, että harvalle tulos kuitenkaan tulee täysin yllätyksenä. "Muistan kerran, kun jouduin soittamaan positiivisesta vastauksesta opiskelijalle. Ensin seurasi syvä hiljaisuus ja sitten luurin toisessa päässä kuului kovaa kiroilua."

Hän lisää, että toiset asiakkaat suhtautuvat tulokseen vastuullisesti, tulevat varatulle lääkäriajalle, syövät lääkekuurin ja ainakin sanovat kertovansa tartunnasta myös entisille partnereilleen. "Suurin osa harmittelee kovasti omaa `huolettomuuttaan`, mutta suhtautuvat kuitenkin varsin rauhallisesti. Osa saattaa alkaa murehtia ja ahdistua kohtuuttoman paljon, aika tavallista on esimerkiksi Hiv-tartunnan pelko."

Sukupuolitautien yleistymiseen Pulkkinen näkee monta syytä. Huono yhtälö on se, että viime vuosina peruskoulujen kouluterveydenhuoltoa on supistettu. Nykynuoret aloittavat kuitenkin seksielämänsä yhä nuorempina ja partnereiden määrä on runsaampi kuin ennen.

Pääsyynä voidaan kuitenkin pitää sitä, että suojautuminen unohtuu. "Kondomi unohtuu etenkin tilapäissuhteissa. Tartuntaa kantavat voivat olla hyvinkin vähäoireisia ja saattavat tartuttaa tietämättään muita. Yleistymiseen saattaa vaikuttaa se, että välillä ollaan ehkä liian varmoja siitä, että omalle kohdalle ei voi sattua sukupuolitautia. Koska hormonaalinen ehkäisy on niin varma ja yleinen, jää kondomi helpommin pois."

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 25.5.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]