POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

TKK:n laadunvalvonnassa vielä kehitettävää

Marraskuussa auditoitu laadunvalvontajärjestelmä ei täyttänyt kaikkia asetettuja vaatimuksia.

Teksti: Meri Laitinen

Korkeakoulujen arviointineuvoston auditointiryhmä löysi puutteita kolmesta TKK:n laadunvalvontajärjestelmän osa-alueesta. Uusinta-auditointiin joutuvat kohdat 2c) Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen, vaikuttavuuden ja aluekehitystyön laadunvarmistusjärjestelmän kattavuus ja vaikuttavuus; 6) Laadunvarmistusjärjestelmän toiminnan seuranta, arviointi ja jatkuva kehittäminen; sekä 7) Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus.

TKK:n laatutoimikunnan sihteeri, laatukoordinaattori Kirsi Eulenberger-Karvetti kertoo muun muassa tiukan aikataulun ja lukuisten hallinnollisten uudistusten olleen syynä toivottua heikompaan tulokseen. Eulenberger-Karvetin mukaan laadunvalvontajärjestelmää aiotaan parantaa yhtenäistämällä käytäntöjä: "Tavoitteena on, että kaiken toiminnan taustalle saadaan niin sanottu toiminnankehittämissystematiikka, eli PDCA-malli, johon kuuluu neljä vaihetta: suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen. Yhteisiä toiminta- ja menettelytapoja pyritään luomaan ja ottamaan käyttöön eri toiminnoille, erityisesti toistuvaluonteisille prosesseille. Olisi erittäin suotavaa, että meillä esimerkiksi valmistuttaisiin diplomi-insinööreiksi samoin rituaalein kaikista tiedekunnista, tai että tiedekunnan sisällä HOPS-käytännöt olisivat samat. Tarkoituksena on, että eri työryhmien ja työpajojen avulla laadunvalvontajärjestelmätyötä johdetaan, toteutetaan ja seurataan systemaattisemmin kuin aikaisemmin."

Auditointityöryhmän raportti on nähtävissä kokonaisuudessaan osoitteessa www.kka.fi/pdf/julkaisut/KKA_108.pdf


Vararehtori Kalevi Ekman, miksi auditointi ei mennyt läpi?

"Aika valmistautumiseen jäi sittenkin liian lyhyeksi. TKK:n tulosten laatuahan ei tässä tietenkään auditoitukaan, vaan sisäiseen ja ulkoiseen tarkoitukseen suunniteltua laadunvarmistusjärjestelmää. Audoitointiin valmistautuessa vasta huomattiin, miten aikaa vievää on keskustelu siitä, että mitä tässä oikeastaan ollaan tekemässä. TKK on iso laitos ja olisi tarvittu valmiimpaa mallia siitä, mihin laadunvalvontajärjestelmätyössä keskitytään, ja miten asiat saadaan menemään kaikilta osin samaan suuntaan lukuisilla osastoilla.

Tässä työssä auditointiin valmistautuminen tiukan aikataulun kanssa on ollut tosi hyvä, joskin työläs, harjoitus. Siitä on nyt jo paljon helpompi jatkaa esimerkiksi laadunvalvontajärjestelmän mukauttamista uudelle organisaatiolle."

Miten laadunvalvontajärjestelmää aiotaan parantaa?

"Rehtori on nimennyt toimeenpanoryhmän, jossa on mukana kaikkien tiedekuntien edustajat. Yhteistyössä johdon, tiedekuntien ja ylioppilaskunnan kanssa työryhmä suunnittelee ja panee toimeksi tarvittavat toimenpiteet. TKK tekee myös sisäisen harjoitusauditoinnin syksyllä 2009, jossa kiinnitetään tietysti erityistä huomiota yhdenmukaisuuteen ja muihin nyt havaittuihin kehittämiskohteisiin.

En ole kovin pettynyt hylkäyksestä, sillä se sopii mielestäni hyvin kehittävän auditoinnin ideologiaan — nythän tässä kehitytään oikeasti, eikä jäädä pää pyörällä ihmettelemään, mitä auditoinnista opittiin vai opittiinko mitään."


Siirry sivun alkuun

Päivitetty 11.3.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]