POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Miltä näyttää vaihtarin vappu?

Teksti: Sofia Ziessler

Suomalainen vappu on erilaisten eurooppalaisten perinteiden sulatusuuni. Se on omaleimainen, hassunkurinen juhla, joka koskee kaikkia eri syistä — itse paavikaan ei uskoisi, jos kuulisi, että meikäläisten vappu on niin ylioppilaiden, työväen kuin kesää odottavienkin juhla. Tässä kaikennielevässä hurmoksessa unohtuu helposti miettiä, millainen meno vappuna on muualla.

Vappua Espanjan Alcoysta käsin haikaillut Jesse Kivialho kertoo menneensä vaihtovuotensa vappuna baariin teekkarilakki päässä. "Paikalliset kutsuivat minua ´El Capitaniksi´", Jesse kertoo. Hänen mukaansa vappua kutsutaan Espanjassa nimellä "El Día internacional de los trabajadores", joka tarkoittaa työväen juhlaa. "Saattaa olla, että isommissa kaupungeissa järjestetään työväen marsseja.  Itselleni jäi hämärän peittoon, onko se kenellekään sen erikoisempi juhla". Vappu oli Espanjassakin lomapäivä, mutta Jessen mukaan koulu ei järjestänyt mitään erityistä: vappu vastasi suurin piirtein normaalia perjantaita.

Espanjassa on erilaisia fiestoja, jotka vastaavat, tai jopa ylittävät riehakkuudessaan suomalaisen Vapun. Joka alueella on omat fiestansa, kuten esimerkiksi neljä päivää kestävä Moros y Cristianos Alcoyssa, ja niitä pidetään huomattavasti vappua tärkeämpinä. Niihin valmistaudutaan viikkokaupalla harjoittelemalla paraateja ja tekemällä pukuja. " Vappu ei ollut niin erikoinen, mutta muita hyviä fiestoja Espanjasta löytyy enemmän kuin Suomesta", Jesse tähdentää.
Diplomityön teko Hollannissa katkaisi Oskari Porkan nelivuotisen teekkarivappuperinteen. "Vappua ei täällä liiemmin juhlita, mutta hätä ei ole suuri: 30. huhtikuuta on Koninginnedag, kuningattaren päivä, suuri kansallinen loma- ja juhlapäivä. Juhlinta alkaa jo edellisenä iltana ja jatkuu seuraavan päivän", Oskari kertoo.

Juhlan aikana koko maasta tulee iso ulkoilmakarnevaali. Kaikki lähtevät ulos, kun turut ja torit huokuvat tapahtumia sekä kauppiaita. Ihmiset pukeutuvat hyvin yleisesti oranssiin, mikä viittaa kuningashuoneen nimeen Orange-Nassau.

"Odotan innolla täkäläistä juhlintaa. Sopivaa tapahtumatarjontaa on valtavasti". Osviittaa hollantilaisesta ilakoinnista antoi edellinen iso festivaali sunnuntaina 20.4., kun kaupungin jalkapallojoukkue voitti Hollannin liigan.


Erilaisia alkuperiä

Katolisen kirkon kalenterissa vappu yhdistetään vuonna 799 kuolleeseen baijerilaiseen Walborga-nimiseen abbedissaan, jonka jäännökset siirrettiin legendan mukaan vapunvastaisena yönä Eichstätteniin. Valpurinyötä vietetään ainakin saksankielisissä maissa, missä vappu kulkee nimellä Walpurgisnacht tai Hexennacht, noitayö. Lisäksi sitä vietetään Ruotsissa ja Virossa. Keski-Euroopassa vappua on vietetty myös kevään tulon kunniaksi.

Työväen vapun historia alkaa vasta 1800-luvulta. Yhdysvalloissa vappu oli työsopimusten uusimispäivä, ja se valittiin kansainväliseksi mielenosoituspäiväksi vuonna 1989. Euroopassa vappuna on tehty 1800-luvulta lähtien työväen yhteisiä kävelyretkiä. Sosialistiset johtajat muokkasivat kävelyistä poliittisia mielenosoituksia, ja 1890-luvulla ne olivat Helsingissä saaneet kansainvälisen työväenmarssin luonnetta.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 28.4.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]