![]() |
Mennään schkebabille - Suppea ja muutenkin huono krapulakebabvertailuWappuna on tärkeää huolehtia myös ruumiin ravinnosta, erityisesti liian kosteuden tasapainoksi. Toimituksen maskuliinijäsen suosittelee runsasta ja mausteista liharuokaa. Teksti: Elmo AllénKun tilaat Turkissa kebapia, saat eteesi ruokalistan mitä erilaisimpia grillatusta lihasta tehtyjä herkkuja. Vannoutuneiden lihansyöjien harmiksi Suomeen turkkilaiset maahanmuuttajat toivat kuitenkin vain sen yhden muodon: döner kebapin, joka tarkoittaa kirjaimellisesti pyörivää lihaa. Kuitenkin tämä maukkaan kastikkeen ja hyvän peruslihan yhdistelmä on saanut vankan fanikuntansa, ja vaihtoehtoisen lounaan ja pikaisen illallisen lisäksi se toimii aivan mainiona krapularuokana, niin ennaltaehkäisevästi kuin vahingon jo tapahduttua. Mutta mistä kebabeläimestä, tuosta metalliputkisesta selkärankaisesta, tehtyä ateriaa kannattaa metsästää? Jo vuodesta 2001 alkaen kebabille.com-sivustolle on listattu lähes kaikki Suomen kebabravintolat. Sivuston mukaan pääkaupunkiseudulta löytyy yhteensä 277 kebabravintolaa tai kebabia myyvää muuta ravintolaa, joten kauan ei kebabia tarvitse sokkonakaan etsiskellä. Kebab ei ole kuitenkaan mikään Big Mac, jonka laatuvaihtelu on minimoitu huolellisesti, vaan lopputulos vaihtelee niin raaka-aineiden, koostumuksen, tekotavan kuin erityisesti kastikkeen perusteella hyvinkin paljon. Siksipä on syytä testata muutama perusvaihtoehto. Stadin kebabTennispalatsi Mukana olevat ystäväni testaavat ravintolan antimia. Heikki ottaa Iskender-kebabin, joka on keksijänsä, turkkilaisen İskender Efendin mukaan ja pitää sisällään pitaleipäpaloja ja jogurttia. Hän toteaa, että pitaleipää ei kannata ottaa mukaan ainakaan pitkälle, koska leipä vettyy matkalla, kuten testissä kävi. Aterian lihamäärä on runsas. Hän myös pitää jogurttia mukavana lisänä varsinkin krapulassa syömiseen. Mutta kokonaisuus ei hänen mukaansa ole kuitenkaan oikein mistään kotoisin. "Olihan siinä lihaa", hän toteaa. Teemu kokeilee Stadin ateriaa, joka hampurilaisaterioita mukaillen sisältää pitakebabin, erilliset ranskalaiset ja juoman. Ateria antaa aluksi kovin kasvispainotteisen vaikutelman, mutta lopuksi myös liha löytyy. Kastiketta hän pitää kovin mietona. Krapulassa tulisuus kuuluu asiaan ja tuo miellyttävän huojennuksen. Myös jalopenot tuntuvat hieman vetisiltä; polttavaa tunnetta ei tule lainkaan. Riikka haluaa kasvisvaihtoehdon, pitafalafelin eli kik-herneestä lihalle tehdyn vaihtoehdon. Hänen mielestään myös kasvisruoka sopii hyvin krapulantäytteeksi. "Kyllä sillä pärjää tällainen isompikin mies", hän kuittaa. Otaniemen grilliOtaniemen ostari Annoksesta löytyvä paistettu sipuli yllättää, ja antaa mukavan mehukkaan lisän, varsinkin krapulaa ajatellen. Myös salaatti on hyvin runsas ja sisältää tuoretta tomaattia. Itse liha kuitenkin on suuri pettymys. Vaikutelma tukusta ostetusta pakastepaketista on suuri, ja todennäköisesti myös oikea. Teollinen maku paistaa läpi, eikä parhaillaan kypsyvän kebablihan tuntua juuri löydy. Jalopenoa ei ateriasta löydy, mutta kaikkien pahin moite tulee kebabkastikkeen puutteesta: mausteina on vain tavallista nakkikioskitavaraa. Ateria kyllä täyttää, mutta hyvin rasvainen jälkimaku on liikaa jopa dagen efterille, ja vaikuttaa paljon runsaammalta kuin grillin ruoissa yleensä. Otaniemen grillille ei siis kannata lähteä tyydyttämään kebabinhimoa, vaan turvautua hyvin toimiviin perinteisiin grilliannoksiin. Eerikin pippuriEerikinkatu 17, Helsinki Otan kaksi ystävääni mukaan lounaalle. Tomi ja Aleksi ottavat kebabhampurilaisen. Aleksi kuvaa annostaan hyväksi perusmätöksi. Hän myös kuvailee paikan sisustusta hieman räikeäksi krapulan tajunnantilaa ajatellen. Tomi suosittelee Pippuria hyvänä lounaspaikkana, ja käykin itse paikassa noin joka toinen viikko. Itse otan perusaterian, kebabin ranskalaisilla. Laatu on kokonaisuutena mainio. Ranskalaiset ovat mukavan rapeita, lihaa on runsaasti ja kastike on maukasta. Vertailun paras ravintola on selvä juttu. Makoisa kastike ei makuhermoja kuitenkaan kovin paljon herättele, vaan tulisuus jää puuttumaan. Salosta, Suomen kebabpääkaupungista kotoisin olevalle allekirjoittaneelle pääkaupunkiseudun kebabkastikkeet ovat kaikki osoittautuneet miedoiksi. Lajin harrastajille olisikin syytä lanseerata tulisempi versio. Myös lihan alkuperä jää hieman kaivelemaan. Salossa todistettavasti kebabravintolat käyttävät myös lampaanlihaa, mutta pääkaupunkiseudulta sitä ei saa. "Suomalaiset eivät lammasta syö", Eerikin pippurin tarjoilija vastaa uteluihini. ![]() Päivitetty 28.4.2008 tulostusversio |
||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |