POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Ylioppilaan pitää kiinnostua myös ympäröivästä maailmasta

Pääkirjoitus 21.11.2007

Viikonloppuna pidettiin Suomen ylioppilaskuntien liiton SYLin vuosittainen liittokokous. Noin 300 ylioppilaskuntien edustajaa oli päättämässä esimerkiksi liiton toimintasuunnitelmasta vuodelle 2008 ja kävi hoitamassa sinunkin edunvalvonta-asiasi kuntoon. Tänä vuonna esille nousseita kysymyksiä olivat muun muassa yliopistolain uudistaminen ja korkeakoululaitoksen ja ylioppilaskuntaliikkeen tulevaisuus. Pariin päivään tiivistyi sekä paljon väittelyä että SYLin uuden hallituksen valinta.

Viikonloppua oli jälleen edeltänyt koko syksyn kestänyt tiukkatahtinen uurastus ylioppilaskunnissa. Lisäksi ylioppilaskuntien oli täytynyt tehdä päätöksiä, mitä asioita SYLissä ensi vuonna halutaan edistettävän ja mitkä asiat karsiutuvat painoarvoltaan pienempien joukkoon.  SYLin toimintasuunnitelmassa TKY piti tärkeänä esimerkiksi Opiskelijoiden Liikuntaliiton toiminnan kehittämistä ja Perheelliset opiskelijat -toimenpideohjelman kirjauksien toteuttamista.

Merkittäväksi koettiin myös esimerkiksi aktiivinen vaikuttamistyö ylioppilaskuntien vahvan aseman ja automaattisen jäsenyyden säilyttämiseksi osana yliopistolain uudistamista sekä maksuttoman koulutuksen vaikuttamistyö. Moniin yhteiskunnallisiin teemoihin kuten Reilun kaupan laajaan valikoimaan opiskelijaravintoloissa tai julkisiin kannanottoihin kehitysyhteistyön laadusta ja vaikuttavuudesta ei rasteja TKY:ltä tänä vuonna herunut.

Monesti kuuleekin kommentteja, joissa sanotaan, että ylioppilaskunnan on tarkoitus ottaa kantaa vain opiskeluun liittyviin asioihin; HYYssä asiasta käytiin vuonna 2006 värikästä keskustelua. Mielipiteet jakautuvat siellä kahtia: oli ihmisiä, jotka näkivät relevantiksi sen, että ylioppilaskunta ottaa kantaa päivänpolttavaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toiset taas eivät ymmärtäneet, miksi ylioppilaskunta tekee kannanoton siitä, että hedelmöityshoidot on sallittava kaikille naisille.

Kirkasotsaisilta isänmaan toivoilta voisi odottaa linjauksia myös koko yhteiskuntaa käsittelevistä asioista, joten ylioppilaskunnilta voisi toivoa kannanottoja myös muihin kuin opiskeluun liittyviin asioihin. Ja mielipiteitä meillä ylioppilailla eittämättä on. Oman navan kaivelun lisäksi joskus voisi yrittää herättää keskustelua muusta kuin opintotuen pienuudesta. Sitä paitsi se nousi jo.

Kyllä. Kaihoan radikaalia 1970-lukua, jolloin opiskelijoilla oli tarve muuttaa koko maailmaa, ei pelkkää omaa asemaansa.  Mutta olen toiveikas. Vastavalittu SYLin puheenjohtaja Tuomas Telkkä sanoi puheessaan SYLin tulevasta vuodesta seuraavaa: "Otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja debatoidaan."

Ylioppilaskuntalehden kohdalla voisi käydä samaa keskustelua. Pitäisikö Polyteekkarissakin olla enemmän yhteiskunnallisia aiheita vai onko pitäydyttävä tiukasti opiskelijoihin ja opiskeluun liittyvissä asioissa? Olisiko tämän pääkirjoituksen pitänyt käsitellä Jokelan tragediaa vai ylioppilaskunta-aiheita?

Nyt marraskuussa avautuu jälleen lehden lukijakysely, joten kerro sinä meille.

Johanna Mitjonen

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 20.11.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]