eTKK-hankkeen parissa puurtava projektipäällikkö ajaisi mieluummin Trabantilla kuin Ladalla

Teksti Meri Laitinen
Miksi TKK:n sähköinen toimintaympäristö kaipasi remonttia?
"Siihen voi kukin ehkä vastata omalta osaltaan, mutta TKK:lla ei ollut tarjolla muita keskitettyjä järjestelmiä kuin sähköposti, työasemien ylläpitoa sekä joitakin hallinnon järjestelmiä. eTKK tarjoaa mahdollisuuden yhtenäisempiin käytäntöihin — aikaisempaa toimintaympäristöä voisi kuvailla hajanaiseksi ja aikansa eläneeksi."
Kuinka päädyit eTKK:n projektipäälliköksi?
"Aloite tuli ATK-keskukselta sekä viestintä- ja hallintotahoilta. Kun pyydettiin, vastasin myöntävästi ja sain ruveta kasaamaan projektiryhmää."
Millainen tiimi hankkeen parissa työskentelee?
"Meillä on meneillään viisi projektia, joista jokaisessa työskentelee projektinvetäjä ja työmäärästä riippuen muutamia henkilöitä. Tällä hetkellä meitä on yhteensä 11, mutta vuodenvaihteen jälkeen enää seitsemän. Osa on ollut niin sanotusti lainassa muilta osastoilta."
Olet mukana viidessä projektissa. Kuinka pitkiksi työpäiväsi venyvät?
"Mitähän se mahtaisi olla… Teen varmaankin noin 170-180 tuntia kuussa, se vähän vaihtelee. Joskus selviää vähemmälläkin, mutta hyvin harvoin päivittäinen työaika pysyy seitsemässä ja puolessa tunnissa."
Mikä hankkeista on ollut työläin?
"Juuri nyt eniten työllistävät sisällönhallinta- ja projektinhallintajärjestelmät, kun taas Noppa on pilotointivaiheessa, eikä tarvitse niin paljon huomiota. Ehkäpä projektinhallintajärjestelmä, eli Halli, on ollut kaikista työläin. Työmäärä riippuu tietysti vähän siitäkin, kuinka kiire projektilla on ollut. Tiukka aikataulu lisää aina kuormitusta."
Mikä on Noppa, ja kuinka se tulee vaikuttamaan opiskelijan arkeen?
"Noppa on järjestelmä, jonne tullaan keskittämään kaikki kurssien kotisivut ja materiaalit. Se on tällä hetkellä pilotissa kolmella TKK:n kurssilla. Ideana on se, että opiskelija löytää kaiken tarvittavan samasta paikasta, olipa kyse sitten kurssin perustiedoista, luentomateriaaleista, aikataulumuutoksista tai harjoitusryhmistä. Opiskelija voi omassa käyttöliittymässään muunnella asetuksia. Hän voi esimerkiksi valita, haluaako kursseja koskevat uutiset sähköpostiinsa vai katsooko hän niitä RSS-syötteenä. Nopan tavoitteena on helpottaa sekä opiskelijoiden että opettajien elämää."
Milloin Noppa otetaan käyttöön?
"Pilotointi jatkuu toisen periodin ajan, ja marraskuun lopulla haastatellaan seurantaryhmää korjaustarpeiden kartoittamiseksi. Mikäli ongelmia ei ilmene, Noppa voidaan ottaa vuodenvaihteen jälkeen tuotantokäyttöön. Edellytyksenä on tietenkin, että kurssit käyttävät WebOodia ilmoittautumiseen. Tavoitteena on, että ensi syksynä kaikki kurssit ovat Nopassa."
Luuletko, että Nopan kaltainen portaali tulee yleistymään myös muissa korkeakouluissa?
"Tällä hetkellä kolme korkeakoulua on kiinnostunut Nopasta, ja WebOodihan on jo käytössä monissa oppilaitoksissa. Olettaisin, että kiinnostusta kyllä löytyy."
Mitä sanoisit WebTopiin kiintyneille opiskelijoille?
"Kaikkea kannattaa kokeilla, ennen kuin tyrmää täysin. Kyseessä on kuitenkin parannus, ja käyttöliittymän logiikan suunnitteluun on käytetty huomattava työmäärä. WebTopin toiminnallisuudet korvaa WebOodi. Päivittäiseen kurssityöskentelyyn tarkoitettu Noppa-portaali on suunniteltu käyttäjäkeskeisesti ja uskon vakaasti, että sen käytettävyys on erittäin hyvä."
TKK:n verkkosivut uudistuvat täysin vuoden alussa. Lomakkeita voi pian täyttää ja seurata sähköisen asioinnin järjestelmässä opintotoimiston sijaan.