Leeni Knight
TKY:n hallitus,
varapuheenjohtaja
TKY:n edustajiston nimittämä strategiatyöryhmä on tänä vuonna koonnut TKY:lle uutta strategiaa. Valmiin strategian tarkoituksena on ohjata TKY:n toimintaa ja ohjeistaa toimijoita tekemään pitkän aikavälin kannalta järkeviä päätöksiä. Työryhmän toiminta on ollut vuoden aikana hyvin monimuotoista. Ryhmän jäsenten aktiivisuus ja osallistuminenkin on vaihdellut paljon. Vuoden alussa ensimmäisissä tapaamisissa oli paikalla vielä yli kymmenen henkeä, mutta viimeisimmässä tapaamisessa vain kolme. Myös itse strategiaa on muokattu paljon alun sidosryhmäpohjaisesta nykyiseen TKY:n toimintaa sektoreittain kuvaavaan malliin.
Jotta strategiasta saadaan oikeasti käyttökelpoinen, siinä pitää tehdä valintoja ja ratkaisuja siitä, mikä on tärkeää. Jos siis paperin halutaan ohjaavan toimintaa, siitä tulee käydä ilmi toiminnan tärkeysjärjestys. Edustajisto on keskustellut tänä vuonna paljon TKY:n toiminnan leviämisestä. Kaikkea ei voida tehdä, mutta lähes kaikkea TKY:llä yritetään tehdä. TKY tuottaa esimerkiksi jäsenpalveluja, tarjoaa jäsenilleen asuntoja, tekee edunvalvontaa niin sosiaali- ja koulutusasioissa kuin kansainvälisissä asioissakin. Tämän lisäksi pidetään yllä omaa lehteä, televisioasemaa ja verkkoa. Onko tämä kaikki tarpeellista? Mikä toiminta meille on tärkeää ja mikä ei?
Näiden valintojen tekeminen on vaikeaa. Tänä vuonna TKY:n hallitus on pyytänyt edustajistolta näitä valintoja, ja edustajisto taas on pyytänyt hallitukselta enemmän tietoa valintojen pohjaksi. Budjettikeskustelun yhteydessä puhuttiin jonkin verran henkilökunnan palkkamenoista ja työnkuvasta. Edustajistossa kaipailtiin enemmän tietoa siitä, mitä aatteellisten sihteerien työhön kuuluu ja mihin palkka menee.
Keskustelu arvoista, työntekijöistä, palkoista ja niiden kehityksestä on tärkeää toiminnan ja talouden takia, ja tätä keskustelua tulisi käydä koko ajan pelkän budjettikeskustelun sijaan. Toivoisin edustajistolta kuitenkin järjen käyttöä sekä kokonaiskuvan hallintaa tässä aiheessa. Juustohöylän käyttäminen säästöjen tai arvovalintojen tekemiseksi on hyödytöntä. Ei ole mitään järkeä päättää, että sihteeri lukee sähköpostinsa vain tiistaisin ja torstaisin tai että osallistuu tiettyyn työryhmään, muttei siihen liittyvään toiseen työryhmään. Arvovalintojen tulee koskea paljon suurempia kokonaisuuksia. Tehdäänkö meillä liikunnan edunvalvontaa? Järjestääkö TKY tapahtumia, jotka eivät tuota voittoa? Tuleeko taas henkilökunnan aikaa käyttää enemmän, jotta tapahtumista saadaan voittoa tuottavia? Tuleeko meidän tehdä sosiaalipoliittista edunvalvontaa, vai voimmeko luottaa siihen, että esimerkiksi SYL hoitaa asiat meidänkin puolestamme? Pitääkö TKY:n omistamien asuntojen hinnat pitää mahdollisimman alhaisina asumisen laadun kustannuksella?
Toivon, että strategiatyöryhmä ehtii vielä tämän vuoden aikana tehdä näitä vastakkainasetteluja ja sitä kautta edustajisto pääsee tekemään arvovalintoja. TKY toimii ylioppilaskuntana ja järjestönä varmasti paremmin silloin, kun sen toimintaa on mietitty pari vuotta eteenpäinkin.