POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Tupatarkastus

Poikkeuksellisesti sähköpostin välityksellä toteutettu Tupatarkastus kurkistaa Ajoun yliopistossa vaihtarivuottaan viettävän Tommin elämään.

Meri Laitinen

Syyskuinen ilmasto on vielä subtrooppisen letkeä Etelä-Korean Suwonissa, jonne kuopiolainen Tommi on lähtenyt lukukaudeksi vaihtoon. Suwon on noin miljoonan asukkaan kaupunki puolen tunnin bussimatkan päässä pääkaupunki Soulista. Ajou on 1970-luvulla perustettu yksityinen yliopisto, joka on kuuluisa tekniikan, kauppatieteen ja lääketieteen koulutuksestaan. Opiskelijoita on noin 10 000.

Millainen paikka on Ajoun yliopiston kampus? "Kampuksella on kolme Kainuun prikaatin komppanioiden rakennuksia muistuttavaa tiilitaloa, joissa asuntolat sijaitsevat. Viisikerroksisten rakennusten kellarissa on kuntosali ja pingispöytä, katutasossa kioski, tietokonehuone, kopiokone ja vartija. Katolla voi ottaa aurinkoa ja katsella maisemia. Kerrokset on jaettu sukupuolten mukaan: miehet asuttavat kerroksia 1, 3 ja 4, naiset kerroksia 2 ja 5", Tommi kertoo.

Asuntoloissa on pääasiassa kahden ja neljän hengen huoneita. Asuminen kahden hengen huoneessa maksaa 600 euroa, neljän hengen huoneessa 450 euroa lukukaudessa. Kahden hengen huoneet ovat arviolta 17 neliötä ja niissä on kaksi vaatekaappia, kaksi työpöytää ja tuolia, kaksi sänkyä sekä ilmastointi ja tuuletin. "Huonetta saa koristaa aika lailla oman mielen mukaan — kunhan ei nostele pöydille vastakkaista sukupuolta, viinaa, pelikortteja tai huumeita." 

Sääntöjä asuntolassa piisaa: erottamiseen johtaa muun muassa varastaminen, uhkapelien pelaaminen, seksuaalinen ahdistelu ja ulkopuolisten tuominen asuntolaan. Lievemmällä rangaistuksella selviää, jos käyttää sähköistä lämmitintä tai tuliaseita (!), metelöi, tupakoi tai käyttää vastakkaiselle sukupuolelle varattua vessaa. "Seinät ovat täynnä varoituksia ja kieltoja, pelkästään vessasta löytyy seuraavat laput: ´No smoking allowed. When you get exposed two times you will be kicked out´, ´Don´t throw up in the garbage bins´ ja ´When urinating please ensure urinals clean´."

Tommi, oletko uhmannut sääntöjä? "Toin viskipullon mukanani Hong Kongin taxfreesta ja sitä piilottelen huoneessani. Painittiin myös erään australialaisen kanssa käytävällä yksi ilta, väkivaltahan on kiellettyä. Eli eipä täällä ihan niin tarkasti sääntöjen mukaan mennä, mutta kuitenkin hyvän tavan mukaisesti. Eräs mielenkiintoinen sääntörikkomus oli kun eräs vaihtaripariskunta istui portailla kevyesti halaillen ja vartija-ovimies tämän nähtyään totesi tylysti että ´NO hanky panky!´" 

Entäpä muut asukkaat? "Suurin osa korealaisista asuu kampuksen ulkopuolella, joten asuntolan porukka on erittäin heterogeeninen: parisataa vaihtaria maailman eri kolkista. Ruotsalaisia täällä on hyvin paljon, noin 20. Suomalaisia on viisi, lisäksi hollantilaisia, saksalaisia, nepalilaisia, thaimaalaisia, australialaisia, amerikkalaisia, meksikolaisia ja niin edelleen. Kämppikseni on Puerto Ricosta", Tommi luettelee. "Meidän kerroksen käytävä on varsin eloisa, porukka lappaa eestaas juttelemassa muille, potkimassa jalkapalloa ja kuuntelemassa musiikkia."

Onko opiskelijaelämä toisella puolen maailmaa tuonut yllätyksiä? "Asuntola on melko askeettinen, mutta elämä menee täällä ihan suhteellisen mukavasti omalla painollaan. Suomesta kaipaan ruokaa, kavereita, tyttöystävää sekä asioiden yleistä helppoa lutviutumista. Korealaiset ovat surkeita organisoimaan paperihommia, eräällekin kurssille ilmoittautuminen vaati viisi yritystä", Tommi kertoo. "Yleisesti ottaen korealaiset ovat kuitenkin erittäin kohteliaita ja valmiita auttamaan, vaikkei yhteistä kieltä välttämättä löytyisikään."
Oletko jo maistanut paikallisia erikoisuuksia? "Kimchi on aika kamalan makuista sotkua. Se on melko tulista ja siitä saa pahanhajuisen hengityksen. Hyvin harvat ulkomaalaiset kimchistä pitävät. Sehän on siis melkein mätänemispisteessä olevaa kaalia ja siinä on hirveästi mausteita. Olen yrittänyt oppia siitä pitämään sekoittamalla riisiin sun muuhuun, mutta vielä en ole hyvää sekoitusta keksinyt. Paikallisesta ruokakulttuurista löytyy myös herkullisuuksia, mutta pari kertaa olen nälän pakottamana joutunut kääntymään Pizza Schoolin tai Burger Kingin puoleen", Tommi tunnustaa.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 26.9.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]