Otan mukavan asennon työtuolissa ja pyöräytän hartioita, jotka jäykistyvät jo tulevan ajattelemisesta. Ei, kyseessä ei ole tenttiin valmistautuminen vaan työpaikan metsästys. Nykyään hakukoneiden ja nettisivujen maailmassa koneen ääressä saa istua koko päivän. Avaan netin ja naputan mol.fi. Mission begins.
Kellanvihreät sivut rävähtävät kiitettävän nopeasti eteeni. Avoimet työpaikat, paikkavahti ja CV-netti. Klik, klik, klik. Kaikki täytetty, kaikki katsottu. Työvoimatoimiston sivujen pitäisi olla maan kattavimmat, mutta urakkani on vasta alussa. Jos näinä vaikeina aikoina aikoo paneutua työnhakuun, ei yksi kanava riitä.
Työvoimatoimistosta mukaan napattu opas on täynnä linkkejä, Työnhakulinkkejä Suomessa -otsikon alle on listattu 27 osoitetta, ja suoraan yrityksiinkin pitäisi hakea. Olen käynyt yhdellä sivulla, ja vierailu kesti 47 minuuttia, kun jokaisen osion täytti huolella. Kylmä hiki alkaa kostuttaa käsiä ja päätä kivistää.
Työvoimaneuvoja Kati Riihelä kuitenkin lohduttaa: "Ei tarvitse täyttää kaikkia vaan pelkästään itsen kannalta kiinnostavimmat osiot. Kannattaa kuitenkin käydä katsomassa mahdollisimman monet sivut ja valita ne, joita alkaa seurata."
Uratie.fi on Talentumin tukema verkkosivusto, joka hurmaa pirteällä värimaailmallaan. Punaisen ja valkoisen välkkyessä ruudulla valitsen tehtävän, sijainnin ja työsuhteen muodon. Vasemmassa yläkulmassa näkyy, että Uratiellä on tänään 184 paikkaa. Ei kuulosta paljolta.
Ohjelmistoalalla on kuitenkin kysyntää, avoimia paikkoja löytyy Suomesta 49. Jotkin linkit vievät yrityksen omaan rekrypalveluun, toiset antavat suoraan tehtävän kuvauksen. Myös täällä voi tallentaa vahdin tai hakea paikkoja hakusanoilla. Oman profiilin luominen vaatii kuitenkin rekisteröitymistä.
Monster.fi-sivut ovat kokeneet kasvojenkohotuksen, ja etusivulla välkkyvä mainos lupaa entistä parempia palveluita. Käyttäjäksi rekisteröitymällä saisi käyttää ainakin työpaikkavahtia, CV-nettiä ja työnhakuhistoriaa. Monipuolisuudellaan tämä voittaa Uratien mennen tullen. Myös työpaikkojen haussa on useampia vaihtoehtoja. Hakulistalla kuitenkin häiritsevät popup-ikkunat, jotka ilmestyvät listaa selatessa, mikäli hiiren kursori osuu tehtävänimikkeeseen.
Hakusanat "insinööri" ja "Helsinki" tuottavat 22 paikkaa, jotka oli järjestetty ilmestymispäivän mukaan. Sivuilta löytyy myös työelämäopas-valikon alta kiintoisia polkuja, kuten palkka & edut -osio, joista löytyy artikkeleita kyseisistä aiheista. Hyviltä sivuilta on harmi lähteä, mutta tehtävä kutsuu.
"Olisi helpompaa, mikäli kaikki työpaikat olisi keskitetty. Etuna on se, että on paljon vaihtoehtoja", Riihelä pohtii.
Hakupalvelut ovat kuitenkin yksityisiä palveluita, joita ei voi säädellä. Ilmeisesti kaikille riittää asiakkaita, koska uusia syntyy kuin sieniä sateella. Omia yhteystietojaan CV-netteihin kannattaa silti jättää vain luotettavan tuntuisiin sivustoihin. Mutta kannattaako uhrata aikaa siihen?
"Ehdottomasti kannattaa käyttää CV-nettiä. Erityisesti pk-yritykset hyödyntävät niitä. Tiedän monia, jotka ovat saaneet töitä sitä kautta", Riihelä opastaa.
Opastukset mielessä nousen ylös venyttelemään ja suuntaan keittiöön kahvi haaveenani. Jos työnhaku käy oikeasta työstä, myös siinä on oikeus pitää taukoja.
Hanna Hihnala