POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Ateistit ulos kaapista

Vastaperustettu Atheos - Ateistiteekkarit kannustaa ateisteja tulemaan ulos kaapista. Miten kristillinen Ristin kilta -yhdistys suhtautuu uuteen tulokkaaseen? Polyteekkari kutsui yhdistysten puheenjohtajat saman pöydän ääreen pohtimaan uskonasioita.

Risto Ant-Wuorinen ja Mika Ranta eivät ole napit vastakkain.

Teksti: Hannele Okkonen

TKK:lle on perustettu uusi yhdistys, Atheos - Ateistiteekkarit. Miksi Atheos on perustettu?

Risto Ant-Wuorinen, Atheos: 
"Meillä on Suomessa vielä tabuja, ja yksi niistä on ateismi. Olen verrannut monta kertaa julkisena ateistina olemista kaapista ulos tulevaan homoseksuaaliin. Tarkoitan siis, että uskonnosta ei oikein voi puhua muuten kuin sellaiseen perussävyyn. Näkemykseni mukaan Suomessa on paljon ateisteja, mutta asiasta on vaikea puhua, koska aihe on edelleen värittynyt. Tarkoituksena olisi tuoda vähän alemmaksi puhumisen kynnystä, että ihmiset voisivat vapaammin kertoa omista näkemyksistään. Atheos on olemassa, jotta voitaisiin käydä avointa ja kriittistä keskustelua uskonnosta ja uskonnottomuudesta."

Sanoit että uskontoon liittyvistä asioista on vaikea puhua Suomessa. Miksi näin on?

Risto Ant-Wuorinen, Atheos:
"Uskonnollisista asioista puhuminen on Suomessa leimattu uskovaisten hommaksi. Ja on olemassa myytti, että jos joku poikkeaa valtavirrasta ja kyseenalaistaa uskonnollisia väitteitä, se loukkaa jollain tavalla uskovaisia ihmisiä. Yleensä uskovaiset ihmiset - ainakin ne joiden kanssa olen itse puhunut - eivät ole loukkaantuneet kun olen kyseenalaistanut asioita. Kaikista loukkaantuneimpia ja samalla temperamenttisimpia uskonnon puolustajia tässä maassa tuntuvat olevan tapauskovaiset."

Onko Atheos ideologinen vastavoima Ristin Killalle?

Mika Ranta, Ristin kilta:
"En näe Ristin kiltaa ideologiseen vaikuttamiseen pyrkivänä yhdistyksenä. Tai kyllähän ristinkiltalaiset osallistuvat yhteiskunnalliseen ja muuhunkin debattiin, mutta keskustelun käyminen ei ole Ristin killan perimmäinen funktio. Ensisijaisesti Ristin kilta on kristillinen yhteisö ihmisille, jotka ovat opiskelujen takia päätyneet pois omasta kristillisestä yhteisöstään. Sen takia en näe, että Ristin killalle voi oikein olla vastavoimaa. Ellei sitten löydy yhdistystä, joka esittää tarkoituksekseen estää kristittyjen kokoontumisen ja yhdessä olemisen. "

Risto Ant-Wuorinen, Atheos:
"En usko, että kukaan haluaa sellaista yhdistystä, joka toimisi aggressiivisesti. Toivottavasti Ristin killalle ei tule ikinä sellaista käsitystä Atheoksesta."

Millaista toimintaa yhdistyksellänne on ja mikä on tärkein toimintamuoto?

Mika Ranta, Ristin kilta:
"Keskiviikkoisin on teeilta. Joku puhuu, minkä jälkeen juodaan teetä ja keskustellaan. Sitten on iltahartaus. Tämä on aika keskeinen toimintamuoto. Sen lisäksi on saunailtoja, ja pari kertaa vuodessa järjestetään leiri. Pääsiäisenä mennään Lappiin. Aika paljon tehdään kaikenlaista kimpassa, esimerkiksi urheillaan. Kuten sanoin, Ristin kilta on yhteisö. Kun joku keksii järjestää jotain, niin sitä tehdään."

Risto Ant-Wuorinen, Atheos:
"Koetko, että teidän toimintanne on erityisen kristillistä?"

Mika Ranta, Ristin kilta:
"On se. Teeillassa on aina kristillistä opetusta, kun mahdollista, ja sitten on iltahartaudet. Tietysti jos mennään pelaamaan korista, niin se ei ole sen kristillisempää kuin kuka tahansa pelaamassa korista. "

Atheoksen toiminta taitaa olla vielä muotoutumisvaiheessa?

Risto Ant-Wuorinen, Atheos:
"Joo. Tarkoituksena on kuitenkin järjestää kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia ja saada viikoittainen tapaaminen aikaan nyt, kun syyslukukausi alkaa. Joskus tapaaminen on virallisempi, eli pidetään alustus tietystä aiheesta, joka liittyy pääasiassa maailmankatsomuksiin tai uskontoon. Viimeksi pidin itse alustuksen aiheesta 'Jumalharhan jumaltodistukset ja Richard Dawkinsin vasta-argumentit'. "

Mikä on suhteesi tieteeseen ateistina?

Risto Ant-Wuorinen, Atheos:
"Ei minulla ole välttämättä mitenkään erilainen suhtautuminen tieteeseen kuin muillakaan ihmisillä. Ainoa asia, mikä kenties erottaa minut keskivertosuomalaisesta, tulee siitä, että opiskelen Teknillisessä korkeakoulussa. Uskon, että se tapa, jolla keräämme tietoa tieteessä on se, miten ylipäätään tiedämme asioista yhtään mitään. Tiedämme kokemuksesta, että kahvi on kuumaa ja sitä kannattaa vähän jäähdytellä. Tiede on tämä asia vietynä äärimmäiseen tarkkuuteen. Ehkä se on auttanut ymmärtämään joitakin sellaisia asioita, jotka monet ihmiset kokevat uskonnollisiksi. Kuten ihmeet tai Raamattu tai Jeesus. Ihmiset saattavat pitää joitakin asioita uskonnollisina, joita itse pidän ihan normaaleina, koska annan niille tieteellisen selityksen. "

Mikä on suhteesi tieteeseen uskovana?

Mika Ranta, Ristin kilta:
"Kun on uskonnollinen maailmankuva, niin se värittää suhdetta kaikkeen. Se taitaa olla määritelmällinen seuraus maailmankuvasta. Tiede on minusta lähinnä formaali esitys sille ajatukselle, että jos halutaan tietää, miten jokin asia toimii, niin kokeillaan. Jos halutaan tietää, tippuuko muki, kun siitä päästää irti, niin tiputetaan muki 20 kertaa, ja kyllä asia rupeaa pikku hiljaa valkenemaan. En kuitenkaan näe tiedettä niin merkityksellisenä asiana, että olisin ikinä varsinaisesti miettinyt, mikä on suhteeni tieteeseen. "

Mitä on usko?

Risto Ant-Wuorinen, Atheos:
"Uskolla tarkoitetaan yleensä luottamusta jonkin asian todenpitävyyteen. Sillä voidaan viitata myös sokeaan uskoon; uskoon ilman todisteita ja jopa todisteiden vastaiseen uskoon."

Mika Ranta, Ristin kilta:
(Raskas huokaus.) "Olen viettänyt liikaa aikaa teologien kanssa, en enää saa sanottua tätä mitenkään lyhyesti ja yksinkertaisesti. Hmmm… Jotenkin kliseisimmillään uskon voisi muotoilla kai näin, että minä uskon siihen, että Jeesus on kuollut sen tähden, että saisin syntini anteeksi ja pääsisin taivaaseen. Tosin tämäkään ei vastaa siihen kysymykseen, mitä on usko. Siihen vastaamiseksi pitäisi kirjoittaa 15 Polyteekkaria täyteen asiasta. "

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 31.10.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]