POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Vappulehti on teekkarin oma lehti?

Pääkirjoitus 27.2.2008

Johanna Mitjonen

Meluisa baari möykkää Espoon yössä. Poika katsoo minua tuoppien yli. Äkkiä hän valaistuneena keksii: "Teet SÄ Julkun ja Äpyn?" Olen juuri sanonut olevani töissä teekkarilehdessä.  Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun minua luullaan vappulehden päätoimittajaksi. Viime keväänä Äpyn julkistamispäivänä toimittaja soitti minulle ja halusi haastatella päätoimittajaa. Kiusaus antaa vastauksia oli kova.

Vappulehdet ovat eittämättä Otaniemen rakastetuimmat lehdet. Tämän kerran Polyteekkarissa on kaksi aukeamaa juttua teekkarilehdistä. Ensimmäisellä aukealla selviää, että teekkarit ovat tehneet lehtiä pitkään, mutta vaihdelleet lehtiensä nimiä kuin teini-ikäiset seurustelukumppaneitaan. Toisella aukeamalla tarjoillaan välähdyksiä toisen vappulehtemme Julkun miehen ikään saapumisesta. Tässä kohdin Äpy pistää kuitenkin paremmaksi, sen ensimmäinen numerohan tehtiin jo vuonna 1948. Molemmat Äpy ja Julkku ovatkin onnistuneet luomaan kadehdittavan hyvän tavaramerkin itsestään, niiden tekemisessä jatkuvuudesta on osattu huolehtia.

Kaikki eivät kuitenkaan pidä yhtäläisyysviivan vetämisestä vappulehden ja teekkarilehden välille. Viime keväänä Polyteekkarissa julkaistiin kaksi vappulehtiä kritisoivaa mielipidekirjoitusta. Toisessa kysyttiin, miksi vappulehtien toimittaminen on poikien yksinoikeus ja toisessa, minne vappulehtien myymisestä saatavat rahat menevät.

Mystisyys vappulehtien ympärillä johtuu suureksi osaksi siitä, että niitä pyörittävät salaseurat. Molemmat niistä ovat herrakerhoja. Koska niillä ei ole varsinaisesti TKY:­n kanssa mitään tekemistä, eivät ylioppilaskunnan tasa-arvosäännöt niitä kosketa. Kaveriporukoilla on pääsääntöisesti tapana valita itse omat jäsenensä. Ja sitähän molempien lehtien tekijäjoukot ovat. Näin ollen naisilla ei lehden päätoimitukseen ole asiaa.

Molemmat lehdet ovat kuitenkin toivottaneet kaikki tervetulleiksi avustamaan lehtiänsä, Äpy viime vuonna kirjoituskilpailulla ja Julkku tänä vuonna vitsikilpailulla. Äpyn kirjoituskilpailun voittajaksi valikoituikin muuten nainen. Jotain kertoo sekin, että tuntuvista palkkiosta huolimatta kilpailuun osallistui kokonaiset yhdeksän kappaletta.

Tosiasia on, että molemmat lehdet synnytetään vuorovuosin talkootyöllä ja tekemisen meiningillä. Lehden tekemisen kulut katetaan myynnistä saaduilla rahoilla, mutta  molemmilla lehdillä on myös tapana jakaa rahoista stipendejä ja avustuksia teekkarikulttuuriin. Teekkaripurjehtijoiden kallis pallopurje — Äpyn kassasta. Molemmat vappulehdet ovat siis tehneet jo pitkään sitä, mitä Teekkaritoiminnan edistämisrahasto on nyt puoli vuotta harjoittanut, antanut rahaa teekkareiden kesyttömiinkin ideoihin.

Vappulehdet ovat villejä. Niitä voi kritisoida, mutta niille ei voi laittaa sääntöjä tai pakottaa niitä noudattamaan meidän sääntöjämme. Sen sijaan mitä voi tehdä, on tehdä jotakin omaa, jos vappulehdet eivät edusta sitä teekkariutta mitä haluaisit teekkariuden olevan. Jos munavoi ei sinusta tyydytä karjalanpiirakkaa, tee oma lehti. Tai elvytä tempausperinne. Kuka muistaa, että teekkareilla on ollut oma sotalapsi tai että he ovat olleet tekemässä porakaivoja Afrikkaan? Tai vielä parempaa, tee jotain aivan uutta: haasta perinteet ja vallitsevat käytänteet. Tee sellaista kulttuuria mitä haluat itse edustaa.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 26.2.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]