POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Nettiryhmä nostaa pohjalta

Tietokoneen ruutua tuijottaen voi opiskella, hoitaa pankkiasiat, varata leffaliput - ja hoitaa mielenterveyttään. Edellisvuosien tapaan Opiskelijoiden tukijärjestö Nyyti järjestää tänä syksynä nettikeskusteluryhmiä, joihin kuka tahansa voi osallistua. Ryhmiä on viidestä eri aiheesta: yksinäisyys, stressi, sinkkuus, parisuhde ja ero.

Kuva: Maija Kuismanen

Teksti: Hannele Okkonen

Yksinäisyys ei näy ulospäin

"Päällisin puolin kaikki on hyvin: opiskelen ahkerasti, harrastan, seurustelen, tapaan kavereita täällä ja kotipuolessa. Silti tuntuu tyhjältä. Pidän itseni kiireisenä, etten ehtisi puimaan ongelmiani. Yksin miettiessä ne vain paisuvat, eikä oikein ole ketään, kelle puhua", kirjoittaa nimimerkki kivitasku lokakuun alussa Yksinäisyys-nettiryhmässä.

"Suren sitä, että aika jonka pitäisi olla elämäni parasta aikaa, kuluu yksin lueskellessa tai tv:tä katsellessa. Joskus menee viikkoja, etten puhu mitään kenenkään kanssa", kertoo puolestaan nimimerkki lonely_hermit.

Nyytin nettiryhmän viesteistä käy ilmi, että yksinäisyyttä on kahta lajia. Yksinäisyyttä voi kokea, vaikka seurustelisi ja olisi kavereita. Toisaalta yksinäisyys voi olla totaalista: ei ole ketään, jolle puhua. Kumpikaan yksinäisyyden laji ei välttämättä näy ulospäin.

"Yksinäisyys-ryhmä on ollut Nyytin käytetyimpiä ryhmiä alusta alkaen", nettiryhmän vetäjä, sosiaalipsykologi Kaisa Tuuteri kertoo. Kaikista Nyytiin Virtuaaliolkapäälle tulevista yhteydenotoista 15 prosenttia käsittelee yksinäisyyttä.

Usein yksinäisyyden taustalla on vieraalle paikkakunnalle muuttaminen ja opintojen aloittaminen. Silloin vanhat sosiaaliset ympyrät jäävät taakse. Entistä vaikeampi tilanne on, jos on luonteeltaan ujo eikä halua käyttää alkoholia.

"Alkoholikulttuuri on ongelma", Kaisa Tuuteri sanoo suoraan. Juomiskeskeisen opiskelijakulttuurin vastapainoksi Nyyti järjestää alkoholittomia hengailuiltoja.

Toista kertaa nettiryhmän vetäjänä toimiva Tuuteri painottaa, että yksinäisyydestä kärsivät ihmiset on tärkeää saada liikkeelle, esimerkiksi ottamaan yhteyttä Nyytiin. Jos henkilökohtainen tapaaminen tuntuu vaikealta, voi turvautua verkkoon. Nettiryhmästä saatu vertaistuki on äärimmäisen tärkeää.

"Olen jo reilun vuoden ajan käynyt lukemassa yksinäisten viestejä tältä palstalta. Viestit ovat tosiaan ikävinä hetkinä piristäneet ja muistuttaneet minua, että on ehkä sittenkin olemassa joitain ihmisiä, joiden kanssa minulla on jotain yhteistä", kirjoittaa nimimerkki ratak.


Seksi puhuttaa parisuhteessa

"Tänä syksynä yksi aihe on ylitse muiden", Nyytin Suhteessa-nettiryhmän vetäjä, sosiaalipsykologi Päivi Maria Väisänen paljastaa. "Seksuaalisuudesta ja haluttomuudesta kirjoitetaan paljon." Jo monena vuonna nettiryhmiä vetänyt Väisänen on kuitenkin havainnut, että parisuhteen ongelmien kirjo on hyvin laaja.

"Olen aina pitänyt itseäni maailman kilteimpänä ihmisenä, mutta viime vuoden aikana on sisälleni muuttanut kaamea hirviö", kertoo ensimmäistä kertaa vakavasti seurusteleva nimimerkki Mökötti. Kaamea hirviö on mustasukkaisuus, joka nostaa päätään, kun poikaystävä esimerkiksi käy elokuvissa eksän kanssa.

"Vaikka tiedän, että jokin on ihan turha asia, en saa sitä pois mielestäni ennen kuin räjähdän", tuskailee nimimerkki Perhonen.

Oma käytös ahdistaa, mutta tunteet ovat kutsumattomia vieraita ja viipyvät pitkään. Ne viipyvät pitkään myös silloin, kun kumppani tuottaa syvän pettymyksen.

"Olen yrittänyt olla ajattelematta asiaa, mutta yhä tänäkin päivänä sen muisteleminen saa sydämen hakkaamaan villisti ja mahan sekaisin saman tien loppupäiväksi", kertoo nimimerkki miesihminen, jonka tyttöystävä petti viisi vuotta sitten.

Nettiryhmässä on keskusteltu esimerkiksi kaukosuhteista, koulutuseroista, luottamuksesta ja puhumattomuudesta. "Parisuhteesta eroaminen on hyvin vaikea asia, johon meillä on oma ryhmäkin", Väisänen kertoo.

Ongelmat kahden ihmisen välillä ovat kuin veteen piirretty viiva. Selkeitä vastauksia ei ole, ja omia tuntemuksia on pakko kuunnella, vaikka se samalla ahdistaisikin. Mistä sitä edes tietää, onko ongelma vain oman pään sisällä?

"Esimerkiksi uskottomuus on niin iso asia, että kannattaa hakea ulkopuolista apua", Väisänen kehottaa. "Mutta ei voi kuitenkaan kategorisoida, että pelkästään tietynlaisiin asioihin voi hakea apua. Yksi mittari on ahdistuksen määrä. Jos tuntuu, ettei jaksa, kannattaa hakea apua."

 >www.nyyti.fi
 Nyytin hengailuilta pe 28.11. klo 18.00­-21.30, uusi ylioppilastalo, Mannerheim-sali, Mannerheimintie 5 A, 5. krs

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 14.11.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]