POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Mies pilakuvasta

Ben Zyskowicz tietää, miltä tuntuu olla naurun alaisena

Pekka Tuominen

Harvassa ammatissa joutuu sietämään yhtä julkista tulosten arviointia kuin poliitikon työssä. Vai miltä sinusta tuntuisi jos aamukahvia nauttiessasi päivän lehden kakkossivulta pilkistäisi omaa työntekoasi ivaava karikatyyri? Kokoomuksen kansanedustajalle Ben Zyskowiczille näin on käynyt useammin kuin kerran. Hän pääsee myös seuraamaan kovin itsensä näköisen piirroshahmon toilailuja lauantai-iltaisin Itse valtiaat -sarjassa.

Pilakuvaan pääseminen on Zyskowiczin mukaan kuitenkin enemmän kunnia kuin taakka. "Muistan kun olin nuori poliitikko, ja Kari Suomalainen piirsi pilakuvan, jossa aiheena oli Groucho Marxin ja allekirjoittaneen ilmeinen yhdennäköisyys." Suomalainen tunnetaan ehkä Suomen historian merkittävimpänä pilapiirtäjänä, jonka arvostus oli jo tuolloin korkealla. "Koin sen aikamoisena arvonnousuna kun pääsin Helsingin Sanomien legendaarisen piirtäjän pilakuvan kohteeksi", Zyskowicz muistelee.

Poliittiset pilakuvat saivat Suomessa uuden ulottuvuuden vuonna 2001 kun Yleisradio aloitti Itse valtiaiden esittämisen kakkosella. Alusta asti mukana oli pieni viiksekäs ja touhukas Ben -hahmo, joka pani vauhtia politiikkaan "Kamoon!" -huudahduksellaan. "Valtava suosioni alle kymmenvuotiaiden keskuudessa perustuu juuri esiintymiseeni Itse valtiaissa", kiittelee oikea Ben naureskellen.

Zyskowiczin mukaan itseä esittävässä karikatyyriä katsoessa pitää tosikkomaisuus unohtaa: "eiköhän sitä katsele samalla lailla ulkopuolisena kuin muut, vaikka onkin ollut esikuvana hahmolle." Sama pätee televisioon: "Minulla ei ole mitään valittamista siitä energisestä hahmosta, joka Itse valtiaissa seikkailee, pidän sitä jopa parempana kuin alkuperäinen", kertoo Zyskowicz ja lisää vielä: "Luulenpa että samantapaisesti suhtautuvat hahmoihinsa myös kollegani täällä eduskunnassa".

Silti joskus satiirikin menee liian pitkälle, Zyskowicz arvioi. "Esimerkiksi puolueemme entistä puheenjohtajaa Ville Itälää kohdeltiin minusta Itse valtiaissa kaltoin. Hänen roolinsa oli olla edeltäjänsä liian suuriin saappaisiin eksynyt onneton hahmo, joka kokouksissa nukkui tai hereillä ollessaan esitti hyvin yksinkertaisia kysymyksiä ja kommentteja."

Zyskowiczin mukaan usein toistettuna karikatyyri alkoi upota ihmisten mielikuviin. "Osuva satiirihan kuvaa myös jotain todellisuudesta ja suuri yleisö luonnollisesti lähti siitä oletuksesta, että jotain perustetta sille pitää olla että hahmosta on tuollainen tehty. Me Kokoomuksessa tietysti koimme, ettei perustetta ollut. Nykyisin sama on käynyt demareille: sarjan Eero Heinäluomasta on tehty sellainen ylimielinen Don Heinäluoma, eikä se voi olla vaikuttamatta ihmisten mielikuviin."

Maailmalla satiiri saattaa sisältää poliittisia paljastuksia, juoruja joita vakava lehdistö ei voi tai halua julkaista. Erityisen tunnettu paljastuksistaan on ranskalainen Le Canard enchaîné, Kahlittu ankka, joka on aiheuttanut useita skandaaleja kotimaassaan. Zyskowicz ei usko suomalaisen satiirin sisältävän mitään salaisuuksia politiikan sisällöstä, mutta pienempiä sisäpiirin juttuja kylläkin: "Hyvät herrat ennen ja Itse valtiaat nykyään sisältävät joskus henkilöihin liittyviä juoruja, mutta ne jäävät lähinnä sisäpiirin vitseiksi, koska jostain vihjailevasta heitosta ei tavallinen katsoja tiedä, että taustalla voi olla jokin todellinen tapahtuma".

Hyvä pilakuva naurattaa säännöllisesti myös Ben Zyskowiczia. "Viimeksi nauroin makeasti kuvalle, jossa Tarja Halonen istui kädessään kutsu SAK:n satavuotisjuhliin ja sanoi, että toivottavasti laittavat pöydän koreaksi tälläkin kertaa."

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 25.4.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]