POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Teemu Halmeen valinnasta tiukka äänestys

TKY:lle valittiin uusi pääsihteeri kahdeksi vuodeksi eteenpäin

Johanna Mitjonen

TKY:n edustajisto äänesti Teemu Halmeen ylioppilaskunnan uudeksi pääsihteeriksi 19.4. heti ensimmäisellä äänestyskerralla. Vaali oli kuitenkin tiukka, sillä suoraan valituksi tulemiseen vaadittiin 21 ääntä - ja Halme sai 21.

Halme on 30-vuotias maatalous- ja metsätieteiden ylioppilas Helsingin yliopistosta ja tekniikan ylioppilas Teknillisestä korkeakoulusta.
Yhteensä pääsihteerin toimeen haki 11 henkilöä, joista lopulta neljää ehdokasta esitettiin edustajistolle. Kuten niin usein TKY:llä, tälläkin kertaa nähtiin yksi viime hetken vetäytyminen, kun joukon ainoa DI, Ilkka Harri, jätti leikin kesken 17.4. Äänestyksen toiselle sijalle tuli HAMOKin pääsihteeri Sanna Tiihonen 17 äänellä.

Muutama minuutti valinnan jälkeen vastavalittu pääsihteeri oli aidosti iloisen ja helpottuneen oloinen. Hän sanoi ehtineensä jo jännittää äänestystulosta, mutta hyvinhän siinä kävi.

Halme kertoi odottavansa töihin käsiksi pääsemistä. Ainakaan heti hän ei osannut nimetä yhtään muutosta tai uudistusta, jota hänen kaudellaan tullaan näkemään.

Pääsihteeripaneelissa 3. huhtikuuta Halme kertoi muun muassa osaavansa työskennellä myös vaikeiden tyyppien kanssa. Kysyttäessä TKY:n alkoholipolitiikasta hän vastasi, että alkoholi on osa opiskelijakulttuuria - mutta ei keskeinen osa. Halme ilmoitti myös ihailevansa teekkareiden tekemisen meininkiä.

Edustajaryhmillä oli mahdollisuus haastatella ehdokkaita paneelin lisäksi erikseen. Polyteekkari tiedusteli, kuinka pienryhmähaastattelut olivat menneet. Pyyntöön vastasi kaksi edaattoria, Polytekarna-ryhmän Christian Elg ja Sini Numminen (Narodna Entropska Partija, NEP). Elg ilmaisi ennen äänestystä kannattavansa Teemu Halmetta ja Sini Numminen Sanna Tiihosta.

Pienhaastattelut tehtiin useamman ryhmän nipuissa. Numminen ja Elg kertoivat ehdokasryhmien Nabla, Kone, Veijo W, Polytekarna, Oodi, Keskeiset teekkarit, Vihreät sekä NEP kokemuksista haastatteluista.
Edaattori Elg kertoi pyrkineensä selvittämään, tiesivätkö hakijat mihin ovat pyrkimässä ja oliko työn perusperiaatteet ymmärretty.

 "Pääsihteeri osallistuu budjetin ja tilinpäätöksen esivalmisteluun, joten jos näiltä aloilta on kokemusta, se on plussaa. Tätäkin voi oppia, kahta vuotta ei voi kuluttaa kouluttamiseen." Lisäksi Elg oli kiinnostunut tietämään, kuinka kaksikielisyys tulisi ehdokkaiden mielestä hoitaa ylioppilaskunnassa.

Numminen sanoi painottaneensa sitä, että pääsihteerillä on valmiuksia luoda hyvät toimintaedellytykset muiden sihteereiden työskentelylle. "Johtamistapoja ja -tyylejä on monenlaisia, mutta ennen kaikkea arvostan pääsihteerin taitoa hahmottaa erilaisia tilanteita monelta kannalta ja kykyä luottaa ihmisiin", hän korosti.

"Pääsihteerin täytyy olla tunneälyinen, mutta jämäkkä. Tärkein kysymykseni oli, mitä pääsihteeriehdokas tekisi, jos hän havaitsee sihteerissä uupumuksen, laiskuuden tai masentuneisuuden merkkejä".

Äänestyksen jälkeen Numminen totesi, että TKY:llä miesten on helpompi edetä johtopaikoille. "TKY:lle saapui 11 hakemusta, joista kahdeksan naisilta. Loppurutistuksessa pätevistä ja virkaan sopivista hakijoista valittiin se pätevä ja sopiva miesehdokas. Edustajisto näytti prosessissa ominaisuutensa karjalaumana, joka ajoittain tulee sen toiminnassa esille. Kuulemani mukaan, vain puolet edaattoreista oli osallistunut ehdokkaiden haastatteluihin ja täten voisin veikata päätöksiä tehtäneen pelkkien ansioluetteloiden ja toisen käden tietojen perusteella. Olemme toki saaneet erittäin hyvän pääsihteerin, jolle toivotan paljon onnea ja jaksamista tehtävässään. TKY:n toimintakulttuurin kriittinen tarkastelu yleisellä tasolla on kuitenkin aina paikallaan."

Pääsihteerivalinnassa TKY:n edustajistoa vaivasikin laiskuus. Kaikki ehdokkaat eivät olleet äänestämässä ja vaalin yhteydessä kiihkeä keskustelu syntyi äänestystavasta - ei ehdokkaista.

Jo pääsihteeripaneelissa 3.4. moni edaattori loisti poissaolollaan, ja kysymykset ehdokkaille olivat hyvin vaisuja. Heiltä ei juuri perätty tiukkoja asianäkemyksiä; selväksi tuli lähinnä se, miten pääsihteerikandidaatit rentoutuvat, molemmilla kotimaisilla. Kuitenkin visiitillä Jorma Ollilan luona tarvitaan myös muuta kuin aktiivinen lukuharrastus.

Ennen pääsihteeriäänestystä väistyvä viranhaltija Vesa Ruusunen pitikin palopuheen edustajistolle, koska kaikki edaattorit eivät olleet käyttäneet mahdollisuuttaan haastatella ehdokkaita. Puheenvuorossaan Ruusunen muun muassa tivasi, eikö pääsihteerivalintaa arvosteta. Hän muistutti, että jokaisen tulisi osata priorisoida tämän tyyppiset asiat tärkeiksi omassa edustajistotyössään.

Monet edustajiston jäsenet kuitenkin olivat paneutuneet valintaan tosissaan. Pääsihteerin valintatoimikunnassa edustajat Aavikko, Laatikainen, Nyfors, Päiväläinen, Scroderus, Viskari ja puheenjohtaja Liuko antoivat kukin jopa 30 työtuntia valitessaan edustajistolle esitettäviä hakijoita.

Lopuksi voisi vielä kysyä kuinka tarkoituksenmukaista on kysyä pääsihteeriehdokkailta: "Jos olisit taiteilija maalaisitko kukkasia vai ydinvoimalan?", kuten eräässä pienryhmä haastattelussa oli tehty.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 25.4.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]