POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Ikuisen teekkaritytön haudalla


Poikamiesten Kylässä


Annu Nieminen

PORRASKÄYTÄVÄSSÄNI tapahtuu muuttoliikettä. Huonekaluja kulkee ylös ja alas, rapun seinät kokevat kovia isoja sänkyjä pujoteltaessa läpi sokkelon, ihmiset puhisevat. Isät ja äidit ovat joutuneet kantojuhdiksi. He päivittelevät tavaran määrää mutta eivät silti valita työstä - mitäpä sitä ei tekisi saadakseen vihdoin rauhan kotiinsa.

Fuksit muuttavat Otaniemeen. Jotkut nauttivat jo avoparisuhteesta, mutta suurin osa tutustuu teekkarikylään soluasumisella. Otaniemen pahamaineinen mutta kuitenkin lempeä poikamieskylä yllättää aina ja sisältää myös naisia.

YSTÄVÄNI olivat kauhuissaan, kun fuksivuoden epämääräisten avoelämäongelmien (ei, kaverillinen avosuhde assarisi kanssa ei aina ole ratkaisu) jälkeen päädyin TKY:n asuntotätien eteen anelemaan soluasuntoa. Soluasuntoa, ja vielä teekkarikylästä! Saisin sanoa hyvästit kaverieni visiiteille, kuulin ilmoituksen. "Mutta olet silti tervetullut meille. Jos pääset pois sieltä Espoosta."

Otan soluhuoneeni vastaan sikana säkissä - asunnoton ei turhia nirsoile. Tavaroita sisään kantaessa tapaan uusia kämppiksiäni. Viereisessä huoneessa asuvat yhdessä vaihto-oppilaat Kato Hongkongista ja Leonardo Italiasta. He ovat originelleja persoonia aina englannin aksenttiinsa saakka. Aina en ymmärrä heidän puheestaan mitään, mutta elän luottaen kämppisrakkauteen ja hyvään tahtoon. Ensimmäisenä iltana pojat tuovat huoneeseeni lautasellisen korvapuusteja. "We made you Finnish dinner."

Seuraavana päivänä koulusta tullessani Kato seisoo keittiössämme päällään ainoastaan toppatakki ja selässään reppu. Hän paistaa ranskalaisia, eikä näytä olevan menossa mihinkään.

Asuntomme toimii Otaniemen ulkkari-yhteisöjen kohtauspaikkana. Jatkuvassa ravintolatoiminnassa on myös kiistattomat hyvät puolensa: saan aina hyvää ruokaa ja Leonardo tiskaa tiskini systemaattisesti joka-aamuisen damage controlin yhteydessä.

VANHOJEN YSTÄVIENI ennakkoluulot uutta elämäntapaani kohtaan kaivelevat silti mieltäni. Päätän kutsua heidät kylään. Tarvittaisiin houkutus: hyvää tarjottavaa ja mahdollisuus paeta keskustaan jatkoille teekkarimaailman alkaessa ahdistaa liikaa.

Suunnitelmani on aukoton, mutta kaikki ei silti mene ihan putkeen. Edellisenä iltana niemeen vaeltanut ryhmä juhlaintoisia ekskuilijoita yöpyi paremman majapaikan puutteessa rappukäytävässäni. Rakkaus oli ylimmillään ja sen jäljet jäivät näkyviin. Tehtävänsä jo täyttäneet ehkäisyvälineet reunustavat polkua bussipysäkiltä talolleni ja aina asuntoni ovelle asti. Yritykseni teroittaa, että tekijät olivat ulkolaisia - "otaniemeläiset eivät ikinä tekisi mitään näin aloittelijamaista" - on lähinnä surullinen.

ERÄÄNÄ ILTANA olen viettämässä iltaa ystävieni kanssa ja kipaisen kotona hakemassa sinne unohtuneen puhelimeni. Kato seisoo ujon näköisenä keittiössä kamera kädessään ja ilmoittaa, että tämä on hänen viimeinen iltansa Suomessa. (Ihanaa, loppuun asti yllätyksellistä!) Hän haluaa minun poseeraavan jääkaappimme edessä ja kaikkiin eri suuntiin kahden neliömetrin keittiössämme. Kysyn lentääkö hän suoraan Hongkongiin. Hän vastaa, että hänen vanhempansa asuivat ennen Pohjois-Saksassa. Toivotan hyvää lentoa - hän heiluttaa vastaukseksi paistinpannua ja kysyy "This one?"

Soluasuminen on taitolaji, jossa ei ole voittajia. Ota haaste vastaan, tutustu naapuriisi! Et ehkä ymmärrä mitään.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 13.9.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]