POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Rakennus kuin kaupunki - Empire State Building

teksti: Pekka Tuominen

rakentamisaika: 1929-1931
korkeus (asuttava): 381m
korkeus (huippu): 449m
paino: 336 000t
kerrosala: 257 000 neliömetriä
muuta: Empire State Building lisää kaupunkiesi pörssien vaikutusta 50%, mutta lisää populaation aiheuttamaa saastetta 3 savupiippua.

Suurimman osan historiasta ihmiset ovat asuneet ja työskennelleet suhteellisen matalissa rakennuksissa. 1800-luvulle asti yli kuusikerroksiset rakennukset olivat hyvin harvinaisia. Tekniset esteet korkeuksien tavoittelulle olivat moninaisia. Juoksevan veden nostaminen korkeammalle vaatii suuria paineita, joita vahanaikaiset putket ja liitokset kestivät heikosti. Ennen hissejä kovin korkealle kiipeäminen otti voimille ja vei aikaa.

Shibamin kaupunki Jemenissä havainnollistaa keskiaikaisten talonrakentajien teknisiä rajoja. Kaupungin talot rakennettiin mahdollisimman korkeiksi beduiinien hyökkäyksiltä suojautumista varten, toisin sanoen 5-9-kerroksisiksi. Nykyaikaiseen kaupunkiin verrattuna se ei kuulosta paljolta, mutta insinööritaito oli melkoinen sillä rakennusmateriaalina olivat mutatiilet. Yhä edelleen nämä rakennukset, joista osa 500 vuotta vanhoja, ovat dramaattinen näky erämaan ympäröiminä.

Teollistumisen alkaessa tekniikan edistyminen lykkäsi korkeiden rakennuksien rajoitteita ylemmäs. Sähköenergian saatavuus mahdollisti hissit 1800-luvun puolivälissä. Sähköiset vesipumput mahdollistivat myös veden nostamisen yläkerroksiin. Rakennustekniikka perustui kuitenkin edelleen kivirakennusten ikivanhaan periaatteeseen: alemmat kivikerrokset kantavat ylempien painon, niinpä alempien kerrosten täytyy olla ylempiä lujempia. Ja kiviseinästä saadaan lujempi tekemällä siitä paksumpi.

Perinteisen rakennustekniikan huipentumia ovat vuonna 1891 valmistunut, 16-kerroksinen Moadnock Building Chicagossa sekä Philadelphian kaupungintalo, joka valmistui 1901. Moadnock Buildingin seinät ovat juurestaan 1,83 metriä paksut. Talo oli valmistuessaan niin painava, että se upposi maahan ja sisäänkäynteihin piti asentaa portaat. Selvästi yli kymmenkerroksiset kantavat kiviseinät alkavat olla Baabelin tornin rakentamista.

Mutta ylös johtaa useampi tie, kuten rakennusinsinööri Gustave Eiffel todisti tornillaan 1889. Pariisin maailmannäyttelyn vetonaula on nykyihmisellekin mykistävä näky, mutta aikalaisille sen on täytynyt näyttää mahdottomalta rakennelmalta. Tukeville kantaville seinille perustuva rakennustekniikka oli ainoa, mitä ihmiset olivat siihen mennessä nähneet. Pääosin tyhjää ilmaa oleva teräspalkeista koottu torni näyttää kumoavan painovoiman. Ainakin se aiheutti kumouksen rakennustekniikassa.

Suunnitelma on yksinkertainen: rakennetaan kantava teräsranka, kuin Eiffelin torni, ja talo ikäänkuin ripustetaan ympärille sen varaan. Ennennäkemättömän korkeita rakennuksia alkoi kohota Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Eurooppalaisia rakentajia kuitenkin jarruttivat rakennussäädökset, ja myös Chicagossa korkeus rajoitettiin noin 40 kerrokseen, ei pieni luku sekään.

Samalla New Yorkissa tehtailtiin ennätyksiä. Philadelphian kaupungintalon torni ohitettiin 1908 Singerin uudella 187-metrisellä toimitalolla. Vain vuotta myöhemmin ennätyksen nappasi Met Life -vakuutusyhtiön 213-metrinen tornitalo. 1913 oli 240-metrisen Woolworth Buildingin vuoro. Kerroksia siinä oli 57. Vain reilu vuosikymmen aiemmin 10-kerroksisia taloja pidettiin pilvenpiirtäjinä!
30-luvulle tultaessa Manhattan oli muuttunut aivan erinäköiseksi. Saari oli täynnä maailman korkeimpia rakennuksia, kuin ihmistekoinen vuoristo. Vuonna 1930 40 Wall Street ja Chrysler Building tulivat muutamien metrien päähän hämmästyttävästä 300 metrin korkeudesta.

Lopullisesti rajan rikkoi Empire State Building 1931 häkellyttävällä 381 metrin korkeudella. Vastaavaa jättiläistä ei pystytettäisi yli neljäänkymmeneen vuoteen.

Kuluneena vuosikymmenenä on nähty etenkin Aasiassa uusi korkeiden rakennusten hyöky, mutta sekin on onnistunut lykkäämään Empire Staten vasta kymmenenneksi korkeimpien rakennusten listalla. 102 kerroksellaan Empire State on edelleen toisena, jos lasketaan kerroslukuja.

Rakennus on kuin pieni kaupunki itsessään. Kerrosalaa talossa on 257 000 neliömetriä, siis yhtä paljon kuin Loviisan kokoisen kaupungin kaikissa asunnoissa. Empire State on kuitenkin toimistotalo, ja siellä työskentelee tyypillisenä päivänä 20 000 ihmistä tuhannessa yrityksessä. Ihmisvirtojen liikuttelemiseen on 73 hissiä ja postia varten talolla on oma postinumero. Koko komeus rakennettiin vain vuodessa ja 45 päivässä. Saavutus sekin nykyisiin rakennusprojekteihin verrattuna.
Empire State Building on samalla maailman korkein majakka, mutta yksi sen suunnitelluista käyttötarkoituksista jäi muutamaan käyttökertaan: huipun suunniteltiin nimittäin palvelevan ilmalaivasatamana. Ajatuksesta luovuttiin, kun huomattiin rakennuksen massiivisten seinien aiheuttavan vaarallisen voimakkaat pystysuuntaiset ilmavirtaukset.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 5.9.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]