POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Kuinka asiat ylioppilaskunnassa tulisi uuden edustajiston mielestä hoitaa?

Edaattoriehdokkaat vastasivat sankoin joukoin Polyteekarin kyselyyn erilaisista ylioppilaskuntaan liittyvistä asioista.


Innovaatioyliopisto saattaa rynnistää Otaniemeen. Pitäisikö Dipolin myymistä vielä harkita?

Dipolia on yritetty milloin Hesarissa ja milloin Tekniikka&Taloudessa myydä Senaattikiinteistölle. Realiteetti on se, että Senaatti ei sitä osta. Eikä sitä tule kukaan muukaan ostamaan. Parasta olisi jos koko myynti keskustelu jäädytettäisiin kunnes uusi ylioppilaskunta ja yliopisto saadaan muodostettua ja tämän jälkeen mietitään asiaa. Todellisuus on että uusi ylioppilaskunta tarvitsee Dipolia enemmän kuin TKY pelkästään, ja voi olla virhe myydä se nyt, ennen kuin tulevat tarpeet ovat kartoitettuja. En siis kannata Dipolin myymistä.

Antti Matinlauri, Oikeat sähköteekkarit

Dipolia ei mielestäni kannata myydä, koska siihen liittyy niin paljon historiaa ja teekkariperinteitä. Toki rakennuksen ylläpitokustannukset ovat korkeat, mutta uskon, että Dipolin säilyttäminen ylioppilaskunnan omistuksessa tulee jatkossakin olemaan mahdollista. Toisaalta myös teekkareille suotuisan sopimuksen neuvotteleminen mahdollisen ostajan kanssa voisi olla vaihtoehto. Teekkareilla pitää jatkossakin olla mahdollisuus käyttää Dipolia omiin tarkoituksiinsa.

Janne Andtsjö, Proteekkarit

Myyntiprosessi kannattaisi panna pariksi vuodeksi jäihin, kunnes innoyliopiston ja uuden yo-kunnan asiat ovat paremmin selvillä - ainakin, jos varteenotettavia ostajia ei ole edelleenkään näkyvillä. Jos rakennus myydään, rahoilla kannattaisi ennen kaikkea lyhentää Otarannasta ja Ossinlinnasta jäänyttä lainaa, mikäli se on sopimusehtojen mukaan mahdollista.

Tuomas Kangasniemi, Oikeat kristityt



Tulisiko ylioppilaskuntien pakkojäsenyys säilyttää?

Ylioppilaskuntien automaatiojäsenyys takaa ylioppilaskunnan toiminnalle varman taloudellisen raamin, jonka pohjalta edunvalvontatyötä voidaan suunnitella ja toteuttaa ilman, että ylioppilaskunnan tarvitsee olla joka käänteissä varpaillaan miettimässä, onko toiminnan ylläpitämiseen varaa.
Automaatiojäsenyys asettaa ylioppilaskunnan toiminnasta käytännössä vastaavat ihmiset kuitenkin suureen vastuuseen siitä, että ylioppilaskunnan edunvalvontatyöt ja tarjoamat palvelut kohtaavat ylioppilaskunnan jäsenten tarpeet ja arjen myös kriittisessä vertailussa. TKY:n toiminta on moniin muihin ylioppilaskuntiin verrattuna esimerkillisen asiakeskeistä, mutta TKY:ssäkin tulee säännöllisesti arvioida kriittisesti oman toiminnan tarkoituksenmukaisuutta jäsenen näkökulmasta sekä resurssien tehokasta hyödyntämistä.
Automaatiojäsenyyttä ei saa käyttää avoimena valtakirjana parantaa talouskehystä jäsenmaksuja mielivaltaisesti nostelemalla. Resurssien ollessa rajalliset ylioppilaskunnassa tulee käydä myös sisäistä arvokeskustelua siitä, mitkä toiminnot ovat oikeasti välttämättömiä ja mistä voitaisiin tiukassa taloudellisessa tilanteessa luopua.

Samuli Kauranne, Oikeat teekkarit

Jäsenmaksu on TKY:n yksi merkittävimmistä tulonlähteistä Teekkarikylän vuokratulojen ohella. KY:n runsas ja tuottoisa sijoitusvarallisuus on taannut kyltereille kohtuullisen jäsenmaksun; TaiKin ylioppilaskunta on puolestaan sinnitellyt verrattain pienellä vuosibudjetilla myös opiskelijamäärään suhteutettuna. Automaatiojäsenyyden poistaminen pienentäisi saatavia tuloja merkittävästi ja johtaisi joko entistä korkeampaan vuosimaksuun tai ylioppilaskunnan palveluiden rajuihin karsimisiin - todennäköisesti molempiin. Vanha KY tuskin ryhtyy elättämään innovaatioyliopiston tulevaa ylioppilaskuntaa sellaisenaan runsailla tuloillaan.

Mikko Hyppölä, Oikeat sähköteekkarit

Saako TKY:n jäsenmaksu edelleen nousta?

Omalta kohdaltani kipuraja on vielä kaukana eikä minua TKY:n palveluiden käyttäjänä haittaa sen nousu, mutta kaikki eivät asu Otaniemessä ja käy saunailloissa kerran viikossa, kun nyt on pakkojäsenyys voimassa. Mielestäni kipuraja on sadassa eurossa (killan jäsenmaksu huomioiden). Kenelläkään ei pitäisi olla niin huonoa taloudellista tilannetta, ettei kykene tuota maksamaan. Tietenkin on erikoistapaukset, mutta hallitus voi myös myöntää vapautuksen jäsenmaksusta, jos on oikeasti mahdoton tilanne.

Tapio Lahtiharju, VeijoW

Ei saa. Nykyisillä palveluilla kipuraja menee ehkä siellä viidessä kympissä. Innovaatioyliopiston myötä aloitetaan toivottavasti puhtaalta pöydältä, byrokratiaa karsitaan kovalla kädellä ja jokaisen palkallisen on erikseen todistettava tarpeellisuutensa.

Karoliina Pekkarinen, Oikeat athenelaiset

Jäsenmaksu on nykyisellään varsin korkea, eikä sitä tulisi enää nostaa. Tämän sijaan tulisi keskittyä säästämiseen toimintaa tehostamalla. Varsinkin tulevan yhdistymisen jälkeen säästöjä saadaan helposti karsimalla turhia päällekkäisyyksiä ja tehostamalla nykyisten resurssien käyttämistä. Jäsenmaksun kipuraja kulkee kymmenen euron tuntumassa. Tämä on vielä varsin edullinen hinta TKY:n tarjoamista palveluista, kunhan vain on tietoinen kaikista tarjotuista mahdollisuuksista ja hyödyntää ne tehokkaasti.

Tuukka Lahti, Oikeat sähköteekkarit

Ylioppilaskunnalla ei ole mitään tarvetta ryhtyä viettämään kulutusjuhlia opiskelijoiden kustannuksella. Jäsenmaksun korotuksia tulisi välttää, pikemmin pitäisi pyrkiä maksun pienentämiseen. Oman talouteni kannalta jäsenmaksun suuruusluokkaa oleva summa vuodessa eisilti ole kovin merkityksellinen, tämän puolesta maksu voisi nousta pariinkin sataan euroon, jolloin se tosin olisi jo lukukausimaksua vaikutukseltaan vastaava maksu.

Juho Östman, Oikeat kristityt



Minkälainen TKY:n alkoholipolitiikan tulisi olla?

Opiskelijoiden juomakulttuuri on ongelma, joka ei ratkea ylioppilaskunnan päätöksillä. TKY:n pitäisi välttää julistusten, toimenpideohjelmien ja muun liirumlaarumin tuottamista. Opiskelijoiden holhous pakkotoimin ei myöskään kuulu TKY:n tehtäviin. Omassa toiminnassaan TKY voi välttää alkoholin glorifiointia esimerkiksi siten, ettei vuosijuhlalahjoiksi anneta alkoholiin littyviä tavaroita.

Juho Östman, Oikeat kristityt

Teekkarit ovat aikuisia ihmisiä - ylioppilaskunnan tehtäviin ei kuulu jäseniensä alkoholinkäytön vahtiminen. Valistuksen tarjoaminen asiasta on kuitenkin kaikille hyödyllistä, ja nykyinen tilanne sen suhteen on mielestäni hyvä.

Ville Saarinen, Kulttuuriliitto

TKY:n alkoholipolitiikan tulisi tähdätä siihen, että jokainen voi bileissä juoda juuri niin paljon kuin haluaa. Toisin sanoen, alkoholittomuuden ja vähäisemmän alkoholinkäytön tulee olla todellinen vaihtoehto. Alkoholittomat juomat tulee pitää esillä siinä missä alkoholillisetkin ja kenenkään ei pitäisi kokea joutuvansa juomaan enemmän kuin olisi halunnut. Myös asenteisiin alkoholinkäyttöä kohtaan tulee siis vaikuttaa. Täysraittius on mielestäni huono vaihtoehto, on parempi, että jokaisella on vapaus tehdä itse omat päätöksensä.

Satu Alikoski, Oikeat Teekkarit

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 25.10.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]