POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Puolimeluisa mökki mäenpäällä

Teekkarikylän yhteinen biletila Servin mökki sai alustavan synninpäästön virallisessa melunmittauksessa. Smökin lopulliset meluarviot eivät ole vielä valmistuneet, mutta ensikäden tietojen mukaan Smökissä saa luukuttaa tosissaan, ennen kuin metelin voi katsoa kohtuuttomasti häiritsevän naapureita.



Mikko Arvinen

Melunmittaus järjestettiin joidenkin naapureiden toiveesta maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Koska melunmittaukseen tarvittiin myös meteliä, pääsi Retuperän WBK ja joukko paikallisia punkbändejä Smökkiin ilmaiseksi keikalle.

Melunmittaukset tehnyt diplomi-insinööri Janne Hautsalo Insinööritoimisto Akukon Oy:stä kertoi, että koverina soitettu Faith No More iskee aina, mutta muuten hän ei ehtinyt kiinnittää musiikkiin juurikaan huomiota melunmittauksia tehdessä.

- Kyllä he ainakin tarpeeksi kovaa soittivat, välillä olisi voinut soittaa vähän hiljempaakin.
Hautsalon mukaan sadan desibelin äänenpaine meni Smökissä kaiuttimien tuntumassa kirkkaasti rikki. Hetkittäin äänenpaine nousi 110 desibeliin, kappaleiden aikana äänenvoimakkuuden keskiarvo oli 103 desibeliä.

Kuulonhuoltoliiton mukaan rock-konserttien keskimääräinen äänentaso asettuu 100-120 dB:n väliin. Nyrkkikyllikki-yhtyeen Jukka Pajulan mielestä tulos kertookin siitä, että Smökkiin pitäisi kiireisesti hankkia uudet ja paremmat PA-kamat. Melunmittauksen kunniaksi illan yhtyeet ottivat vahvistimista kaiken irti ja soittivat niin kovaa kuin kaiuttimet kestivät. Melunmittausteknisistä syistä Nyrkkikyllikkikin otti varmuuden vuoksi kaksi bassovahvistinta mukaan.

- Jos täällä soittaa täysiä, niin kyllä se vähän kuuluu asuntojen sisällekin. Tässä vaiheessa on kuitenkin vielä vaikea sanoa ylitettiinkö melulle säädettyjä ohjearvoja, Janne Hautsalo sanoi illan viimeisen keikan jälkeen.

Hautsalo itse ei käyttänyt korvatulppia mittauksen aikana.

- Minä olin täällä sisätiloissa niin vähän aikaa, että minä katsoin, ettei tarvinnut. Jos minä olisin ollut täällä pidemmän aikaa, niin ilman muuta olisin käyttänyt kuulonsuojausta.

Kuulonhuoltoliiton mukaan sadan desibelin melutaso muuttuu kuulolle vaaralliseksi viidentoista minuutin kuuntelun jälkeen. Pahimmillaan liian kova meteli voi johtaa pysyvään kuulonalenemaan ja tinnitukseen. Kipukynnys ylittyy noin 125 desibelin kohdalla.

Melunmittausbileiden yleisöksi pyydettiin kaikki TKY-aktiivit, ja kauniina ajatuksena oli, että näin TKY:n porukka olisi saanut hyvän mahdollisuuden tutustua toisiinsa paremmin. Valitettavasti aktiivien aktiivisuus oli Gravitaation jälkeisenä iltana sanalla sanoen surkeaa, ja paikalle saapui vain kourallinen porukkaa. Samalla vaivalla tilaisuuteen olisi voitu kutsua vaikka kaikki Teekkarikylän asukkaat. Mutta ehkä ensi kerralla. Melunmittausbileet loppuivat kohteliaasti ennen puoltayötä.



Siirry sivun alkuun

Päivitetty 8.5.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]