POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Jotain laatua kiitos

Ulla Rintala

The quality that can be defined is not the Absolute Quality. (Robert M. Pirsig. Zen and the Art of Motorcycle Maintenance.) Laatu on vaikea käsite. Siitä on kirjoitettu paljon ja esitetty monia määritelmiä. Etenkin aineettomien asioiden, kuten koulutuksen ja opetuksen laadulle on kuitenkin hyvin vaikea löytää yksikäsitteistä selitystä. Mitä laatu oikein on? Mitä käsitetään koulutuksen ja opetuksen laadulla, ja missä näiden kahden välinen raja oikein kulkee? Pitäisikö opetuksen laadun sijaan pohtia ennemmin oppimisen laatua? Opetushan on kuitenkin vain osa opiskelijoiden oppimisprosessia.

Yliopistoissa on viime aikoina keskusteltu paljon koulutuksen laadusta, kun Korkeakoulujen arviointineuvosto (KKA) on nimittänyt valtakunnallisia korkealaatuisen koulutuksen yksiköitä. Myös TKK:ssa laatukysymykset ovat nousseet ajankohtaisiksi, sillä korkeakoulutuksen laadunvarmistus on määritelty yhdeksi keskeisimmistä kehittämiskohteista muodostettaessa eurooppalaista korkeakoulutusaluetta vuoteen 2010 mennessä. Lisäksi KKA on käynnistänyt hankkeen, jonka tarkoituksena on auditoida korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmiä ja näin tukea korkeakouluja laadunvarmistuksen kehittämisessä. TKK:ssa auditointi tulee ajankohtaiseksi vuonna 2007. Sen tarkoituksena on varmistaa, että korkeakoululla on toiminnan jatkuvaa kehittämistä tukeva laadunvarmistusjärjestelmä, joka toimii tavoitteidensa mukaisesti, saa aikaan kehittämistoimenpiteitä ja on kansainvälisesti luotettava.

Mitä sitten on laadukas opetus, ja millä kriteereillä sitä voidaan mitata? Opetus ja opiskelu -prosessin yleinen toimivuus ja kehitys on mielestäni ensisijaisen tärkeää. Tutkimuksen ja opetuksen, korkeakoulumme perustehtävien toisiaan täydentävä ja tukeva toiminta on myös asia, johon tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tutkimuksen tulee olla ennen kaikkea opetukseen yhdistyvä, ei sitä syövä tai poissulkeva toiminto. Oppimistavoitteet, niiden toteutuminen, uuden tiedon omaksuminen ja soveltaminen sekä motivaatio ovat myös opetuksen laadun kannalta tärkeitä tekijöitä. Opetuksen sisältöä, opetusmenetelmien monimuotoisuutta, opiskelijan ja opettajan välistä suhdetta sekä opetusmateriaalien, tilojen ja välineiden merkitystä ei myöskään pidä väheksyä. Laadukas opetus on ennen kaikkea tarvelähtöistä. Se valmentaa opiskelijoita tulevaisuuden työelämän tarpeisiin.

Toisaalta vastuu laadusta ei ole pelkästään opettajilla. Meillä opiskelijoilla on myös oma roolimme. Me voimme ja meidän tulee vaatia opetukselta laatua sekä omalta osaltamme motivoida ja kommunikoida opettajien kanssa. Tällöin keskeiseksi nousee opiskelijan ja opettajan välinen vuorovaikutus sekä opetuksen arviointi ja sen läpinäkyvyys. Opiskelun ja oppimisen laatu on myös asia, johon me opiskelijat olennaisesti voimme vaikuttaa. Nykyään opettajilta vaaditaan yhä enemmän ja enemmän. Mitä meiltä opiskelijoilta halutaan? Mitä me vaadimme ja odotamme itseltämme?

Kirjoittaja on TKY:n hallituksen koulutuspoliittisista asioista vastaava

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 20.3.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]