POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Luento syntyy tunneissa

Tänä vuonna Tieteen päivien teemana oli evoluutio

Tieteen päivillä puhunut TKK:n tutkija Timo Honkela kävi läpi muistiinpanojaan Helsingin yliopiston päärakennuksessa.

Dosentti Timo Honkela istuu valtavalla korokkeella Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Hän silmäilee täpötäyttä auditoriota puhujanpöntön takaa.
Honkela työskentelee johtavana tutkijana Teknillisen korkeakoulun tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Nyt Honkela istuu ihmisjoukon edessä, koska hänet on pyydetty puhujaksi Tieteen päivät -tapahtumaan.
Tänä vuonna tammikuussa järjestettyjen Tieteen päivien teemana oli evoluutio, Charles Darwinin syntymän 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Ohjelmaan kuului muun muassa luentoja, keskusteluja, väittelyitä ja planetaarioesityksiä. Honkela oli myös mukana tapahtuman järjestelytoimikunnassa.
Honkelan on tarkoitus pitää luento, joka liittyy "Älyn tulevaisuus" -otsikkoon. Hänen puheenvuoronsa on merkitty tapahtuman ohjelmaan: "Koneen ja ihmisen rinnakkaisevoluutio".
Ennen kuin parituntisen kokonaisuuden puheenjohtajana toimiva Honkela saa aloittaa oman puheenvuoronsa, hänen on kuunneltava muita.
Kun muut puhujat ovat lopettaneet, Honkela nousee seisomaan, laittaa kätensä yhteen vatsansa päälle ja avaa suunsa.
"Keskeinen asiani ei ole tutkimuskysymysten esittely, vaan käydä monitieteellisesti läpi aiheeseeni liittyviä kysymyksiä", hän sanoo.
Mutta miten Honkela on valmistautunut pitämäänsä luentoon? Palataan ajassa taaksepäin.
Honkela oli tiennyt jo kauan, että hän on yksi Tieteen päivien puhujista.
"Tapahtuman järjestäminen on ollut niin pitkä prosessi, että luentoni aihe tuli puheeksi jo joskus vuosi sitten. Minä olen kuitenkin usein niin kiireinen, että tuollaisten esitysten valmistelu tapahtuu viime tipassa kaikkien muiden kiireiden keskellä", hän sanoo.
Ja niin kävi nytkin: Honkela oli ollut luentoaan edeltävänä päivänä Oulussa tuttavansa väitöstilaisuudessa. Hän kirjoitti luentoonsa kuuluneen OpenOffice-esityksen matkustaessaan yöjunalla Oulusta Helsinkiin. Honkelan mukaan luennon aihe on hänelle niin tuttu, että sen valmisteli nopeasti.
Honkela myöntää toisinaan jännittävänsä luentosaleissa puhumista, vaikka tekee sitä jatkuvasti. Hän pyrkii kääntämään hermostuneisuuden voitoksi.
"Aina pitää ajatella, että yleisö on omalla puolella. Kuulijoiden heittämät kommentit on otettava älyllisenä haasteena, eikä tyrmäyksinä, vaikka he olisivatkin eri mieltä. Ja sitä paitsi yhden kuulijan kommentti on todellakin vain yhden ihmisen mielipide."
Honkela sanoo oppineensa luennoitsijaksi harjoittelemalla ja ottamalla mallia muista tutkijoista. Hän myöntää myös lukeneensa puhetaidon oppaita.
"Yleisö on aina otettava huomioon. Ei saa puhua liian vaikeasti, mutta ei myöskään liikaa yksinkertaistaen", hän linjaa.
Palataan takaisin yliopiston päärakennuksen auditorioon. Noin 25 minuuttia myöhemmin Honkela istuu alas ja lopettaa luentonsa. Kuulijat tungeksivat luentosalista päärakennuksen alakertaan.
Tuntuiko Honkelasta, että hänen luentonsa onnistui?
"Kokonaisuus toimi hyvin, mutta minua jäi harmittamaan, että lopetin vartin etuajassa. Ystäväni lohduttivat, että ihmiset varmaan luulivat minun tekevän niin ihan tarkoituksella. Minä en vain yksinkertaisesti muistanut, mihin aikaan tilaisuuden piti päättyä", hän vastaa.

Tuomas Kokko

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 15.1.2009


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]