POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Moikkaa kaveria ja opettajaa, kampanja kehottaa

Sami Multasuon mielestä tärkein ohje on lilan värisessä julisteessa.

"Punainen väri kiinnitti huomioni", elektroniikan ja sähkötekniikan opiskelija Sami Multasuo kertoo päärakennuksen aulassa. Viisi värikästä julistetta liittyvät TKK:n, TKY:n, HSE:n ja KY:n Mitä jos -kampanjaan.
"Kampanjan ideana on muistuttaa opiskelijoita, opettajia ja henkilökuntaa akateemiselle yhteisölle kuuluvista hyvistä tavoista", Anni Sarvaranta TKY:n vuoden 2008 hallituksesta kertoo.
Sarvarannan mukaan kampanja on otettu positiivisesti vastaan. "TKY sai rehtorilta poikkeuksellisesti luvan laittaa julisteita jopa luentosalien oviin."
Kampanjan nettisivuilla on kymmenen kultaista ohjetta. Opiskelijaa ohjeistetaan muun muassa moikkaamaan opettajaa, pitämään kännykkä äänettömällä luennon aikana ja tekemään läksyt. Myös opettajaa ohjeistetaan moikkaamaan sekä valmistautumaan luentoihin ja korjaamaan tentit ajoissa.
"Nyt kun tiedän taustat, luulen, että kampanja voi vähän herättää keskustelua vaikka kavereiden kesken", Multasuo kertoo. "Muuten oli vaikea tietää, mihin kampanja liittyy."
Tärkein juliste on Multasuon mielestä se, jossa kehotetaan opiskelijapalautteen antamiseen ja vastaanottamiseen. Sen avulla voi kehittää opetusta ja samalla opiskelijat ja opettajat tulisivat lähemmäksi toisiaan.
"En edes tunne kaikkia omia luennoitsijoitani nimeltä", Multasuo harmittelee massaluentoja. Hän arvelee Tampereen teknillisessä yliopistossa olevan opiskelumyönteisempää, sillä siellä on vähemmän opiskelijoita ja parempi periodijärjestelmä.
TKY:n syksyllä valitsema Vuoden opettaja Juha Linnekoski teknillisen kemian laboratoriosta on myös huomannut julisteet ja innostuu kampanjan positiivisesta luonteesta. Tärkeimmät ohjeet ovat Linnekosken mielestä niitä, jotka kannustavat toisten huomioimiseen. "Kun arvot ja asennoituminen ovat kunnossa, muu seuraa melkein automaattisesti."
TKK:n opiskelu ja opettamiskulttuuri ovat Linnekosken mielestä hyvää keskitasoa. Kritiikki kohdistuu siihen, että liian usein korostetaan huippututkimuksen synnyttävän huippuopetusta. Asia voi mennä myös toisinpäin: mitä parempaa opetusta tutkija on aikoinaan koulun penkillä saanut, sitä parempaa tutkimusta hänellä on edellytykset tehdä.
"Parhaat oppimis- ja opiskelukulttuurit ja käytännöt ovat diplomi-insinööritason opinnoissa, joissa ryhmät ovat pieniä ja kurssien sisältö tuodaan käytännön esimerkkien kautta. Ongelmia sen sijaan on kanditason kursseilla, joilla opiskelijamäärät ovat suuret ja opettajaresurssit vähäiset," Linnekoski arvioi.

www.tky.fi/fi/teekkareille/opintoasiat/mita_jos

Sini Numminen

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 15.1.2009


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]