POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Sähköautot tulevat markkinoille

Muutos ei miellytä autonvalmistajia eikä valtiota

Espoon kaupunki ja Fortum ovat aloittaneet syksyllä yhteisen hankkeen sähköautojen tarvitseman infrastruktuurin kehittämiseksi Espoossa. Hankkeessa testataan hybridi- ja täyssähköautoja sekä eri latausteknologioita.
Talvella 2009 testataan sähköautojen talvikestävyyttä ja uusia latauspisteitä. Sen lisäksi suunnitellaan latauspisteverkkoa ja maksutapaa, sähkökäyttöisen joukko- ja taksiliikenteen sekä hajautetun energiatuotannon mahdollisuuksia.
Fortum tavoittelee sähköautojen tarvitseman sähkön tuotantoa, jakelua ja myyntiä itselleen. Tutkimusprojektiin uppoaa miljoonia euroja mutta tarkkaa lukua Fortum ei halua paljastaa.
Hanke kestää ainakin tämän vuoden loppuun mutta sitä voidaan vielä jatkaa. Fortum arvioi suurten autonvalmistajien tuovan ladattavat sähköautot markkinoille muutaman vuoden sisällä.
"Parin vuoden kuluttua pitäisi olla infrastruktuuria jo valmiina, kun autotkin tulevat", tutkimuksen ja kehityksen ohjelmapäällikkö Eero Vartiainen Fortumilta toteaa.
Hankkeessa testataan kolmea ladattavaa sähköautoa: Fiat Dobloa, Toyota Priusta ja Volkswagen Passatia. Fiatit ovat italialaisen Newteonin valmistamia täyssähköautoja. Toyota on hybridi ja Volkswagen on konversioauto, jossa polttomoottorin tilalle on vaihdettu sähkömoottori. Toistaiseksi vasta Fiatit ovat testattavana. Niillä voi ajaa yhdellä latauksella noin 150 kilometriä
Jos sähköauto ladataan uusiutuvilla energianlähteillä tuotetulla sähköllä, ajaminen ei aiheuta lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Jos neljännes maan henkilöautokannasta olisi sähköautoja, sillä voitaisiin täyttää
EU:n ilmastotavoitteiden mukainen liikennepäästöjen 16 prosentin vähennysvelvoite henkilöautojen osalta ja velvoite tuottaa 10 prosenttia polttoaineista uusiutuvilla energialähteillä.
Sähköautoja suunnittelemaan on muodostunut myös toinen, voittoa tavoittelematon Sähköautot - nyt! -yhteisö, jonka tarkoituksena on mahdollistaa kaikkien saataville sähköautoja Toyota Corollan rungoista. Tarkoitus on, että prototyyppi olisi valmiina alkutalvesta. Testaus kestäisi kevään, ja kesään mennessä autoja voisi jo tilata.
Jo olemassa olevista rungoista on helpompi tehdä sähköautoja, ja joukkotilausmahdollisuudet luomalla hinnat pystytään pitämään kohtuullisina. Sähköajoneuvoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jiri Räsäsen mukaan uusi Toyota Corolla maksaa noin 25 000 euroa. Sähköversiot kootaan Saksasta rahdatuista, käytetyistä rungoista, jotka maksavat noin 10 000 euroa. Akut maksavat 12 000 euroa ja sähkötyöt loput kaikkiaan 25 000-27 500 euron tavoitehinnasta.
Fortum on avustanut hanketta 30 000 eurolla, jolla saadaan rakennettua testausta varten prototyyppi. Rahat riittävät auton runkoon ja komponentteihin. Akut saadaan lahjoituksena, ja suunnittelu ja kokoonpano tehdään talkootyönä.
Teknisiä ongelmia Räsäsen mukaan sähköautojen tekemiselle ei tänä päivänä ole. Autoteollisuus ei vain ole ollut halukas kehittämään sähköllä kulkevia autoja, koska se edellyttäisi tuotannon mittavia uudelleenjärjestelyjä.
Pullonkaulana sähköautoissa on edelleen akkujen kesto ja paino. Corollalla, jonka moottoritila on lastattu täyteen akkuja, kulkisi Räsäsen arvion mukaan noin 150 kilometriä yhdellä latauksella 80 kilometrin tuntivauhdilla.
Jos autotehtaat suunnittelisivat sähköautoja puhtaalta pöydältä, jo nykytekniikalla päästäisiin Räsäsen mukaan autoihin, jotka kulkisivat yhdellä latauksella 400-500 kilometriä. Kahdenkymmenen minuutin pikalatauksella vaikkapa ruokakaupassa käynnin aikana ajaisi 200 kilometriä. Ajokustannukset sähköautolla pysyvät Räsäsen arvion mukaan 1,5 eurossa sataa kilometriä kohden, Fortuminkin mukaan alle kahdessa eurossa.
"Autoteollisuudelle on edullisempaa, että siirrytään mahdollisimman myöhään uuteen tekniikkaan. Tähän saakka autoteollisuudessa ollaan oltu kyttäysasetelmissa", Jiri Räsänen arvioi. Nyt autonvalmistajat ovat heräämässä sähköautojen kehittämiseen muustakin syystä kuin vain ilmastonmuutoksen vuoksi.
Räsänen varoittaa, että yhtiöiden ja valtion sähköinnostus voi olla näennäistä. Kun on käynnissä jokin projekti, vaikuttaa siltä, että uuteen tekniikkaan satsataan, mutta mittavia askeleita ei aiota oikeasti ottaa. Kysymys on vain siitä, että yritykset valmistautuvat siihen, kun on pakko siirtyä toiseen tekniikkaan. "Kukaanhan ei halua olla viimeinen sitten, kun muutos todella tapahtuu."
Verotus on myös sähköautojen esteenä. Jos sähköautoiluun haluttaisiin kannustaa, pitäisi Räsäsen mielestä sähköautoilta poistaa käyttövoimavero eli niin kutsuttu dieselvero. Valtiovalta on hänen mukaansa ratkaisevassa asemassa sen suhteen, milloin sähköautot yleistyvät.
Valtiovarainministerin avustaja vastasi Räsäsen mukaan tämän toivomukseen sähköautojen tukemisesta kysymyksellä: "Hyvää työtä teette, mutta miten takaatte sen, etteivät valtion verotulot alene?"

Janne Luotola

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 15.1.2009


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]