POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Fuksi-info


Ison neuvo fuksille: älä jää kotiin


Johanna Mitjonen

SIIRI JA SAMI ovat syksyn ISOJA. Heistä iso on henkilö, johon fuksin on helppo ottaa yhteyttä.

SIIRI VILJANEN, 20, opiskelee kemian tekniikkaa. TKK:lle Siiri päätyi osin siksi, että "isä tyrkytti insinööriopintoja". Ennen korkeakoulussa aloittamista hän työskenteli välivuoden Englannissa ja teki töitä hotellissa, muun muassa sen baarissa. 23-vuotias Sami Kiehelä on ehtinyt paljon ennen kiinteistötalouden opintojaan: hän on ollut töissä Norjassa ja reissannut Aasiassa. Ulkomaat houkuttavat edelleen. Kesän 2006 Sami vietti kesätöissä Kanadassa, joten yllättävää ei ole se, että hänen suunnitelmissaan on myös vaihtoon lähteminen opiskelujen aikana.

SIIRI KUVAA fuksivuottaan mahtavaksi. "Yllätyin toden teolla, että opiskeluelämä on näin kivaa." Etenkin oman killan fuksiristeily Tikin kanssa jäi Siirin mieleen ensimmäisen syksyn tapahtumista. "Ensimmäisen kuukauden aikana ei paljon opiskelemaan ehtinyt, kun tapahtumia oli niin paljon", Siiri toteaa. "Itse tein niin, että kävin kaikilla luennoilla ja iltaisin hengailin tapahtumissa."

Samikin muistelee fuksivuoden ensimmäisen kuukauden olleen bileiden osalta mahtava. Fuksivappu oli hänestä vuoden huipennus. "Tietää olevansa teekkari, kun on vapun selvittänyt."

Tuoreet isohenkilöt muistuttavat, että menestymiseen ja hyviin arvosanoihin vaaditaan TKK:lla paljon työtä. "Lukeminen kannattaa aloittaa ajoissa. Lukiossa saattaa pärjätä viimeisen illan pänttäämisellä, mutta täällä se ei enää hyödytä. Esimerkiksi fysikaalisen kemian tenttiin piti lukea kuukausi, että siitä pääsi edes läpi", Siiri sanoo, ja jatkaa, että aktiivinen luennoilla käyminen auttaa kuitenkin paljon ja vapaaehtoiset harjoitukset myös. "Laskareissa kannattaa käydä ja tehtäviä oikeasti tehdä, ettei kaikki kaadu tenttiä edeltävälle viikolle."

KILTA- JA JÄRJESTÖTOIMINTAAN lähtemistä sekä Sami että Siiri suosittelevat kaikille fukseille. Siiristä teekkarius on "jokaiselle jotain ja jokainen tekee siitä omanlaisensa." Siiri innostui iso-hommista, koska oma ensimmäisen vuoden syksy oli niin kiva. "Halusin tehdä itse uusille fukseille kivan syksyn. Sami halusi lähteä iso-toimintaan, koska hänellä oli varsin myönteinen kuva iso-instituutiosta. "Se ei ole työmäärällisesti suuri homma, mutta erittäin tärkeää uusille aloittaville opiskelijoille."

"Miksei heittäytyisi täysillä?" Sami tuumii, kun kysyn kuinka hänellä riittää aikaa sekä työnteolle, järjestötoiminnalle että opiskeluille. Hänen mielestään opiskelu nimittäin joustaa. "60 opintopisteen tekeminen vuodessa ei ole mahdotonta, vaikka olisikin mukana yhdistyksissä", mies vakuuttaa.

Sami ei näe ongelmaa kaiken tekemisensä yhteensovittamisessa, tiukentuneista valmistumisajoista huolimatta.  Hänestä viidessä vuodessa ehtii valmistua, käydä vaihdossa ja ottaa osaa toimintaan. Samin mielestä "asenne ratkaisee".

"Killan tapahtumissa tutustuu ihmisiin ja löytää samanhenkistä porukkaa", Siiri kannustaa. Sami muistuttaa, että järjestöjen toiminta on muutakin kuin pelkkää kaljan kaatamista: haalarigaala, killan oma vuosijuhla, excursiot - tapahtumia on laidasta laitaan. "Vaikka kiltatoiminta vie paljon aikaa, se antaa todella paljon. Opiskelun ja järjestötoiminnan yhteensovittaminen voi olla paikoin vaikeaa, muttei mahdotonta." Sami kehottaa priorisoimaan: "Kumpaa haluaa enemmän: opiskelua vai opiskelijaelämää?"

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 29.8.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]