POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Kuka ketä hä?

Otaniemen Alepan päällikkö tahtoo Tšaikovskia matalaan oloon.

Yksitoista vuotta ruokakauppaa Otaniemessä pyörittänyt Heikki Pukema pitää teekkarien juomista kohtuullisena ja kulunutta kesää hyvänä jäätelökesänä. Alun perin Ylitorniolta kotoisin oleva Alepan päällikkö kuuntelee Tšaikovskia aina silloin, kun on matala olo.

Heikin mukaan teekkarit osaavat käyttäytyä mallikkaasti ruokakaupassa.

Annu Nieminen

Heikki Pukema, kerro tarinasi - miten päädyit päälliköksi Otaniemen Alepaan?
12-vuotiaana poikana aloitin työt naapurin sedän kaupalla juoksupoikana. Sain palkkaa 60 markkaa kuukaudessa - säästin siitä rahat polkupyörään, jota tarvitsin työssä. 15-vuotiaana lähdin kauppakouluun ja sille tielle jäin. Otaniemeen tulin 11 vuotta sitten.

Minkälainen työympäristö Otaniemi on ruokakaupan päällikölle?

Täällähän ollaan kuin Herran kukkarossa! Henkilökunta on tyytyväistä, asiakkaat kärsivällisiä ja ihania, mitään varkauksia tai muuta häiriötä ei ole ollut yhteentoista vuoteen.

Asiakaspalveluammattiin sanotaan usein tarvittavan miltei kutsumuksen kaltainen motivaatio, jotta hymy ei hyydy. Tarvitseeko ruokakaupassa aina olla hyväntuulinen?

Kyllä tarvitsee. Ainakin itse kiinnitän henkilökunnan ilmeeseen aina huomiota, kun astun sisään liikkeeseen.

Varaudutteko teekkaritapahtumista aiheutuviin myyntipiikkeihin seuraamalla teekkarien tapahtumakalentereita? Esimerkiksi lukuvuoden avajaisten aikaan syyskuun alussa myynti on hurjan näköistä.
Kyllä tässä vuosien saatossa oppii tuntemaan tuon normaalin vuosirytmin. Silti opiskelijoiden paluu syksyn alussa pääsee aina yllättämään - yhtäkkiä teitä on kasapäin.

Minkälaisia ruokakaupan asiakkaita teekkarit ovat?
Teekkarit ovat erittäin välittömiä asiakkaita, jotka eivät valita mistään: kun on ruuhkaa, he käyttävät kassajonossa ajan hyväkseen juttelemalla kuulumisia muiden asiakkaiden kanssa.

Missä määrin stereotypiat opiskelijoiden ruokavaliosta pitävät paikkansa myynnistänne päätellen? Meneekö kaupaksi pelkkää einespizzaa ja kaljaa?
Kyllähän eineksiä menee paljon, sekä myös jogurttia, jauhelihaa ja nuudeleita. Oluen osuus on yllättävän pieni - pienempi kuin keskimäärin ketjun myymälöissä.

Kaupan päällikkönä näet paljon opiskelijoita ostamassa alkoholipitoisia virvokkeita iltojen ratoksi. Onko näkemäsi perusteella syytä huolestua suomalaisten nuorten aikuisten juomisesta?

Nuorten ja varsinkin teekkareiden juomisesta puhutaan paljon. Minusta se on kuitenkin historiaa - ei nykyään täällä myymälässä ainakaan näy humalaisia opiskelijoita tai muuta asiatonta käytöstä.

Pidätkö teekkarihuumorista?

Ehkä tuntisin sitä paremmin, jos kävisin jossain teekkareiden pippaloissa… Täällä myymälässä sitä kuulee kovin vähän. Ei ole ollut mitään jäyniäkään.

Mikä oli pienenä unelma-ammattisi?
Ei sellaista ehtinyt tulemaan! Aloitin työt kaupassa 12-vuotiaana.

Kuunteletko klassista musiikkia?

Kyllä, pidän erityisesti Sibeliuksesta ja Tšaikovskista. Ne kuvastavat minua: on räjähdystä, tasaista - ja taas räjähtää. Kuuntelen klassista etenkin silloin, kun minulla on jotenkin matala olo.

Mikä on lempipaikkasi?

Kotini Kalliossa.

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Terveys. Terveyteni salaisuus on varmaan keskieurooppalaiset geenini - en muista sairastaneeni päivääkään.

Kumpi on tärkeämpää: arki vai lomat?

Lomalla aikani tulisi pitkäksi ilman töitä. En pidä rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta. Pidän hälinästä ja siitä, että tapahtuu.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 29.8.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]