POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Asuntomessujen ihmeitä

Pekka Tuominen

VUOSITTAIN JÄRJESTETTÄVÄT asuntomessut tulivat tänä vuonna lähelle Otaniemeä, Espoon Kauklahteen. Messut ehtivät päättyä 14. elokuuta, joten seuraavaa mahdollisuus messuilla vierailuun aukeaa ensi vuoden heinäkuussa Hämeenlinnassa. Kesäinen tapahtuma tarjosi yrityksille mahdollisuuden markkinoida mitä moninaisimpia tuotteitaan ja kävijöille ammentaa ideoita asumista varten.

Messualueella sai käsityksen mitä kaupunkissuunnittelussa muodissa oleva matala ja tiivis asuminen käytännössä tarkoittaa. Meillä Suomessa perinteisesti omakoti- ja rivitaloasuminen on ollut väljää ja omaa pihaa on ollut runsaasti. Nyt Etelä-Suomen täyttyessä keskieurooppalainen tapa asua tiiviisti, mutta maan tasossa, on yleistymässä.

KAUNIISTI KAARTUVIA pieniä, kivetettyjä katuja reunustavat vaihtelevat ja viehkeät rivitalot ja matalat kerrostalot. Kauempana loivassa mäen rinteessä on komeita omakotitaloja. Kadunkulmassa toimii pieni kiva kahvila, kuin jossain Etelä-Euroopan pikkukaupungissa ikään. Mahtaako toimia vielä lokakuussakin?

Messutaloon poikkeaminen on kuin astuisi sisustuslehteen. Omakotitaloissa kivipinnat kiiltelevät, kaikki on järjestyksessä ja kirjahyllyä koristaa muutama National Geographic. Huoneet ovat korkeita ja valoisia. Kaunista, mutta kallista. Kerrostaloissa puolestaan esitellään nuorille suunnattuja yksiöitä ja kaksioita, jotka näyttävät siltä kuin ne olisi sisustettu opiskelijabudjetilla siirtomaatavarakaupasta. Itse maalatuilla mööpeleillä seisovat suitsukkeet tanassa.

Aivan messualueen keskellä vieraita tervehtii rakennus, joka näyttää messujen mahdollisille humanoidivieraille suunnatulta näyttelytalolta, kuin Siriuksen talotehtaalta. Lähempi tarkastelu paljastaa, että eksoottinen jättiläiskuutio on messujen infopiste, nimeltään Infobaari.

"Olen tyytyväinen lopputulokseen toiminnallisesti ja kaupunkikuvallisesti", kertoo Infobaarin suunnittelija Teemu Seppänen, arkkitehtiopiskelija TKK:lta. Seppänen on mielissään saatuaan mahdollisuuden erittäin lennokkaan suunnitelmansa toteuttamiseen. "Urheaa ja esimerkillisen ennakkoluulotonta asennetta espoolaisten taholta, että he valitsivat kokeellisen konseptini ja antoivat melko vapaat kädet sen toteuttamiseksi", hän iloitsee. Infobaari ilahduttaa espoolaisia vielä messujen jälkeenkin, sillä se siirretään Suurpellon uudelle asuinalueelle puistopaviljongiksi ja maamerkiksi.

TKK:LLA TEHTYJÄ innovaatioita pääsi ihailemaan messuilla toisaallakin. Yhdessä Berkeleyn yliopiston ja UPM-Kymmenen kanssa kehitettyä Elsi-turvalattiaa esiteltiin liikuntarajoitteisille suunnattujen huoneistojen yhteydessä. Lattia on suunniteltu varottamaan vaaratilanteesta, jos asukas esimerkiksi kaatuu ja jää tajuttomana makaamaan.

Unelmiin ja tunnelmointiin keskittyvästä kiinteistövälittäjämäisestä messukielestä lattiaesitteen kieliasu erottui ihastuttavan insinöörimäisenä: "Oleellinen osa järjestelmässä on elektroniikkaan liitetty läsnä-äly, joka havaitsee henkilöön liittyvät ongelmatilanteet ja suorittaa tarvittaessa hälytyksen ennalta määritellyille sidosryhmille." Eli suomeksi: kun matami kaatuu tatamiin, hälytys lähtee läheisille.

Muutenkin asuminen näyttää teknologisoituvan kovaa vauhtia. Vähän kaikki saunasta ilmastointiin alkaa olla tekstiviestein ohjattavissa ja muunlaisia ruohonleikkureita ei messuilla näkynytkään kuin robottileikkureita.

Pisimmälle mentiin tuotekehitysinsinööri Seppo Koskelan talossa, Villa Flexiblessä. Ovi aukeaa sormenjälkitunnistimella, kaikki väliseinät ovat siirrettäviä ja ikkunatkin ovat itsensä puhdistavia. Teknologia teki vaikutuksen ja teekkarin oli pakko saada jotain mukaan. Robonetin messumyymälästä jäi kassiin robottimoppi.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 29.8.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]