Toimitus suosittelee
Johanna Mitjonen
Sienestys sopii oivaksi harrastukseksi köyhälle opiskelijalle. Vasun
kanssa vain metsään, ja ilmainen ateria on tarjolla. Juuri nyt
metsissämme puskevat itsensä läpi suppilovahverot. Niistä saa sekä
herkullista kastiketta potun tai pastan kaveriksi että makoisaa keittoa.
Sieniä voi löytää omasta lähimetsästä, Otaniemestä löytyy ainakin
karvarouskuja. Joukkoliikenteellä, vaikkapa bussilla 28 Leppävaarasta,
pääsee kuitenkin suurempien saaliiden pariin Espoon ylpeyteen, Nuuksion
kansallispuistoon jännittävälle sieniretkelle.
Sienestys ei ole mitään välineurheilua, mutta avuksi ovat kumisaappaat,
kori (muoviämpärissä sienet eivät saa ilmaa) sekä sieniveitsi, jonka
päässä on pieni harja roskien poistamista varten.
Ennen sienestystä kannattaa hieman opiskella syötävien ja myrkyllisten
sienten eroja. Sienten valmistuksessa on pieniä eroja, toisia voi
paistaa pannulla, kun taas esimerkiksi rouskut vaativat ryöppäyksen eli
sienten keittämisen. Jos sienisaalis on valtaisa voi sieniä huoletta
pakastaa, ne kannattaa sitä ennen kuitenkin käyttää pannulla. Antoisia
retkiä!
Vahverokastike perunoille tai pastalle
Ainekset:
- 1 l sieniä
-
2 sipulia
-
soijakastiketta
-
1 dl ruokakermaa
-
voita paistamiseen
Ohjeet:
-
Siivoa sienet roskista ja tarkasta, ettei niissä ole etanoita.
-
Pilko sienet ja sipuli.
-
Käytä sienet pannulla niin, että enimmät nesteet haihtuvat (siirrä sienet pois pannulta).
-
Kuullota sipuli pannulla.
-
Lisää sienet.
-
Lisää joukkoon desi ruokakermaa.
-
Kastikkeen voit maustaa joko suolalla ja pippurilla, soijalla tai persiljalla.