POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Virallinen totuus

Älä valita, jos et äänestä!

Satu Alikoski

Suomen eduskunta vaihtuu kerran neljässä vuodessa. Onneksi. Eihän niitä samoja naamoja jaksaisi oikeasti sen kauempaa katsella ja juorulehdetkin tarvitsevat uusia uhreja. Tosin. Niin kauan kun samat ihmiset Suomessa äänestävät ja samat ihmiset jättävät äänestämättä eduskunnan vaihtuvuus tuskin on kovin suurta. Suomen eduskunnan tämänhetkinen keski-ikä on 51 vuotta, kun koko kansasta miesten keski-ikä on 39 ja naisten 42 vuotta. Eläkeläiset ovat ahkeria äänestämään, joten jos muu väestö nukkuu, eduskunta tästä tuskin nuorenee.

Ei sillä, että minulla olisi mitään vanhuksia ja eläkeläisiä vastaan. Haluaisin vain, että muutkin ryhmät olisivat yhtä aktiivisia pitämään huolta omista eduistaan ja hyvinvoinnistaan. On toki ymmärrettävää, että oman ehdokkaan etsiminen ja äänestäminen on vaivalloista. Oman mielipiteen muodostaminen, vaalikoneiden täyttely sekä ehdokkaiden ja puolueiden agendoihin tutustuminen voivat ehkä viedä hetken. Lisäksi pitäisi vielä jaksaa vaalipäivänä kävellä äänestyspaikalle ja muistaa ottaa henkkaritkin mukaan. Eduskuntavaalit kuitenkin järjestetään, kuten jo alussa mainitsin, vain joka neljäs vuosi. Siihen suhteutettuna urakka ei liene liian raskas kenellekään. Tällä kertaa täkynä opiskelijoille voidaan vielä pitää mahdollista opintotuen parantumista, eli äänestäminen näkyy toivottavasti myös omassa kukkarossa.

Mistä muista aiheista sitten seuraavalla eduskuntavaalikaudella mahdollisesti päätetään? Ainakin Suomen korkeakoulutukseen liittyvistä muutoksista, joihin kuuluu esimerkiksi paljon puhuttu huippuyliopistohanke. Tämän lisäksi asialistalla ovat varmasti ilmastonmuutos, vanhustenhuolto ja eläkkeet, yrittäjyys ja työllistyminen, työn ja perheen yhteensovittaminen sekä maahanmuutto. Asioita, joista lähes kaikki koskettavat montaa tämän hetken opiskelijaa seuraavan neljän vuoden aikana. Ainakin jotenkin.

 Itse toivoisin olevani neljän vuoden sisällä vähintään valmistunut ja työllistynyt, näkeväni ilmastonmuutoksen torjuntaa ja ulkomaista työvoimaa ja opiskelijoita Suomessa. Perhekin tulee toivottavasti jossain välissä kuvioihin. Eikä sitä koskaan tiedä, jos vaikka innostuisin lähtemään yrittäjäksi.

Tätä kirjoittaessani on TKY:n järjestämä eduskuntavaalipaneeli juuri pidetty. Oli mukava nähdä, että teekkareita todella kiinnostaa, mitä kansanedustajaehdokkailla on sanottavanaan. Paneelikeskustelu itsessään oli erittäin mielenkiintoista; ehdokkaat jaksoivat käyttää pitkiäkin puheenvuoroja, mutta myös välistä näpäytellä toisiaan.

 Vaikka panelistit jossain määrin edustivatkin paneelissa enemmän itseään kuin puoluettaan, olivat eri myös värit selkeästi esillä vastauksissa. Toivottavasti paneelista oli apua oman ehdokkaan valinnassa. Jos et paneeliin päässyt, niin OUBSin kuvaamaa materiaalia löytyy heidän nettisivuiltaan.

Reilu sata vuotta sitten, 1906, Suomi oli ensimmäinen maa, jossa periaatteessa koko kansa sai ääni- ja vaalioikeuden. Käytetään sitä hyväksemme ja ollaan mukana valitsemassa Suomen seuraavat päättäjät.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 6.3.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]