POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Inhimillisyys, koulutus, tasa-arvo, hyvinvointi...

Yksi ylitse muiden

Johanna Mitjonen

Vaalien alla poliitikot puhuvat paljon. Äänestäjät pyrkivät löytämään ehdokkaiden, toisinaan taitavastakin sanankäytöstä eroja. Polyteekkari haastoi neljä kansanedustajaehdokasta arvokeskusteluun. Kysymys oli yksinkertainen: mikä on kaikkein tärkein arvo?

Juttuun haettiin Otaniemi-taustaisia ehdokkaita, joita voi Uudenmaan vaalipiirissä äänestää. Artikkelissa arvoistaan kertovat seuraavat henkilöt: KD:n ehdokas tekniikantohtori Godwin Ikegwuonu, SDP:n ehdokas professori Iiro Jääskeläinen, Vihreiden ehdokas, TKK:lla työskentelevä tutkija Maija Ojanen. Kokoomuksen ehdokas Hanna Koskinen, joka työskentelee eduskunta-avustajana, hän myös toimi TKY koulutuspoliittisena sihteerinä vuonna 2005.

Hanna Koskinen

"Minulle tärkein arvo elämässäni on tasa-arvo, mahdollisuuksien tasa-arvo, ja haluan sen näkyvän kaikessa toiminnassani. Uskon, että tasa-arvoisessa ja suvaitsevaisessa yhteiskunnassa jokaisen on hyvä asua, kouluttautua ja työskennellä. Minulle tasa-arvo ei ole tasapäistämistä, vaan sitä, että jokaisella elämäntilanteestaan, taustastaan ja omista ominaisuuksistaan huolimatta on tasa-arvoiset lähtökohdat yrittää ja menestyä elämässään.

Minulle tasa-arvo on esimerkiksi sitä, että kouluissa otetaan jokaisen oppilaan osaaminen ja kyvyt huomioon ja tarjotaan jokaiselle riittävästi haasteita. Minulle tasa-arvo on sitä, että jokaisella opiskelijalla on halutessaan mahdollisuus täysipäiväiseen opiskeluun. Tasa-arvoon kuuluu myös se, että jokaisella on mahdollisuus tehdä elämässään yksilöllisiä ratkaisuja ja yhteiskunta tukee myös erilaisia elämän valintoja. Mielestäni koulutuksen ja työnteon tulee aina olla kannattavaa.

Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa 10 % pojista ei jää vaille toisen asteen koulutusta. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa korkeasti koulutetut naiset saavat yhtä helposti kuin miehetkin vakituisia työpaikkoja samoilla työehdoilla ja palkoilla. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa on positiivinen asenneilmapiiri maahanmuuttajia kohtaan ja heidät nähdään voimavarana suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa myös ne, joiden fyysinen tai psyykkinen toimintakyky on matalampi kuin muilla, löytävät paikkansa koulutuksessa ja työelämässä. Ja vaikka nyt kaikkien huomio on kiinnittynyt suuriin eläkeläismassoihin ja heidän tarpeisiinsa, otetaan tasa-arvoisessa yhteiskunnassa huomioon myös meidän vielä pitkään työelämässä olevien palvelutarpeet huomioon ja myös meille turvataan kohtuullinen eläke sen koittaessa."

Maija Ojanen

"Kun ihminen voi hyvin, hän jaksaa myös välittää muista ja ympäristöstään. Pahoinvointi aiheuttaa välinpitämättömyyttä. Toisaalta ympäristöstä on huolehdittava ja ilmastonmu tosta hidastettava, mikäli mielimme säilyttää nykyisen elämänmuotomme ja antaa tulevienkin sukupolvien nauttia siitä.  Kivikaudelle ei kuitenkaan tarvitse taantua, vaan teknologiaa tulee kehittää ympäristöystävälliseksi, huomioiden myös ihmiset. Teknologisella kehityksellä talous kasvaa. Tärkeää on purkaa talouskasvun ja saastutuksen välinen yhteys.  Miksi juuri tämä arvo? Haluan olla mukana kehittämässä maailmaa, jossa on hyvä elää. Olen teknologiaoptimistinen ja haluan säilyttää Suomen eräänä teknologiateollisuuden kärkimaana. Samanaikaisesti kuitenkin ympärilläni näen pahoinvoivia ihmisiä. He tarvitsisivat elämäänsä varmuutta.

Eduskuntatyössäni siis ajaisin hyvinvointimielessä minimitukien korotusta ja pidemmällä tähtäimellä perustuloa. Teknologiapuolella haluaisin ympäristöystävällisille teknologioille verohelpotuksia ja vastaavasti päästömaksuja saastuttajille."

Godwin Ikegwuonu

"Teknillisen yliopistojen koulutuksen laadusta ei pitäisi tinkiä. Näin ollen, olen vahvasti sitä mieltä, että teknilliseen koulutukseen voisi laittaa enemmän resursseja liittyen laboratoriotiloihin, tutkimustöihin, opetushenkilökuntaan ja opiskelijatiloihin. Opiskelijoiden taloudellinen tukeminen on hyvin tärkeä osa myös, mitä ei pitäisi laiminlyödä. Professoreita, tutkijoita ja opiskelijoita pitäisi kannustaa julkaisuihin kansainvälisillä areenoilla. Suomalaista innovatiivisuutta on tuotava maailmanlaajuisesti esille."

Iiro Jääskeläinen

"Poliittisen herätykseni koin työskennellessäni Harvardin yliopiston, MIT:n ja Harvardin opetussairaalan yhteisessä kuvantamistutkimuskeskuksessa - USA:n demokraateilla on hyvin pitkälti samat ihanteet kuin meillä sosialidemokraateilla täällä Suomessa.

Tärkeitä arvoja on monia, mutta inhimillisyys on minulle se tärkein. Vaaliteemoistani keskeisin kuuluu "Talous on ihmisiä varten, ei toisinpäin". Talous on tehokas renki joka tuo hyvinvointia, mutta se on huono isäntä. Globalisaatio on tuonut muassaan erinomaisen paljon hyvää, mutta myös lieveilmiöitä kuten työntekijöiden täysin epäeettisen kohtelun kehittyvissä maissa joka heikentää työntekijöiden asemaa myös Suomessa.

Samaten ilmastonmuutos on osoittanut että globalisaatiota on pakko jossain määrin säännellä maailmanlaajuisilla poliittisilla sopimuksilla. Suomen vaikutuskanava näissä asioissa on luonnollisestikin EU. Mitä vahvempi EU on - mitä paremmin sen sisämarkkinat esimerkiksi toimivat - sitä suuremmat ovat vaikutusmahdollisuutemme.
Suomi on mielestäni valinnut aivan oikean linjan, jossa panostamme väestön koulutukseen, tutkimukseen, ja yhteiskunnan infrastruktuuriin, kuten joukkoliikenne ja laadukas terveydenhoito. Sanalla sanoen kaikkeen siihen, mikä luo yhtäläiset mahdollisuudet yksilölle ja vahvat puitteet yritysten synnylle ja toiminnalle. Tämän ansiosta kuulumme tänä päivänä pääosin globalisaation suurimpiin voittajiin. Velvollisuutemme on mielestäni toimia inhimillisesti tässä voittajan asemassa ja esimerkiksi nostaa kehitysavun määrä 0,7 prosenttiin BKT:sta.

Inhimillisyyttä on myös huolehtia vanhuksista, lapsiperheistä, työuupuneista ja sairastuneista täällä Suomessa. Paheksun globalisaatio- eläkepommi- yms. paikkansa pitämättömien peikkojen käyttämistä perusteena sille, että irtisanomissuojaa tulisi heikentää tai sosiaalitukia leikata. Sen sijaan meidän pitäisi luoda positiivisuuden ja innostuneen tekemisen ilmapiiri."

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 6.3.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]