POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Kuka ketä hä

"Jeesus"

Jesús Climent työkentelee Mooseksen ja Mohammedin kanssa.

Nokia on kerännyt suomeen monipuolisen joukon ulkomaalaisia asiantuntijoita. Yksi heistä on espanjalainen Jesús Climent, TKK:llakin opiskellut diplomi-insinööri, joka vapaa-aikanaan toimii DJ:nä. Erasmus-vaihdossa Suomeen tullut Jesús on nyt asunut Suomessa 7 vuotta ja tykkää saunoa.

Pekka Tuominen

Työskentelet Nokialla ohjelmistokehityksessä. Kerro missä opiskelit tietotekniikkaa.

Minulla ei ole tietokonealan koulutusta, olen itse asiassa rakennusinsinööri.

Oletko siis opiskellut tietotekniikkaa sivuaineena?

En. Olen osallistunut tietotekniikan opintojaksolle vain kerran: kun olin 10-vuotias, isäni vei minut lukiokurssille. Opiskelin siellä tietotekniikkaa teini-ikäisten oppilaiden parissa. Sen ikäisenä eniten kyllä kiinnostivat pelit, mutta myöhemmin kiinnostuin myös ohjelmoinnista.

Miten hankit tietokoneosaamisesi?

Suurimman osan opiskeluajastani vältin luentoja ja vietin aikaani tietokoneluokissa. Luennot olivat aika tylsiä, professorit vain kävivät kalvoja läpi rivi riviltä. Tietokoneilla puuhastellessa opin käyttämään Linuxia, kiitos sähköosastolla opiskelleen ystäväni, joka esitteli järjestelmän minulle. Sitten aloin tehdä itse asioita, esimerkiksi perustin kotiyliopistoni historian toisen sähköpostiserverin opiskelijakäyttöön.

Milloin tämä tapahtui?

Vuonna 1994, se oli internetaikakauden alkua ja Linux oli hyvin tuore käyttöjärjestelmä. Vaikka Linux oli uusi, pääsin siihen kiinni lukemalla dokumentaatiota opintojeni ohessa.

Missä koulussa opiskelit?

Valencian teknillisessä yliopistossa. Olen kotoisin Valencian lähellä olevasta pikkukaupungista, vähän samanlaisesta kuin Porvoo suhteessa Helsinkiin.

Siitä tulikin mieleeni, miten tulit Suomeen?

Viimeistellessäni opintojani tuli TKK:lle vaihto-oppilaaksi Erasmus-ohjelman kautta. Opiskelin rakennustekniikan osastolla. Tein myös diplomityön Otaniemessä opiskellessani maamekaniikasta. TKK:lla se hyväksyttiin, mutta Valenciassa ei.

Ai, miksi ei?

Koulussani otettiin käyttöön uusi sääntö, jonka mukaan diplomityön täytyy koskea pääainetta, ja minun ei koskenut. Myöhemmin palasin pari kertaa Espanjaan viimeistelläkseni opintoni. Tein myös toisen diplomityön.

Miten päädyit Nokialle?

Vaihto-opiskeluni aikana hain useisiin yrityksiin: esimerkiksi Jaakko Pöyrylle ja YIT:lle. Yritin löytää rakennusinsinöörille sopivia töitä. Hain myös Nokialle. He etsivät jotakuta joka tuntisi Linuxin ja Unixin. Nokia yksinkertaisesti vastasi nopeimmin, ja tein sitä työtä joitain vuosia. Olen sen jälkeen vaihtanut töitä joitain kertoja, mutta aina talon sisällä. Nykyään työskentelen Debianin parissa.

Siis minkä?

Debian on Linuxin levitysversio. Kehitämme Linuxiin uusia ominaisuuksia ja käyttöehtojen mukaisesti joudumme joskus myös paljastamaan lähdekoodin. Työllemme perustuvia ohjelmia voidaan käyttää osana suurempia langatonta viestintää hyödyntäviä järjestelmiä, esimerkiksi varastokirjanpitoa, joka perustuu bluetoothilla välitettäviin tietoihin.

Millaista on ollut sopeutua Suomeen?

Aluksi koin kyllä lievän kulttuurišokin, varsinkin kun vaihto-oppilaana minua ympäröi joukko hyvin erilaisia kansallisuuksia. Osasin kyllä jo odottaa sitä, koska olin ollut Puolassa työharjoittelussa. Ensimmäisenä vuonna tutustuin lähinnä ulkomaalaisiin, mutta vähitellen hankin myös suomalaisia kavereita. Tuttavissani on kyllä edelleen paljon erimaista tulleita ihmisiä - työkavereihini lukeutuu 29 kansallisuutta.

Kärsitkö koti-ikävää?

Olen nyt asunut Suomessa yli seitsemän vuotta. Kaipaan tietysti ystäviäni, mutta pääasiassa olen kyllä viihtynyt hyvin. Toisaalta uskon, että sopeutuisin melkein minne vain. Tavallisesti espanjalaiset ovat hyvin sitoutuneita perheeseensä, mikä tekee ulkomaille muuttamisesta vaikeaa, mutta minä olen siinä suhteessa poikkeuksellinen.

Insinöörit usein rakastavat uutta tekniikkaa. Onko sinulla aina Nokian uusin kännykkä?

Jos ostaisin uuden kännykän, olisi se yksinkertaisin malli mitä löytyy. En käytä mitään erikoisominaisuuksia, en kaipaa GPRS-yhteyksiä, webselaimia tai muita hienouksia. Minulla on kyllä kotona paljon tekniikkaa, mutta suurimmaksi osaksi se liittyy musiikkiharrastukseeni.

Niin, toimit myös DJ:nä. Missä voimme kuulla musiikkiasi?

Pidän musiikkiohjelmaa Bassoradiossa, joka lähettää ohjelmansa netissä osoitteessa basso.fi. Tavalliset radiolähetykset alkavat lähiaikoina. Musiikkiani on myös omilla sivuillani osoitteessa triplestereo.com.

Jesús on Suomessa aika erikoinen nimi. Tunnetko muita raamatun henkilöitä?

Eräs ystävistäni on nimeltään Isak. Työkavereina minulla on Moses ja Gabriel. Töistä tunnen tosin myös Muhammedin.

Minkälaisia reaktioita saat nimelläsi?

Kuulen loputtomasti Jeesus-vitsejä. Niitä riittää, erityisesti, jos sanon että työskentelen Mooseksen kanssa. Joskus kun puhun englantia, äännän nimeni kuten se englanniksi äännetään. Silloin ihmiset eivät välttämättä usko, että nimeni todella on Jesús.

Tunsin myös TKK:lla yhden kaverin, jonka vaimo kielsi kutsumasta minua Jesúsiksi. Hän oli käsittääkseni uskovainen, eikä jostain syystä pitänyt siitä. Niinpä mies kutsui minua Jussiksi. Toisaalta ihmiset muistavat helposti nimeni.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 7.12.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]