Kertasimme fuksimajuri Jussi Valtosen johdolla fuksipisteiden keräämisen lyhyen oppimäärän
Teksti: Johanna Mitjonen
Kuvitus: Jussi Muttilainen
Fuksikasvatuksen jalona tavoitteena on edistää uusien opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksia ja luoda tiivistä ryhmähenkeä. Ensimmäisen vuoden opiskelijat kerryttävät fuksipisteitään killoissa ja TF:llä. Fuksipistejärjestelmän mukaiset pisteet kerättyään saa fuksi ennen fuksiwappuaan kiltojen tai osakunnan fuksivastaavalta esteettömyystodistuksen, joka oikeuttaa teekkarilakin käyttöön Wappupäivästä alkaen.
Ylioppilaskunta vaatii kaikilta fukseilta kolmen pakollisen pisteen suorittamista: tulevia teekkareita odottaa laulukoe, Polyteekkarimuseoon tutustuminen sekä 8 opintopisteen suorittaminen ennen wappua. Fuksipistejärjestelmät vaihtelevat kilta- ja osakuntakohtaisesti, mutta TKY:n pakollisten pisteiden lisäksi fuksipisteitä saa pääasiassa tapahtumiin osallistumisesta ja niiden järjestelyissä auttamisesta sekä muista yleishyödyllisistä teoista. Yhtä tarkkaa pisterajaa ei ole siis olemassa, mutta kaikissa pistejärjestelmissä pyritään jonkin laskennallisen tavoitteen suorittamiseen. Monessa killassa on käytössä järjestelmä, joka tähtää DI-tutkinnon pistemäärään. Keskimäärin riman ylittäminen tarkoittaa hieman yli 60 tunnin panostusta.
Vaikka pisteitä olisi kertynyt huolestuttavan vähän, ei huolta vielä ole: pisteitä voi hankkia aina Wapun nurkille saakka. Käytännössä pisteet pitää kuitenkin saada kasaan muutama päivä ennen h-hetkeä, jotta saadaan tarkistettua, ketkä ovat oikeutettuja lakkeihin.
Jotkin killat myöntävät Polyteekkariin kirjoittamisesta fuksipisteitä.
Kysy lisää kiltasi phuksivastaavalta.