POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Vallan naurettavaa

Otaniemessä on pyörinyt standup-klubi jo kolme vuotta. Klubilla on nähty kotimainen tähtikaarti ja lukuisia ulkomaisia huippunimiä. Areenan käydessä pieneksi klubi laajensi Kulttuuritalolle. Antti Virtanen, mies klubin takana, rakastaa hyvän komiikan tuomaa hurmosta. Mutta mitä hän tuumasi kuullessaan ruotsalaisten tuovan himoitsemansa supertähden Suomeen?

Teksti Elmo Allén

Kuva Lauri Aaltonen


Comedy Club Laugh Riotin tuottajan, diplomi-insinööri Antti Virtasen puhelin soi keskiviikkoiltana. Koomikko Markku Pajarinen kysyy häntä keikalle Hard Comedy Experienceen, Satakuntalais-hämäläisen osakunnan Turussa pitämälle standup-klubille. AaWeena täällä paremmin tunnettu Virtanen kieltäytyy kunniasta ja kertoo, ettei ole tehnyt yhtään keikkaa yli vuoteen. "Siellä on ollut loistavia iltoja. Olisi melkein tehnyt mieli suostua, kun tietää, miten hyvä yleisö siellä on."

Laugh Riot on toiminut Otaniemessä jo kolme vuotta ja täysien salien edessä on nähty lähes koko kotimainen huippukaarti ja lukuisia ulkomaisia tähtiesiintyjiä. Ilmiö ei ole aivan ainutlaatuinen Suomessa, vastaavia opiskelijayhteisöissä toimivia klubeja on Turun lisäksi Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä. Komiikka on juurtunut hyvin nuoreen urbaaniin genreen. Suomessakin on nähty viimeisen vuoden aikana paljon ulkomaisia huippunimiä. "Se on hyvä juttu. Se nostaa heti kotimaisen komiikan tasoa", AaWee uskoo.

AaWeen mukaan kaikki koomikot eivät ole ammattinäyttelijöitä, vaan heitä löytyy niin postinkantajista kuin teekkareistakin. Hän itse ihastui standupiin välittömästi, kun vuonna 1994 näki sitä television välityksellä Yhdysvalloissa. Mutta lempi leimahti liekkeihin vasta vuonna 2002, kun hän killan kulttuuriviikolla pääsi katsomaan ensimmäistä live-esiintymistä Club act!onelle. Aluksi hän epäili, sopiiko standup suomalaiseen huumorintajuun, jossa on totuttu näkemään Pulttiboisia ja pieruhuumoria. Mutta illasta tuli "järkyttävän hauska".

Keikan jälkeen hän ilmoittautui saman tien standup-kurssille. "Hakkasin kyllä melkein päätäni seinään siitä, että olen tyhmä ja käytän opiskelijabudjetistani 180 euroa kolmen päivän kurssia varten. Ajattelin, uskallanko ikinä lopulta mennä itse lavalle."

Ensiesiintyminen tapahtui oman killan pikkujouluissa. "Uskomaton keikka. Kaverini piti verhon takana A3-kokoista lappua, jossa oli tukisanoja."

Keikkoja AaWee on ehtinyt tehdä vajaa kaksisataa, enimmäkseen klubeilla. "Yrityskeikkoja olen tehnyt kymmenkunta. Pahin tilanne sellaisessa on ollut, kun keskellä päivää kuulemassa on ollut seitsemäntoista ihmistä." Vaikka hyvinmenneitäkin yrityskeikkoja on ollut, ne ovat melko rasittavia. "Klubilla voi huonosti menneen keikan jälkeen sanoa, ettei tästä tarvitse maksaa, ja neljä muuta koomikkoa tarjoavat silti yleisölle hyvän illan."

Parhaan keikan AaWee muistaa Jyväskylästä, Seisomapaikka-opiskelijaklubilta. "Jengi rupesi nauramaan, kun olin vasta rakentamassa juttua. Sain yleisön sellaiseen hurmostilaan, jossa ihan kaikki sanomani upposi läpi. Sain loppuun ihan hillittömät aplodit."

"Mikä tahansa yleisö saadaan kyllä nauramaan, mutta oikea tilanne on standupille tärkeää. Yleisö antaa koomikolle keskimäärin minuutin aikaa vakuuttaa itsensä."
Oman klubin AaWee perusti Otaniemeen syksyllä 2004. Mikä sai miehen vaihtamaan esiintymisestä tuotantoon?
"Aikanaan minua kypsytti, että keikkaa ei saanut mistään. Mika Eirtovaara vihjasi, että jotkut ovat panneet oman klubin pystyyn. Totesin silloin vain, että älä naurata."

Ajatus sai kypsyä pitkään, mutta lopulta hän päätti järjestää pari iltaa kokeiluluontoisesti ja puhui Eir­to­vaarankin ympäri tulemaan ensimmäiseen iltaan. "Halusin aluksi vain mahdollisuuden olla lavalla vähän enemmän."

AaWee oli ensimmäisen vuoden MC:nä joka illassa. "Siinä komiikkataidot menivät todella paljon eteenpäin. En enää vain luetellut juttuja järjestyksessä, vaan katsoin myös, mitä yleisössä tapahtuu. Kun yleisöstä tulee jokin kommentti, johon pystyy vastaamaan, pääsee ihan eri meininkiin."

AaWee kuitenkin tunnustaa, ettei ole "mikään André Wickström". Parhaat illat ovat syntyneet, kun on saanut keskittyä tuottamiseen. Keikkailevan koomikon päivärytmiin myös kuuluu, ettei kotiin päästä ennen yhtä yöllä, joten valmistuminen ja päivätyö saivat miehen luopumaan keikkailusta.

Klubin tuottaminen saikin aikaan tuloksia. "Kun jengiä klubille vain tuli ja tuli, piti keksiä jotain uutta ja ruvettiin bookkaamaan kansainvälisiä nimiä." Mutta kun keväällä 2007 Emmy-palkittu Rich Hall veti klubille 700 ihmistä, AaWee pohdiskeli, että katto Otaniemessä on jo saavutettu.

"Päätös siirtyä kulttuuritalolle kypsyi viikossa." Viikon kuluttua AaWee matkusti Rich Hallin managerin luokse Lontooseen ja kahden viikon kuluttua Kulttuuritalolle. Sopivaa päivää Hallille ei saatu sovittua, mutta managerin kautta löytyi muita kansainvälisiä tähtinimiä, kuten brittiläinen huippukoomikko Michael McIntyre, joka esiintyi 18. lokakuuta.

Sitten AaWee sai kuulla, että ruotsalainen Absimilis Entertainment on tuomassa Pablo Franciscoa Suomeen. Pablo on uuden ajan huipputähti, joka on saavuttanut kulttimaineen erityisesti YouTuben välityksellä. Pablon tuominen Suomeen oli kiiltänyt AaWeen silmissä jo pari vuotta. "Revin perseeni verille, kun kuulin, että se on jo tulossa, eikä tuoja olekaan minä."

AaWee sai kuitenkin puhuttua itsensä yhteistyöhön ruotsalaisten kanssa. Pablo olisi varmasti ollut joka tapauksessa huippumenestys, mutta AaWee uskoo, että paikallisen kielen ja kulttuurin tunteminen tekivät tapahtumasta vieläkin huikeamman.

Pablon keikka olikin huikea tapahtuma, ja tunnelma Kulttuuritalolla oli suuren maailman luokkaa. Mutta AaWee itse ei saanut arviolta 300 000 liikevaihdon megakeikasta penniäkään. "Paras palkinto oli Laugh Riotin saama julkisuus." Hän sain myös puhuttua lauluyhtye Heleen, johon hän itsekin kuuluu, esiintymään shown alkuun.

Pablo on Suomessa megatunnettu koomikkotähti, mutta AaWeen mielestä hän ei ole aivan maineensa veroinen. "Rich Hall on kuitenkin paras koomikko, jonka kanssa olen ollut tekemisissä." Hall on toiminut esikuvana Simpsonien Moelle ja Emmy-palkintonsa saanut Late Show with David Lettermanin käsikirjoittamisesta. Mutta AaWee arvelee, että Pablon tuntee täällä sata kertaa useampi kun Rich Hallin.

"Rich Hall ei ikinä myisi Kulttuuritaloa kuutta kertaa täyteen. Pablon menestys perustuu puhtaasti YouTubeen. Valitettavasti ei ole mitään muuta valtamediaa, jonka kautta huippukomiikkaa leviäisi Suomeen."
Kuuluuko Laugh Riotin suunnitelmiin sitten vielä jotain suurempaa? "En tiedä, saanko Laugh Riotin nimissä tuotua tänne ketään, joka nostaisi suunnan vielä ylöspäin. Mutta jos joskus saan puoli vuotta aikaa, lupaan ainakin yrittää."

AaWee kieltää ehdottomasti, että toiminta Otaniemessä olisi loppumassa. "Tosi monesta suunnasta olen kuullut huhua, että Otaniemen klubien on luultu loppuvan, mutta näin ei asia ole. Pablon takia vain syyskuun klubi jäi väliin."

"Toivoisin, että ihmiset oppisivat tuntemaan Laugh Riotin huippuesiintyjistä. Vaikka ei tuntisi esiintyjien nimiä ollenkaan, voi olla varma, että illasta tulee hauska. Varsinkaan Kulttuuritalolla ei harrasteta kokeiluja. Kaikki esiintyjät ovat saaneet kiitettäviä lehdistöarvosteluja ympäri maailmaa."

Suunnitelmissa on myös jotain aivan uutta. "Faktaa on, että toiminta on laajentunut a cappella -musiikin puolelle", AaWee kertoo salamyhkäisesti. "Valitettavasti minulla ei ole vielä lupaa kertoa mitään enempää, vaikka intressit olisikin."

Klubille voi AaWeen mielestä lähteä kuka vain. Hänen omat 60-vuotiaat vanhemmatkin viihtyvät illoissa. Hän toivoo, että komiikasta vakiintuisi samanlainen kulttuurin muoto kuin teatterista ja oopperastakin, joissa lähes jokainen käy ainakin kerran viidessä vuodessa.

Onko klubin menestys näkynyt myös tuottajan elämässä ja tuotantokoneisto kasvanut valtavaksi? "Aika yksinäistä touhuahan tämä on ollut. Nyt kun on ollut Kulttuuritalolla pari iltaa, ihmiset ajattelevat sen tahkoavan himovoittoja. Mutta edellinenkään ilta ei päässyt nollatulokseen. Aikaa ei ole koskaan tehdä mitään aivan kunnolla."

AaWee kuitenkin kertoo jatkavansa klubin pitämistä. "Niin kauan kuin tässä ei häviä rahaa ja se on niin helkkarin hauskaa, sitä jatketaan. Tässä saa tavata ihmisiä ympäri maailmaa ja tehdä sellaista, mistä voi joskus myöhemminkin kertoa tehneensä." Standupilla lieneekin oma paikkansa AaWeen sydämessä. "Tulee hieno fiilis katsellessa, kun ihmiset räkättää vatsa kippurassa ja lähtevät hymy korvissa kotiin. Magee juttu."

Laugh Riot seuraavan kerran Kulttuuritalolla to 22.11. ja Täffällä to 29.11.


Siirry sivun alkuun

Päivitetty 20.11.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]