POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Mustavalkoinen uni

Candy Cigarette, 1989

teksti: Sofia Ziessler


Time-lehden vuoden 2001 valokuvaajana palkittu virginialainen Sally Mann herätti monissa pahennusta vuonna 1992 julkaisemalla Immediate Family -sarjansa, jonka valokuvissa ovat hänen omat lapsensa alasti. Taidemuseo Tennispalatsissa voi käydä ihmettelemässä kyseisen sarjan lisäksi kuvia syvästä etelästä sekä kuolemasta.

Mann on käyttänyt Immediate Family -sarjassa mallina lapsiaan Emmetiä, Jessietä ja Virginiaa. Lapsista on poikkeuksellisia kuvia, ja eräässäkin he kaikki seisovat alasti virtsaamassa. Kuvia on pidetty provokatiivisina ja epäsovinnaisina, mutta omasta mielestäni äidin ottamat kuvat hipovat täydellistä neroutta. Lasten ilmeissä on jotain, mikä kertoo poikkeuksellisesta valokuvamallin lahjasta.

Näyttelyssä pyörivässä dokumenttivideossa lapset kertovat aikuisina, kuinka heidän piti usein äidin päähänpiston takia seistä iät ajat paikoillaan poseeraamassa. Kuvista ei voisi arvata, että lapset olivat joutuneet pinnistelemään kärsivällisyytensä rajamailla — kuvissa he ovat täydellisesti läsnä. Valokuvissa on taltioitu hämmentävän puhtaasti läheisyyttä ja unenomaista välittömyyttä.

Deep South -sarjassa Mann näyttää kotiseutunsa paratiisina, josta tulee mieleen Salainen puutarha. Rehevä luonto kiemurtelee mustavalkokuvissa taidokkaasti kuvattuna katsojan selkärankaan.

What Remains on kuvasarja kuolemasta ja katoavaisuudesta. Siinä Mann on kuvannut aikuisten lastensa kasvoja niin, että katsojalle välittyy mielikuva kuolemasta. Lisäksi Mann on kuvannut oikeasti kuolleita ihmisiä, jotka on sijoitettu luontoon tieteellisessä lahoamiskokeessa. Kuvia on myös Mannin kuolleesta koirasta, jonka hän kaivoi haudasta ja puhdisti jokaisen luun erikseen.

Mielenkiintoista on, kuinka erilaisen vastaanoton Mannin kuvat ovat saaneet. Paula Holmila kirjoittaa blogissaan kohdanneensa suunnattomia vaikeuksia kirjoittaessaan Mannin näyttelystä arvostelua: "En pysty suhtautumaan Mannin valokuviin ´asiallisesti´. Työt saavat minussa aikaan miltei fyysistä pahoinvointia lähentelevän täyden torjunnan", Holmila toteaa. Omasta mielestäni kuvat ovat raikkaita ja mystisiä. Kiinnostavaa on, kuten Holmilakin blogissaan toteaa, että kuvat ovat hyväksyttäviä vain, koska ne ovat kuvannut äiti ja nainen.

Sally Mann, Taidemuseo Tennispalatsi 17.10.2007-6.1.2008. Avoinna ti-su klo 11-20.30. Liput 7/5 €, perjantaisin ilmaiseksi.


Siirry sivun alkuun

Päivitetty 7.11.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]